Наградите въпреки лятото и ваканцията продължават пристигат в училището Хаджидимово

Отново награда за Анелия Спахиева, но този път от Националния ученически конкурс “Не се гаси туй, що не гасне”. За поредна година тя е сред лауреатите на Националния ученически конкурс “Не се гаси туй, що не гасне”, организиран от Национално движение „Русофили“. Съорганизатори на конкурса са Международен обществен фонд „Российский фонд мира“, Министерството на образованието и науката, Съюза на българските журналисти, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Синдиката на българските учители.

Настоящото 15-то издание на конкурса е посветено на 190 години от рождението на ген. Николай Столетов – „Генералът на българите”. Резултатите станаха ясни на 25 юни, но официална церемония по награждаване и тази година нямаше заради COVID 19, но наградите на участниците бяха изпратени с куриер.

В раздел „Реферати“, 5-8 клас на ПЪРВО място бе класирана и наградена Анелия Спахиева, ученичка в VII клас на СУ „Никола Вапцаров“ – тогава, днес тя вече е ученичка на НПГ „Димитър Талев“ – гр. Гоце Делчев. Призът получи за своя реферат на тема: „Генералът на българите“. В него тя представи накратко заслугите на генерал Столетов за победния поход на руската армия и българското опълчение за свободата на родината ни, припомни саможертвата на знайни и незнайни воини по пътя към свободата, показа признателността на българския народ, изразена чрез паметници и паметни плочи, а след това в хронологичен ред и развитието на българо-руските отношения от Освобождението до наши дни. Нейният труд бе оценен от жури и класиран на първо място в категорията си на национално ниво.

Наградена бе и госпожа Заприна Глушкова – консултант на ученичката. Отличията с наградите те получиха днес с куриер. Новата придобивка – таблет, видимо достави удоволствие на ученичката, а преподавателката получи комплект химикал и писалка.

Целите на конкурса са повишаване на интереса сред младите хора към необятната руска култура, обогатяване на знанията им за развитието на българо-руските отношения през вековете, формиране на способности за изразяване на собствено мнение и отстояване на позиции по важни въпроси на обществения и духовен живот в страната и света.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене