Министър Стойчо Кацаров предава на Спецпрокуратурата материали, свързани с нарушения при строежа на детска болница

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров предава на Спецпрокуратурата материали, свързани с нарушения при строежа на Националната детска болница. Пред депутатите в пленарната зала той изброи хронологично какви нарушения са били извършвани и как е нарушен законът. Той обясни, че всичко това го е довело до ситуация да търси 9 млн. лв.

Няма изрично решение на МС за определяне на това място за изграждане на детска болница. На 9 юли 2019 г. министърът на здравеопазването обявява обществена поръчка, в която е посочено, че МЗ разполага с незавършен строеж, в който трябва да се извършат строително-възстановителни дейности. Допуснато е предварително изпълнение на поръчката. На 27 август е създаден консорциум „Детско здраве” от три компании на „Главбулгарстрой”. На 2 април 2020 г. е сключен договор за инженеринг между МЗ и създаденото дружество. До този момент не е извършено никакво действие. На 27 май 2020 г. Камарата на инженерите адресира писмо лично до Бойко Борисов и министъра на здравеопазването, в което се казва, че е подписан договор, без да е доказана експлоатационната възможност за функционално преустройство на съществуващите сгради и без да е ясно как е определена цената, защото няма проект. В писмото си те недвусмислено заявяват, че начинът, по който е обявена за изпълнение обществената поръчка и е формирана цената, са индиция за корупция и липсва защита на огромен обществен интерес, провокиран от нуждата от такава болница”, посочи Кацаров.

На 21 юли същата година, вместо да започне строителство, Министерският съвет учредява еднолично акционерно дружество с капитал от 100 млн. лв. Месец по-късно то е вписано в Търговския регистър. В началото на септември Управителният съвет на тази компания вписва ново дружество със същото наименование, но то вече не е държавно предприятие, а еднолично дружество. То е вписано със същите учредителни документи. Тези две дружества съществували в правния мир и до днес.

„Това се е случило, продължава и до днес. На 1 октомври е сключено споразумение за заместване – правен абсурд. Министерството на здравеопазването се отказва от позицията си на възложител и прехвърля правата си на едно от двете акционерни дружества. Направени са и други промени в договора. Отменени са всички разпоредби, свързани с финансирането на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Защото първоначално е планирано да се плати по този начин. Изведнъж МЗ се отказва от тези пари. На същата дата новият възложител получава фактора от изпълнител за 9 млн. лв. Седмица по-късно тези средства са преведени на изпълнителя”, обясни Кацаров.

Според сключения договор това е авансово плащане за строително-ремонтни дейности, което е втори етап. Първият е проектиране, което липсва. Инвестиционната компания и МРРБ разменят помежду си серия от писма. Кацаров подчерта, че тези действия са се случвали, докато министър на здравеопазването е проф. Костадин Ангелов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене