385 свободни места за кандидат-гимназисти останаха в Пиринско след трето класиране

За първа година в област Благоевград няма закрити паралелки при реализирането на държавния план-прием след 7 клас за предстоящата учебна 2021/2022 г. Това стана ясно вчера след обявяването на записалите се ученици и броя на незаетите места след трети етап на класиране.

Припомняме, че през годините заради липса на кандидат-гимназисти бяха закривани различен брой паралелки – по 10 и повече. Сега обаче всичките утвърдени 123 паралелки с 3198 места в 53 профилирани и професионални гимназии, средни и обединени училища се запазват.

„Това е атестат за добро планиране както в отделните общини, така и на ниво област“, коментира началникът на РУО Ив. Златанов и допълни, че след трето класиране са останали 385 свободни места. Този брой е в рамките на нoрмалното и се отнася най-вече за училища, които са единствени в населеното място. Тоест не разчитат на кандидат-гимназисти от други райони.

На фона на това шефът на Регионалното управление на образованието анализира, че в някои места се наблюдават трудности. Така например нито едно от 4-те училища в община Банско не реализира приема си на 100 процента. СУ „Неофит Рилски“ е с обявена една паралелка в профил „Чужди езици“, в която са се записали 18 бъдещи осмокласници. ПГЕЕ /Професионалната гимназия по електроника и енергетика/ е с утвърдени 3 паралелки в 5 специалности, в това число и новата за областта специалност „Възобновяеми енергийни източници“ и новата за общината „Системно програмиране“. След трето класиране там остават непопълнени 27 места, като най-много – 13 бройки /при също толкова записани/, остават в специалност „Електрически превозни средства“.

В ПЛТГ /Професионалната лесотехническа гимназия/ не достигат 25 кандидат-гимназисти за попълването на двете паралeлки по „Горско и ловно стопанство” и „Горско стопанство и дърводобив“, а Гимназията по туризъм е със 17 записани ученици в двете половинки по „Производство на хляб и хлебни изделия” и „Организация на хотелиерството“, сформиращи една паралелка. Или общо за общината при така утвърдените 7 паралелки със 182 места са постъпили 113 ученици. По този повод Ив. Златанов заключи, че очевидно в Банско структурата не издържа, тоест паралелките, съответно местата, са значително повече от бъдещите осмокласници.

„Не предвиждаме закриване на паралелки, а по-скоро преструктуриране на приема в някои общини, където се наблюдават проблеми. Ще информираме за ситуацията местната изпълнителна власт в лицето на съответната община и местната законодателна власт – Общинския съвет“, съобщи началникът на РУО.

Като пример за евентуално преструктуриране на приема той посочи ПГМЕТ /Професионалната гимназия по механо-електротехника/ в Петрич, където в специалност „Телекомуникационни системи”, сформираща 1/2 паралелка, са се записали двама ученици. Ако не постъпят други осмокласници, то приетите двама ще бъдат насочени към „Спедиция, транспортна и складова логистика”, която от 1/2 ще стане цяла паралелка. Така всъщност се запазват обявените места по приема в ПГМЕТ, като се обмисля евентуално преструктуриране, ако не постъпят още ученици във въпросната специалност.

Като цяла в община Петрич при записани 405 бъдещи осмокласници има 37 свободни места. Но 21 завършващи основно образование не са кандидатствали или имат поправителни изпити.

„Окончателен прочит ще направим в началото на месец септември”, каза за план-приема Ив. Златанов.

Конкретно за община Благоевград свободните места са 26 от 832. Едно незаето място има в профил „Чужди езици”, английски с немски, на ЕГ „Акад. Л. Стоянов”, две в профил „Математически” на ПМГ „Акад С.П. Корольов”, едно в „Хуманитарни науки” на НХГ „Св.св. Кирил и Методий” и три в музикалната паралелка.

В Благоевградската професионална гимназия има 13 незаети места в специалностите „Компютърна техника и технологии”, „Машини и системи с ЦПУ”, „Електродомакинска техника”.

В Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост са свободни две места за „Асистент на лекар по дентална медицина” и 4 за „Организация на туризма и свободното време”.

Всички свободни места са качени на сайта на РУО, а също така трябва да бъдат обявени и на страниците на съответните училища. В срок до 10 септември ще се извършва т.нар. директорски прием за попълване на незаетите места след трети етап на класиране и записване.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене