Манолова внесе в парламента компенсации по 6 000 лв. на фирма с намален оборот и на самоосигуряващи се

ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме!“ внесе законопроект за подкрепа с 300 млн. лв. на фирмите в условията на COVID-19. Той касае 25 000 малки и средни фирми
Парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ с председател Мая Манолова внесе законопроект за подкрепа на предприятията с намалени заради кризата обороти и на самоосигуряващите се лица. Мерките са на обща стойност 300 млн. лв.

Промените са в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците.

Текстовете предвиждат всички фирми и самоосигуряващи се лица, на които приходите от дейността са намалели с поне 30 % спрямо приходите за същия период през 2019 г., да получат безвъзмездна финансова помощ по избор.

Единият вариант е получаване на еднократна помощ в размер на четири средномесечни заплати, което е около 6 000 лв. (4 заплати по 1 500 лв.)

Вторият вариант е получаване на месечна подкрепа в размер на 90 % от фиксираните оперативни разходи (наем, режийни, осигуровки и други) на микро- и малките предприятия и до 70 % от оперативните разходи на средни и големи предприятия.

За стартиращите през 2021 г. фирми, които са наели най-малко петима служители на пълен работен ден за поне шест месеца, текстовете предвиждат помощ в размер на осем средномесечни заплати или около 12 000 лв.

За физическите лица, загубили работата си поради пандемията от COVID-19, законопроектът предвижда еднократна помощ от една средномесечна заплата, ако лицето не е получавало друга безвъзмездна финансова помощ за безработица.

Според законопроекта малките и средните фирми, които ще се възползват от финансовата подкрепа, ще бъдат около 25 000.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене