Гласуват кабинета в сряда, подкрепата – все още неясна

  • Ива Митева: Има възможност за смени в състава преди вота в зала
  • Служебният кабинет готов и за предсрочен вот
  • Стефан Янев: Парламент с плаващо мнозинство означава непредсказуемост

Гласуването на проекта за кабинет на ИТН ще бъде в сряда, но подкрепата за него си остава все така неясна. Шефката на НС Ива Митева даде да се разбере пред БНР, че няма да се бърза и да се свиква извънредно заседание на парламента, а обсъждането на състава на правителството ще стане на редовното заседание. Аргументът – заявките на останалите групи, че искат още малко време, за да обмислят решението си.

Митева поясни, че политиките им са амбициозни и съвпадат с много от другите партии. Имената в кабинета били нови, а тя аргументира това с желанието да има млади и неопетнени хора. Тя увери, че ще следи за внасянето на закони, тъй като „в момента има ентусиазъм за законодателство, гони се количество, а не качество“. Според нея трябва да започнат да работят заедно по теми като образование, здравеопазване, правосъдие, като вече не може да има централизирана прокуратура. Председателят на парламента прогнозира, че ако кабинетът на ИТН не мине, отиваме на избори.

Самата Митева уточни, че до гласуването в НС процедурата позволява възможност за смени в състава на предложеното правителство. Такива обаче са са малко вероятни предвиди заявките на ИТН през седмицата, въпреки че от „Изправи се, БГ!Ние идваме“ и Демократична България имат резерви към част от предложените за министри и нееднократно заявиха, че искат още рокади. Последната такава бе в петък, няколко часа пред ИТН да връчи изпълнения мандат на президента Румен Радев, когато бе сменен правосъдният министър и за позицията бе номиниран Иво Атанасов. Освен него обаче от ИБГНИ и ДБ, от които ИТН чакат подкрепа, не харесват Петър Илиев, който освен МВР шеф ще бъде и вицепремиер.

Критиките срещу министрите на ИТН от страна на ИБГНИ не спряха и през уикенда. Първа бе Татяна Дончева, след това нейният колега Николай Хаджигенов. Дончева поясни, че сред предложените за министри „персони“ няма хора с капацитет. Открои само кандидатката за социален министър като единствения човек, който „що-годе нещо поназнайва от сферата си“. Разкритикува номинацията за финансов министър Пламен Данаилов, който бил вещо лице в СГС.

„Човек, който не може да се издържа от приходите си от тази работа. „Има такъв народ“ не казват кой е и къде е работил в последните 10-15 г. Важно е да се знае с кой и къде са работили“, заяви тя. Според нея Слави Трифонов не е и не може да бъде партиен лидер. Тя добави, че ИБГНИ няма да носи отговорност за безумни решения и ако няма промени в предложенията за министри, групата няма да подкрепи проектокабинета. Въпреки това тя даде да се разбере, че трябва да има правителство поне до следващата пролет.

Репликите на Дончева пък накараха самия Пламен Данаилов да изреди във Фейсбук професионалния си опит, а в неделя пред NOVA да посочи, че едно вещо лице в съда за месец може да изкара от от 8-10 до 15 хиляди лв. месечно. Обвини Дончева, че е направила изказване на човек, който не познава съдебната система. По думите му независимият експерт подпомага съдът да вземе справедливо решение и е изключително важна фигура в целия процес. Достатъчно добре са платени и могат само от тази дейност да се издържат. Очаква обаче подкрепа от партиите, с които имали обща визия. Всеки депутат според него в сряда щял да гласува по съвест.

Междувременно критики към Пламен Илиев и Иво Атанасов отправи и Хаджигенов. „Като погледнем кандидата за МВР, бягаме с писъци оттам. Предложението за правосъдното министерство е толкова потресаващо“, каза той. Наред с това обаче заяви, че в понеделник парламентарната група на ИБГНИ има заседание, на което ще реши подкрепя ли кабинета или не. Даде заявка обаче, че няма да има процедурни хватки и няма да излязат от залата при гласуването на кабинета. „Решението ще бъде ясно, няма да отсъстваме от пленарна зала или да се въздържаме – еквилибристики няма да правим, няма да се въртим в кръг”, заяви той. Даде да се разбере, че категорично не подкрепят част от издигнатите за министри.

Отново в понеделник-вторник и от ДБ трябва да решат как ще процедират. Те също имат явни резерви към Петър Илиев и Иво Атанасов. През уикенда „Зелено движение“, което е част от коалицията „Демократична България“, е взело решение неговите депутати да не подкрепят предложения състав и структура на МС. То обаче е препоръчително. „Има нужда от съгласие между силите на промяната, а не от нарочно търсене на конфронтация“, казват зелените и посочват, че няма воля от ИТН да се ангажират писмено с конкретни реформи. БСП също ще реши дали ще подкрепят кабинета в началото на седмицата – вероятно във вторник – на пленум, но този път на подпис.

Към тази неясна картина през уикенда дойде и критиката от страна на служебния премиер Стефан Янев, според когото сглобяването на мнозинства – без ясни ангажименти и приоритети – не вещае дългосрочност на проекта, какъвто и да е той. По думите българската практика през последните 30 години няма опит с „плаващите мнозинства“. Според него обаче, ако НС е готово работи с такива и има правителство, подкрепено с плаващо мнозинство, то ще влезем в период на непредсказуемост. По думите му е трудно да се предскаже колко дълго би издържал един такъв тип управление на държавата, което за гражданите и бизнеса не било добре. По думите му е теоретично е възможно служебният кабинет да продължи като редовен. Това по същество е предложение на БСП, ако третият мандат се извърти до тях. Според Янев обаче е рано това да се обсъжда. Според него, ако мандатът отиде до третия, отново ще се стигне до сценарий, при който ще има нов период на изясняване на приоритети, подготовка за споразумение или друг принцип за подкрепа. Той уточни още, че назначеното от президента правителство има готовност да продължи работа, ако се стигне до нови избори. В неделя от Варна пък Янев поясни, че партиите имат достатъчно време да проведат необходимите разговори.

 Червените с две линии на действие

От БСП продължават да държат на подписано споразумение с ИТН. Според депутата Явор Божанков има две линии на действие пред БСП – или да дадат кредит на доверие на това управление, или още сега да решат да изпратят държавата на нови избори. Той разтълкува рокадата за поста на правосъден министър като цел да се тушира напрежението между ДБ и ИТН. Междувременно в неделя пред БНР социалистът Стоян Мирчев поясни, че подкрепата на БСП ще зависи и от позициите на ДБ и ИБГНИ. Според Мирчев от значение ще бъде ще има ли разговори между ИТН и останалите две партии. „Иначе няма как да бъде избрано правителство, чисто математически“, каза той. Въпреки припокриването на редица приоритети между БСП и ИТН трябва да се види, че има достатъчно хора в парламента, които искат тази промяна, подчерта той.

ИТН обмислят три варианта за преизчисляване на пенсиите

От ИТН обмислят три варианта за преизчисляване на пенсиите. Това стана ясно от думите на депутата Пламен Данаилов, номиниран за финансов министър. Пред NOVA той разкритикува актуализацията на бюджета, внесена от служебния кабинет, който бил написан набързо.

В бюджета е предвидено вдигане на всички пенсии от 1 октомври с 12,5%, като това се постига чрез увеличаване на коефициента на тежестта на година осигурителен стаж до 1,35. Така близо 400 000 пенсионери, които живеят под прага на бедността, ще бъдат оценявани по 8 критерия дали да получат добавка. „Представяте ли си как системата обработва 400 000 души, за колко време“, попита той. От ИТН са поискали изчисления от НОИ и имало няколко варианта – общо три – за вдигане на тежестта на стажа на 1,4, на 1,5 или през осигурителния доход от 2018 г. Те обаче първо ще бъдат предложени за обсъждане в бюджетна комисия. Според него между 9 и 10 млрд. лева ще нараства брутният продукт през следващите години, ако се повиши и събираемостта. „Това е минимум 3 млрд. допълнителни приходи в бюджета, така че пари има“, твърди той. Вариантът с преизчисляване с доход от 2018 г., както искат от БСП и ИБГНИ, според него е по-справедливият, но въпросът бил как ще бъдат компенсирани тези близо 1 млн., които в този случай няма да получат увеличение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене