Община Разлог е на прага на нова вълна на Ковид – 19

Община Разлог е на прага на нова вълна на Ковид- 19. Петима са пациентите с доказани Ковид пневмонии в МБАЛ – Разлог, за други четирима се очаква потвърждение, но и те са с установени пневмонии. Управителят на болницата д-р Божидар Велев сподели, че няма информация за броя на амбулаторните пациенти. Той изрази надежда да не се стига до поредна тежка Ковид вълна, но предвид броя на установените пневмонии допълни, че вече сме в началото на нова.

Според д-р Велев установяването и изолирането на всички контактни на заболелия лица ще снижи до минимум разпространението на заразата, наред, разбира се, със спазването на всички епидемични мерки и най-вече разстояние и маски. Медикът смята, че това е бил пропуск при предишната вълна, и изрази надежди сега да се осъществи достатъчно добър контрол, без компромиси.

„Не се снема достатъчно епидемиологична анамнеза, за да се установи точно връзката на заболелия с останалите и да се уточни епидемиологичната верига. Това е едно от нещата, които не прекъсват тази верижна пандемична реакция, защото това е много важно. Маските и разстоянието също е важно, но е и много важно да се установи с кого заболелият е бил в контакт, за да може и те да се изолират. Това ако беше осъществено и преди, може би нямаше да са се разраснали толкова нещата”, коментира д- р Велев.

В Разлог третата вълна набра сила по средата на месец октомври миналата година, а високите стойности на заболелите се задържаха чак до декември. Призивът на медиците е наред със спазване на противоепидемичните мерки да се прояви и висока лична отговорност. Апелът към всички е да не се крият умишлено контакти със заразени с цел да се избегне карантиниране.в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене