За празника Успение Богородично и за това, което не знаем за черквата в Гоце Делчев, която отбелязва своя храмов празник

В град Гоце Делчев, в селата Огняново, Добротино, Баничан, Гайтаниново, Илинден и в още много населени места в Неврокопско се подготвят за тежък празник. На 15 август е Успение Богородично, ден, посветен на смъртта на Божията майка или както е прието да се казва според православните канони – успението й. Според преданието това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си.

Три дни преди смъртта й архангел Гавраил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим.  Три дни след това сам Иисус Христос слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.“ В памет на явяването й пред апостолите, Църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигане на хляба“. Според православната традиция Пресвета Богородица е починала и погребана в Йерусалим, а според католическата – в Ефес (днес в Турция).

Храмов празник ще отбележи и черквата „Успение Богородично“ в гр. Гоце Делчев. Ето какво пише за нея изследователят Николай Даутов в своята книга  „Места, свързани с християнството в община Гоце Делчев“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене