Героизмът на Илинденската епопея отекна пред паметника на Предел

Илинденската епопея от 1903 година започва в село Смилево, Битолско, навръх Илинден. Тогава е поставено началото на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание. То продължава в Одринско на Преображение и завършва в Разлог на Кръстовден. В желанието за национално обединение на българите въстанието, белязано от трите християнски празници, става един от най-великите подвизи за жителите на тези региони. Над 200 са убитите по време на въстанието в Разложкия край. Селата Кремен, Обидим, Белица и християнските квартали на град Мехомия /дн. Разлог/-центърът на въстанието, са изгорени.

В знак на признателност и уважение венци и цветя пред паметника на героите в метността Предел поднесоха днес инж. Красимир Герчев – кмет на община Разлог, Атанас Стоянов – кмет на община Сандански, представители на културни институции, политически партии и организации. За да почетат паметта на загиналите, участие взеха и Духов оркестър към НЧ „15.09.1903-1909“-Разлог и Смесена фолклорна група за градски фолклор „Гердан“. Всички присъстващи се поклониха пред делото и паметта на героите. А ехото на Илинденската епопея с усети и на Предел.

„Делото на илинденци е миг от дългата история на нашия град. Поклон пред тяхната решителност и героизъм! Нека пазим жива паметта им и те да бъдат пример за родолюбие и всеотдайност в народните дела за нас и бъдещите поколения. Да бъдем техни достойни наследници, за да го има родния град, родния край, за да я има България!“ – каза в словото си кметът на община Разлог – инж. Красимир Герчев.

42-ма мъже от Разлог са дали живота си за свободата. 28 от тях са погребани в оброчището „Св. Димитър“ – в парка пред Исторически музей-Разлог. Най-младият от тях е 16-годишният Иван Цуцуманов, а най-възрастният е 68-годишният Марко Хаджиев. Останалите са мъже в разцвета на силите си, оставили след себе си сираци и още неродени деца.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене