Connect with us

Разследване

Скандал! Има ли вероятност Места да изчезне заради проекта „Белмекен-Сестримо-Чаира“ или защо не се реализира проекта за язовир Кремен?

Published

on

„Белмекен“ е красота в Рила. Чудото „Белмекен-Сестримо-Чаира“ е направено изцяло от българи

Най-високият язовир с насипна стена на Балканския полуостров е у нас. Това обаче трябва ли да ни радва, и кой плаща цената за създаването му? 
Водната каскада „Белмекен-Сестримо-Чаира“ е произведение на изкуството в хидроинженерството. За времето си е считана за най-голямата на Балканския полуостров. Уникалният проект включва 3 язовира, два дневни изравнителя, четири електроцентрали, обвързани помежду си чрез сложна мрежа от напорни тунели и тръбопроводи, каптажи и канали.
Пред дни правителството реши да спаси Перник от водната криза, като използва ресурсите на язовир „Белмекен“. И „Топ Преса“ ви разказва за проекта, които има огромно значение за електроенергийната система на страната ни.
Всичко започва с изграждането на яз. „Белмекен“, който е завършен през 1974 година. Разположен е на 1923 м надморска височина по течението на Сестримска река в Рила планина и е най-високият язовир с насипна язовирна стена на Балканския полуостров (висока 88 метра и дълга 737 метра). Името му в буквален превод означава „Известно място“. Неговият обем е 140 милиона куб. м. Водите в язовира постъпват от северната и южната страна на Рила чрез около 110 км изградени тунели и канали.

Каскадата е възможна не само благодарение на уникалните инженерни решения, но и чрез природен феномен.
В североизточния дял на най-високата българска планина – Рила, на около 80 километра южно от София се простира по поречието на река Крива. Тя е приток на Марица и се влива в нея в западната част на горнотракийското поле. Поречието на р. Крива се характеризира с големия си наклон – в участък с дължина от 10 км съществува естествен над 1300 метра.
Енергията на реката е факторът, който прави тази област един от центровете на самобитен добив на желязо през средните векове в България. Като доказателство за това се посочват откритите останки от пет самокова, двадесет видни и над тридесет ковашки работилници.
След Освобождението българската техническа интелигенция оценява огромното значение на този енергиен потенциал. През 30-те години на миналия век нашите хидротехници извършват необходимите проучвания и дават предложения за усвояването му. Идеята обединява усилията на много българи, в резултат на което след години се реализира проектът за Сестримския хидроенергиен комплекс – един от най-големите в Европа.

През тунел и подземен напорен тръбопровод водата от язовир „Белмекен“ постъпва в ПАВЕЦ (помпено-акумулаторна водноелектрическа централа) „Белмекен“. Оттам водите се насочват към намиращия се в близост дневен изравнител „Станкови бараки“. Отново по тунел и подземен напорен тръбопровод водата достига ВЕЦ „Сестримо“. От централата през 3-километрова безнапорна деривация (система от съоръжения, чрез които се взема вода от реки и водохранилища и се отвежда до водни централи и помпени станции) водата достига до дневния изравнител на ВЕЦ „Момина клисура“. След централата, преминавайки по 70-километров тунел, водата достига до язовир „Пясъчник“, чрез който се подпомага напояването на горнотракийското поле.

Огромната система е изградена за рекордно кратко време – 8 години, а в строежа й участват единствено български инженери и работници.
Не по-малко впечатляваща е и ПАВЕЦ „Чаира“ – най-голямата помпено-акумулираща централа в Югоизточна Европа. Захранва се с водите на язовир „Чаира“ в помпен режим и на язовир „Белмекен“ в генераторен. Впечатляващото при нея е, че се намира под земята. Машинната зала се намира на 350 м под краката ни в кухина с размери 22/111 метра с максимална височина 43 м. Строителството е извършено на два етапа, първият от които започва през 1980 г. и поради финансови затруднения е завършен през 1995 г.

Денем централата произвежда ток с вода от „Белмекен“, а нощем супермощни помпи качват водата обратно горе в язовира. Заедно със съседната каскада „Белмекен – Сестримо“ мощността му е около 1600 мегавата, почти колкото 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ заедно.
Със сериозни размери е и стената на язовир „Чаира“. Бетонното съоръжение е високо 85 метра и е дълго 305 метра. Основното предназначение на язовира е да служи за долен изравнител на ПАВЕЦ „Чаира“. Недостатъчният обем на язовира обосновава строящия се яз. „Яденица“ и свързващия го с „Чаира“ обратен тунел.

До 1963 г. в България са били построени около 2000 микроязовира, а напояваната от тях площ достига един милион декара. У нас са изградени общо 216 язовира, които се класифицират като големи. В края на 60-те години на миналия век страната ни е на трето място в света след САЩ и Япония по броя на изградените язовирни стени.

До тук всичко звучи добре и в преспектива. Но Топ Преса се натъркна на тревозжна информация, свързана с проекта – “ Белмекен-Сестримо-Чаира“. Според специалисти до които наш репортер се допита, Белмекен е завършен 74-та и са знаели, с ясното съзнание че водата ще намалее в река Места. Намаляването на водата в МСта идва от каскадите, затова е проектиран Язовир „Кремен“…“Не го кръстиха „Места“ за да не реагират Гърците, имаше междудържавна спогодба за определен воден оток тогава…“, казва ни още специалистът, до който дсе допитахме. Проектът за язови „Кремен“ беше един от преоритетите за държавата преди години, идеята беше да стига до землището на село Господинци, а началото някъде преди село Места..аз обикалях всеки ден със землемерите и геолозите всеки ден. Стената е замерваха от Доспатската и щеше да ипа подобен капацитет. Проекта е готов, а въпрос на желлание е да се поднови, иначе полето в неврокопско  ако пак се напълни Гоце Делчев с люде и и селата с добитък, няма напояване !!! – коментира специално за Топ Преса виният специалист, отказал да му публикуваме името.

За тези които ще се осъзнят в опасенията му той напомня, за  първата по -голяма „пиявица“ на нашата вода: Чрез деривациите „Грънчар“, „Манастирска“ и „Джерман-Скакавица“ част от водите на каскадата „Белмекен-Сестримо“, река Манастирска, река Джерман и нейните притоци, са пренасочени към каскадата в поречието на река Искър и това ще се окаже доста кризистно при едно намаляване дебита на реката. Дано с места не стане така.

Разследване

Пълна мистерия около крупния обир на 200 000 лв. в Благоевград! Парите са задигнати от стенна каса в дома на собственика на фирмата

Published

on

Криминалистите от ОД на МВР Благоевград са на крак в издирването на крадците задигнали 200 000 лева от собственик на популярна марка дрехи, верига от магазини и онлайн магазин в Благоевград.

 

Крупната сума е била съхранявана в стенна метална каса, която е била отворена майсторски, без да има грубо разбиване. Собственикът си е бил у дома ,заедно с приятелката си.Не са усетили нищо . Има затапване на СОТ-а т.е кражбата е извършена от опитни крадци .  В помощ на местните криминалисти ,пристигат специалисти от столицата.

Полицаи цял ден правят оглед на мястото на обира, проверяват се криминалнопроявени лица за алиби.. Тежко престъпление с много неизвестни за разследващите.

Умишлено не съобщаваме името на ограбения бизнесмен, по негова молба, докато тече разследването. Той отказва коментар засега.

Continue Reading

Разследване

Неврокопчанин си направил лаборатория с гипсокартон за канабис вкъщи

Published

on

Прокуратурата в Гоце Делчев предаде на съд Г.Т. по обвинение за извършени от него престъпления – незаконно държане на наркотични вещества и отглеждане на растения от рода на конопа.

На 17.10.2019 г. в обитаван от обвиняемия имот на ул. „Ален мак“ в град Гоце Делчев било извършено претърсване. Повод за това била проверка на постъпила оперативна информация за държане на наркотични вещества.

В едната част на тавана на къщата било открито помещение, изградено от гипсокартон. От вътрешната страна то било покрито със светлоотразително фолио. Имало монтирани лампи, въздушни филтри, вентилатори, маслен радиатор, както и трансформатори за ток. На пода са били поставени пластмасови саксии със засадени в тях 18 растения с различна големина.

На тавана била открита и обособена метална конструкция, покрита от вътрешна и външна страна със светлоотразително фолио. В нея са били установени 15 саксии с растения. Над тях имало 2 вентилатора, влагоабсорбатор и 4 специални лампи. На същото място били намерени кислородни бутилки, трансформатор, уред за измерване на киселинността на почвата.

При направения полеви наркотест растенията са реагирали за канабис. След изсушаването им общото им тегло е 1991,58 грама, като стойността им, съгласно постановление на Министерски съвет за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, е 7966,32 лева.

В хода на досъдебното производство е била назначена физикохимична експертиза на иззетата суха зелена листна маса, от която е видно, че същата представлява марихуана (коноп). Общото тегло на наркотика е 60 грама, чиято стойност възлиза на 240 лева.

Предстои делото да продължи в съда.

 

Continue Reading

Разследване

След серията самоубийства, отново смърт в Югозапада! 10 дни баща ми го няма, не вдига телефона, не съм го виждал..

Published

on

Откриха 46-годишния мъж  мъртъв, в квартира на ул. „Кл. Охридски“!  70г. издъхна на работното си място в офис на ул. Тодор Александров

След серията самоубийства, белязали миналата седмица в Благоевград, вчера отново 2-ма мъже бяха намерени мъртви от екипи на полицията. Преди обед, 18-годишно момче се обадило в полицията, за да съобщи, че повече от 10 дни нито е чувало, нито е виждало баща си. Започнало търсенето на 46 годишния Петър К. и той е открит мъртъв ,в квартира на ул. Климент Охридски в Благоевград. Няма следи от насилие, вероятно се касае за сърдечен проблем и инфаркт, но трупът е закаран за аутопсия.

Часове по- рано в офис на фирма на ул. Тодор Александров в областния център е открит мъртъв 70- годишния Иван Ст. от Кочериново. Вероятната причина за смъртта му е инфаркт, твърдят лекарите, видели трупа му.

Това са поредните случаи, на сигнали за нелепо  починали хора в Благоевград. Миналата седмица бе белязана от самоубийства. Трупът на Евгени Т бе намерен зад блок на ул. „Даме Груев“, мъжът се самоуби със скок от  от високите етажи. Бил болен и отчаян, разказват съседите му.

Труп на самоубил се мъж бе намерен и в ж. к Струмско -център. В началото на миналата седмица лекарите спасиха живота на 30- годишен от км. Еленово ,свален от бесило, както и на  млада жена, погълнала коктейл сънотворни, в опит да умре.

Напрежението си казва думата, стресът е огромен, хората се поболяха   от тежкия живот и кризата. Напоследък все повече хора изпадат в тежки психични състояния, заради  страха от Ковид, казват психиатри, които ежедневно консултират множество такива пациенти. От друга страна е нелекувания Ковид, който също погуби много хора и увреди трайно здравето им.

Continue Reading

Разследване

Сензационен скандал! Полицаи отвлякоха момиче ловец на педофили!

Published

on

Това е 17 годишната Илияна (не се казва така). Майка и се свърза с мен.
Задържана е днес преди училище от 2-ма полицая.

Към момента няма връзка с нея, алармира влогъра Станислав Цанов, никаква.

Илияна е момичето със скритата камера, което показа политик с парична/сексуална оферта за шестокласничка. До момента е участник към Ловците с 7 заловени нещастника с оферти към малолетни.
По непотвърдена информация (отново от майка и) 8-мият хванат е бил именно действащ полицай хванат от тях на среща с малолетна.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ