Горска мафия вилнее в Банско и Благоевград

Голямо количество незаконна дървесина е намерена във фабрика за палети. Престъпна група от горската мафия е действала на територията на Банско, Благоевград и София.

Неутрализираната 5-членна група от висшите етажи на Изпълнителна агенция по горите. Групата е била въоръжена, съобщиха от МВР.

При извършените претърсвания е установено, че двама от членовете са държали освен пет огнестрелни оръжия и специфични капсул-детонатори – повече от осем на брой.

Иззета е и голяма сума пари. В хода на разследването е установено, че за пряката дейност групата е привличала социално слаби хора, на които е обяснявано, че вършат законна сеч. Има подавани сигнали, че е стреляно и по жилища на хора в Пиринско.

Продадената незаконна дървесина е на стойност 4 000 000 лева.

Използвали са неистински горски печати за маркировка на дървения материал или такива на уволнени служители. По думите на заместник-директорът на ГДБОП ст.комисар Стоян Темелакиев, информация за престъпната дейност е постъпила през май. В хода на предприетите оперативни действия са събрани данни за организираната престъпна група, както и за длъжностните лица – участници в нея, които са възприели горския фонд като бащиния и са действали без да се съобразяват с каквито и да било правила.

Групата е ръководена от чиновници в Изпълнителната агенция по горите и се е занимавала освен с незаконен добив и търговия с дървен материал, незаконно държане на оръжие, палеж на автомобил и увреждане на техника.

Продължават обиските, претърсванията и разпитите на свидетели.

Само един от участниците не е длъжностното лице от ИАГ. Последният такъв задържан е служител от системата на изпълнение на наказанията – надзирател в затвор, но е в роднинска връзка с човек от престъпната група.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене