Лидерът на ГЕРБ в Разлог д-р Копанарова подаде оставка заради умора от много ангажименти, в останалите пирински общини лидерите преизбрани без драми

Дългогодишният председател на ГЕРБ в Разлог д-р Мария Копанарова, която е и председател на ОбС в общината, хвърли оставка. Това стана на отчетно-изборното събрание на ГЕРБ в четвъртък вечерта, само ден след като Копанарова се върна от Брюксел заедно с част от актива на партията в Пиринско, които бяха там по покана на областния лидер на ГЕРБ и евродепутат Андрей Новаков.

Според източници на „Струма“ разложката лекарка по вътрешни болести е съгласувала оставката си с Новаков с мотив, че вече се е изморила от всички ангажименти, с които се е натоварила, и се нуждае от почивка. Новаков не се опитал да я разубеждава. Копанарова действително е в ГЕРБ от основаването на структурата в Разлог, а през 2019 г. дори бе сред номинираните да влезе в листата на евродепутатите, но Брюксел й се размина на косъм – влязоха Мария Габриел, Андрей Новаков и Асим Адемов.

Занапред общинската организация на ГЕРБ в Разлог ще се ръководи от бившия депутат д-р Емил Тончев, който бе избран от присъствалите на отчетно-изборното събрание с пълно мнозинство. Самият той стана съветник от ГЕРБ още през 2011 г., а през 2018 г. трябваше да замести в парламента изхвърления заради данъчни престъпления негов съпартиец от Гоце Делчев Димитър Гамишев. Участието на д-р Тончев в парламента всъщност ще се запомни с няколкото месеца, които изкара като доброволец в разложката болницата в началото на пандемията от коронавирус.

В Петрич кметът Димитър Бръчков беше преизбран за лидер на ГЕРБ. От 90 членове с право на глас на политическия форум повечето гласуваха за него. Издигната беше и кандидатурата на бившия депутат Георги Динев, но той бе подкрепен само от 9-има съпартийци. Делегатите решиха съставът на ръководството вече да е 11 души вместо досегашните 9. Въпреки разширения състав в него не намери място досегашният организационен секретар Георги Ангелски. През 2020 г. по негово желание той се раздели със съветническото място в местния ОбС, макар че бе твърдо на мнение, че ще продължи да се занимава с активна политика. Сега вече падна и от тази сцена – за секретар на ГЕРБ структурата бе избрана Зорница Авгинова.

В Сандански членовете на ГЕРБ преизбраха досегашния си лидер Стоян Стоев. Завчера той също се върна от Брюксел, където бе гост за няколко дни на А. Новаков. Бизнесменът, който живее в с. Поленица, е доста популярен в района – на 4 април миналата година той получи 4793 преференции в битката за 45-ия парламент и дори успя за няколко седмици да поседи на депутатските банки.

В Гоце Делчев на отчетно-изборното събрание в началото на седмицата за лидер на ГЕРБ бе преизбран Никола Джингаров. Той зае поста през 2018 г., когато беше директор на училището в с. Брезница, от март миналата година обаче вече е начело на Трето ОУ „Братя Миладинови“ в града и ще му е по-удобно да ръководи структурата.

Без промяна е и лидерът на Сатовча. Председателят на ГЕРБ в общината от 11 г. Румен Арнаудов отново бе избран начело на организацията. Разликата с другите му колеги от областта е, че той получи новия мандат два дни преди отпътуването за Брюксел и по тази причина успял в пълна степен да се потопи в атмосферата на европарламентарната бюрокрация.

Със старите си лидери остават партийните организации и на Хаджидимово, Струмяни и Банско. В Хаджидимово начело на ГЕРБ е общинският съветник Наташа Стоянова, която работи в Общинската служба по земеделие и оглави партията миналата година, в Струмяни председател отново е детронираният шеф на Областната служба по земеделие Кирил Укев, а в Банско – бившият депутат Александър Мацурев.

На практика единственото непроведено до момента отчетно-изборно събрание на ГЕРБ в Благоевградска област е това в Благоевград. „Струма“ вече съобщи, че се очаква битка за поста между настоящия председател Росица Димитрова и бившия областен управител Бисер Михайлов. Коментират се и други имена.

Със събранието в понеделник ще завърши цикълът партийни форуми, след което решенията на общинските структури за лидер трябва да бъдат изпратени в Изпълнителната комисия в София и едва след утвърждаването им лично от Бойко Борисов да бъдат легитимирани.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене