Равнището на безработицата през юли се понижи до рекордните за месеца 5%

Равнището на регистрираната безработица в страната продължи да се понижава и през юли достигна рекордните за месеца 5.0%, сочат данните от статистика на Агенцията по заетостта. Снижението спрямо предходния месец е с 0.2%, а спадът на годишна база е с 2.9 процентни пункта – от 7.9% през юли 2020 г. до 5.0% през юли 2021 г.

В бюрата по труда през юли са се регистрирали нови 20 451 безработни. Други 662 души от групите на активно търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в Агенцията по заетостта.

75.2% от започналите работа през юли са устроени в реалната икономика. От тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 22,5%, следвани от търговията с 14,8%, хотелиерството и ресторантьорството с 13,3%, държавното управление – 6,5%, строителството – 5,7%, селското, горското и рибното стопанство – 4,6%, хуманното здравеопазване и социалната работа с 3,8%, административните и спомагателните дейности – с 3.7%, транспорта – с 2,9% др.

4 423 безработни лица от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места – 530 по програми и мерки за заетост и 3 893 – по схеми на ОП„Развитие на човешките ресурси”.

Продължава изплащането на средства по антикризисната мярка 60/40 за краткосрочна подкрепа на заетостта. Чрез нея през повече от 79 000 заети са получили своите финансови компенсации от държавата.

Най-търсените професии през месеца са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; преподаватели; продавачи; персонал, полагащ грижи за хората; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; чистачи и помощници; водачи на МПС и подвижни съоръжения.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене