Това е! България се пръска по шевовете от бежанци, а Радев…

Всички центрове за мигранти са препълнени, а президентът отива на ГКПП „Капитан Андреево“ и Елхово

Всички центрове за временно настаняване на нелегални мигранти – в Любимец, Пъстрогор и Бусманци са препълнени. Това показа проверка, направена от БГНЕС.

И в трите лагера са настанени над 650 души, при капацитет не повече от 350 места. Бежанците са от различни държави – Афганистан, Ирак, Иран, Сирия, кюрди, палестинци. Сред тях има и жени и непълнолетни деца.

В центъра в Бусманци има над 650 мигранти при капацитет от 300 души. За да бъдат настанени тези мигранти в момента върви преооборудване на помещения – в телевизионните зали се поставят легла.

Това е! България се пръска по шевовете от бежанци

В центровете за временно настаняване на мигранти освен пренаселването им има проблем и със служителите. На практика броят на полицейските служители е запълнен на около една трета. Това е риск не само за самите полицаи, но и за самия център, съобщиха от миграционните служби.

През последните месеци сме свидетели на засилен мигарнтски натиск, който се чувства от все повече европейски страни, включително и България. Не минава и ден без съобщение за заловени мигранти на границата или във вътрешността на нашата страна. Една от причините за този нараснал натиск, според експертите, е ситуацията в Афганистан, където след изтеглянето на НАТО талибаните завземат все нови и нови територии. Другата е свързана с търсенето на по-добро място за живеене от хората в Близкия изток и Африка, които се насочват към богатия европейски север, използвайки за това Балканския маршрут и Средиземно море.

Официалните български власти определят надигащата се мигрантска вълна, наред с предстоящата ковид вълна, като едни от най-големите предизвикателства пред страната ни през следващите месеци.

Вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че „нямаме никакви илюзии – ще се увеличава броят на мигрантите“. Той уточни, че големи групи афганистанци наближават Турция и се очаква да направят опит за проникнат на територията на България. При необходимост могат да бъдат командировани допълнителни полицейски сили по границата ни с Турция и с Гърция.

На фона на тази тревожна информация президентът Румен Радев ще посети днес ГКПП „Капитан Андреево“ и Елхово. Държавният глава ще посети Тристранния съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество, ситуиран на ГКПП „Капитан Андреево“, след което ще се запознае на място с предприетите мерки за охрана на границата и справяне със засиления миграционен натиск.

По-късно Радев ще разгледа Регионалния координационен център в РДГП – Елхово.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене