БНБ регистрира нов рекорд на богаташи

Нов рекорд по богати спестовници регистрира БНБ за периода  от април до юли. По данните на централната банка за тези три месеца влоговете на домакинствата с над 1 млн. лв.  са се увеличили с 208, което прави средно по 2,3 нови милионери на ден.

В статистиката за домакинствата обаче са включени и парите в банки и на неправителствени организации, фондации, политически партии и други, поради което увеличението на влоговете с големи суми може да се дължи отчасти и на тях. Сметките с над 1 млн. лв. са станали 1150 на брой, а общата им сума надхвърля 3 млрд. лева.

Значително увеличение за второто тримесечие има и на спестените между 500 000 и 1 млн. лв. в една сметка – бройката им се е вдигнала с 240.

Статистиката на БНБ показва, че в средата на годината спестовността сред богатите отново се е завърнала, защото през първото тримесечие на депозитите с над 1 млн. лв. в тях бяха намалели с 26. Въпреки това в края на март сумата в тях е била 3,17 млрд., което е близо 100 млн. повече от сегашната им стойност.

От данните на БНБ става ясно още, че като се изключат малките депозити с до 2500 лв. в тях, при всички останали има увеличение както на бройката, така и на сумите. Най-голям е ръстът при влоговете от 10 000 до 20 000 лв., които са с близо 59 000 повече.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене