Общините Благоевград и Симитли заедно в проект за соларни системи в детски градини

Община Симитли  е одобрена за финансиране по съвместен проект „Прилагане на мерки за успешна адаптация към климатичните промени“, с бенефициент Община Благоевград и партньори – общините Кочериново и Бобошево  и норвежката НПО IDNA. Проектът е свързан с екологията и ще доведе до намаляване на парниковите газове и още редица мерки за по-чист и по-зелен град.

Ще бъдат разработени и приложени 5 пилотни и иновативни мерки.

Първата мярка е инсталиране на соларни системи за топла вода в 10 детски градини и ясли на територията на община Благоевград – 7 в Благоевград и 3 в селата Церово, Покровник и Зелен дол.

Втората е създаване на електронна база данни на зелената система на града с възможност за актуализиране в реално време и публичен достъп – Регистър на зелените площи и дълготрайната растителност, Регистър на уличната растителност и Регистър на използваните горива.

Третата е свързана с инсталиране на соларни системи за топла вода в 8 детски градини и 3 социални заведения на територията на община Симитли.

Следващата е пилотно въвеждане на домашно компостиране на биоразградими отпадъци в 600 домакинства на територията на община Кочериново.

Последната мярка е пилотно въвеждане на домашно компостиране на биоразградими отпадъци в 600 домакинства на територията на община Бобошево.

Общата цел е по-добър капацитет на четирите общини за прилагане на иновативни мерки и технологии на общинско ниво в сектора на отпадъците и енергетиката, и адаптиране на стратегическите планове и програми за преодоляване на неблагоприятните последици от изменението на климата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене