Кристиан Вигенин, БСП: Ако президентът ни връчи третия мандат, ще го възприемем като мандат, даден на партиите на промяната

Всички формации правят заявки, че е необходимо да има редовен кабинет, но БСП може да даде формулата как да стане това

„Ние имахме съгласие в Председателския съвет от предходния ден как да подходим в тази безпрецедентна ситуация, че трябва да има акт на парламента, тъй като процедурата е пиключила вече в президентството, президентът е изпратил своя указ и оттам нататък парламентът трябваше да приеме акт, с който да развърже възможостта за преминаване към втория мандат. Така коментира актуалната политическа ситуация заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин в ефира на БТВ. По думите му на днешното заседание е бил помолен от Ива Митева да председателства, заради решението на ИТН да напуснат залата, но според Вигенин председателят на парламента е председател на парламента, а не просто представител на своята груа и трябваше да продължи да води.

„Този парламент е избран от по-малко от половината българи и има едно мълчаливо мнозинство, което с притеснение гледа какво се случва в парламента. Ние сме там не за нашите агитки, а за да решаваме проблемите на държавата. В този парламент БСП показва мъдрост и начин да се обърне към реалните проблеми“, коментира той в предаването “Лице в лице“.

Кристиан Вигенин обясни, че първоначално предложението за решение във връзка с безпрецедентния случай с първия мандат е било подписано от БСП, “Демократича България“ и “Изправи се.Бг! Ние идваме“ на председателски съвет: „Това бяха трите формации, които дадоха възможността да се разреши този казус, въпреки че всички гласуваха тази точка да влезе в дневния ред. Не може сериозни политически формации да се отнасят по този начин“, коментира той.

Зам.-председателят на Народното събрание бе категоричен, че емоциите трябва да останат на заден план, защото предстоят много важни неща: „Едното е усилието за създаване на ново правителство, но независимо от това трябва да се направи актуализация на бюджета, фиксирането на дата за президентски избори и някои други важни решения.“

По думите му се върви към създаването на всички комисии, които са приети с новия правилник на парламента, включително и Комисията по бюджета и финанси.

Според Кристиан Вигенин всички формации правят заявки, че е необходимо да има редовен кабинет, но БСП е дала формулата как може да стане това: „Като едно редовно правителство стъпи на служебния кабинет, който е много популярен. Политическите формации би трябвало да оценят тази възможност и по този начин отговорността би била споделена.“ За да се случи тази заяка без ГЕРБ и ДПС, са необходими гласовете на ИТН и в тази връзка Кристиан Вигенин заяви: „Ние не сме прекъсвали разговорите с тях. Нашата комуникация беше цивилизована и експертна и затова няма междуличностно напрежение в момента.“

Зам.-председателят на Народното събрание направи уточнението, че първо трябва да се изчака, за да се види на кого ще се връчи третият мандат „Третият мандат е кризисен, той не се връчва на мин.-председател. Ако президентът реши да го връчи на нас, ние няма да го възприемем като мандат, даден на БСП, а като мандат даден на партиите на промяната, които да направят още едно усилие да решат този ребус.“ По думите му няма смисъл към “тикане“ на мандата към най-малката формация.

„Не приемам лидера на една от формациите да се налага един по един да одобрява кандидатите на другата формация, при положение, че отначало беше ясно, че ИТН са готови да поемат отговорността за състава. Ние също го потвърдихме, но с уговорката, че не сме казали, че ще приемем абсолютно всичко, тъй като видимо имаше неподходящи лица. Когато минаха двустранните разговори, трябваше четирите партии да седнат заедно и да уточнят детайлите, но това никога не се случи“, обясни Кристиан Вигенин.

„Ние излизаме от един дълъг период, от който по подобен начин ни се говореше от телевизионния екран и ако сменяме модела, той трябва да започне и със смяна на подхода и поведението на водещите фигури. Затова беше неизбежно да поставим условието за Петър Илиев“, заяви на финала Кристиан Вигенин.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене