Ексклузивно! Наследница на Ванга и Преподобна Стойна се появи в Кресна!

Наташа Ковачева с дарени икони на пророчицата Ванга и преподобна Стойна

Известната с лечителските си дарби Наташа Ангелова Ковачева от пиринския градец Кресна тръгна по 71-та година на житейския си път, а 35 от тях е принесла в полза на хора, за някои от които и медицината се е оказала безсилна. Домът й е превърнат в своеобразно светилище с над 50 икони, все получени като дарения в знак на благодарност. Семейството й е с три деца – Красимир, Кръстана, Адриана и една дъщеричка, Соня, починала малка. Съпругът й, макар пенсионер, се занимава с фермерство.

 – Наташа, дарбата да лекуваш, да надничаш в неизвестното, каквато много хора съм чувал да казват, че я имаш, наследствена ли е?

– Не съвсем. Но има и малко мая. В историческото село Влахи, където е родовият ми корен, имаше една моя баба, Пауна се казваше, помнена е като народна лечителка, помагала освен при болести и при освобождаване от магии, при търсене на откраднато. Преди да умре, завещала всичко на майка ми Кръстана. И тя в Кресна също често помагаше на нуждаещите се и така стана известна из Пиринско като Кръстана Лечителката, Кръстана Гледарицата.

– Нейни ли сили прие?

– Не стана точно така. Аз си стоях малко встрани от тези неща. Всичко ми дойде до глава 1975 г. На сън ми се явиха светиците Богородица, Неделя и Петка, казаха ми, че ще вземат една от дъщерите ми. Споразумяха се да вземат малката ми Соня, като казаха, че мен ще ме оставят да помагам на хората. И ми я взеха. Още сутринта Соня пламна в някакъв огън и си отиде от нашия свят. От този сън и случилото се със Соня като че получих някакво осенение.

– И как лекуваш, как виждаш в невидимото?

– Това го няма в книги. Разбирам каквото е за лекар и изпращам натам, но което е така душевно или може да се цери с билки, с насърчителни думи, го приемам присърце. Служа си с яйце, с парче предоставен ми плат или конец. Много са енергийните ми източници. Те могат да идват от светена вода, от поглед на светец, от икона.

– Съществуват ли магии и лекуват ли се?

– Магии винаги е имало. Имат даже и цвят. Най-лоши са черните. Как се правят магии аз не знам, а не ми е и работа, но знам да ги развалям.

– При тебе идват хора не от добро, а да намерят добро. Изпитваш ли състрадание към тях?

– Да се влезе в душата, в болката на дошлия? Та това е част от лечението ми. Изпитвам и понякога просто ме разтриса, уморява ме.

– Случва ли се да те посетят и хора с нечисти намерения, просто да те изпитат що можеш?

– Да. Обаче още до прага при вратата ги усещам и си ги отпращам.

– Вярваш ли, че има и друг живот, да го наречем загробен, в Рая или Ада?

– Да. Животът не е само на земята. В този свят човек живее с тяло, което носи душа, но идва време, когато душата става все по-висша и напуска тялото, за да търси друго развитие…

– Как мислиш, ти ли определяш съдбата си?

– Не аз. Смятам, че има Бог. Аз се старая само да правя това, което ми е предопределено.

 – Говорят, че в голяма степен си наследница на пророчицата Ванга.

– О, Ванга! Тя е за мене светица. Покланям й се и с душата си, много ми е помагала. И сега я виждам застанала отдясно на близките люде на Бога.

– Имаш ли девиз?

– Да съм полезна не само на мен и семейството ми, но да служа и на хора, които се нуждаят от моята помощ.

Борис Сандански

Наташа Ковачева не се скъпи и да дава съвети какво би могъл да направи сам човек, изпаднал в болест, мъки и неволи, с цел да намали тяхното действие или изцяло да ги премахне. Ето някои от тях:

–          * При шарка заболелият да избягва да излиза на студено, да му се дава силна храна и най-вече мед, да се пази в къщата чистота, появилите се първи пъпки да се мажат със силна ракия (първак).

–          * При заушка болният да налага върху подутината попарена в топла вода лучовина или със семки и това край тях от тиквени кратуни.

–        *  Ако човек е заболял от жълтеница да пие отвара от цветовете на жълта фунда (вид градинско цвете). Може и да се бае и да се резне малко горе на ушите, за да изтече лошата кръв.

–          * Бодежи по тялото се премахват с разтриване с греяна ракия.

–          * Висока температура (огън) се сваля чрез слагане на челото и китките на ръцете кърпи, натопени в оцет.

–          * Простудни заболявания се лекуват с мазане с мас или газ.

–          * За болки в стомаха могат да се използват отвари от цветовете на лайка, билките равнец, пелин, риган, анасон и други.

–          * При стомашно разстройство може да се използват неварени зърна от боб, лъжица оцет или силно препечено царевично брашно.

–         * Запек пък се лекува с варени с мед и вода сини сливи или семки от пъпеш. Помагат и овесени трици в доза една лъжица в няколко лъжици кисело мляко, в което да престоят поне десетина минути преди консумация, за да набъбнат.

–          * Едно от най-честите заболявания е кашлицата. Тук съветите на Наташа Ковачева са да се пие подгрято вино, в никакъв случай не студено. В топлото вино може да има и смрика (хвойна).

–          * Опасно заболяване, особено при възрастните хора, е задухът. Облекчение тук може да се получи с използване на борови шишарки, сварени в мед и вода.

–          * Пъпки и кожни обриви се отстраняват чрез натриване с люта ракия.

–          * При болки в ухото може да се ползва топъл зехтин или сок от печен праз.

–          * Хремата се лекува с капване в носа сок от кромид лук или праз лук или смръкване на силно подсолена вода.

–          * За гърло може да се ползва греяна ракия и да се диша пара от солена вода.

–         * Особено място в съветите на Наташа Ковачева заемат психичните заболявания. Най-важното и съвет е нуждаещият се да повярва в себе си, че може да се излекува, да повярва и на дадените му съвети за лечение. Като лечение може да се ползват при уроки на живи въглени. Който чувства мъка в душата си, трябва да пие поне две седмици сварена дилянка в литър вода или отвара от босилек, а при припадъци пък се ползва отвара от див лопен.

Борис Сандански

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене