„Дръжте се!“, били последните думи на Хамстера

Антон Петров-Хамстера губи живота си точно когато печели битката с Темида

Аутопсия и автотехническа експертиза разкриват причините за смъртта на Антон Петров

Дръжте се! Това били последните думи на кримигероя Антон Петров-Хамстера, преди да полети фатално с джип при офроуд приключение в Рила. За случилото се в събота вечерта проговарят пред ченгетата авери на Хамстера, станали свидетели на трагичния инцидент, научи „България Днес“.

Той става около 20,30 ч в местността над село Пастра. Няколко джипа, сред които и този на 48-годишния Антон Петров, се връщат по черен път към град Рила. По неизяснени още причини Хамстера губи управление над мощната машина, полита в стръмна урва и се преобръща. С него се возят още трима души.

Противоречиви са версиите за смъртта на кримигероя. Според едни той е загинал на място. Според други все още е бил жив при пристигането на спасителите, но въпреки усилията по реанимацията му е починал.

Заради дълбокия и скалист терен в м. Илийна река освен полицията е извикан и екип на Планинската спасителна служба. Авери на Петров и бизнесмени от района се включват в акцията по ваденето на пострадалите. Към мястото се втурват три линейки от Благоевград, Рила и Дупница.

Тримата спътници на Хамстера са закарани в „Пирогов“ без опасност за живота. Трупът на Хамстера е откаран за аутопсия в кюстендилската болница. Очаква се заключението на съдебните медици за причината за смъртта.

Цяла нощ екипи на полицията правят оглед на мястото, което е високо в планината. По нареждане на дежурния прокурор във вчерашния ден е извършен повторен оглед в светлата част на денонощието. По случая е образувано досъдебно производство за произшествие с настъпила смърт.

Разпоредени са необходимите процесуално-следствени действия, поясни пред вестника говорителят на Окръжната прокуратура в Кюстендил Марияна Сиракова. Разследващите ще възложат изготвянето на автотехническа експертиза, която да установи състоянието на джипа. Така криминалистите ще могат да се ориентират дали произшествието е заради неизправност, или се дължи на стръмния терен.

Антон Петров е знакова фигура в криминалния свят в последното десетилетие. Името му „изплува“ в операция „Наглите“ в края на 2009 г. Тогава бе задържан при втората вълна арести при разбиването на групата за отвличания. От МВР го сочат като човека, посредничил за вземането на откупите. В действителност кримигероят попада на мушката на ченгетата, след като при обиска у дома му в чантата на жена му Красимира Иванова е намерена банкнота от 100 лв. Номерът й съвпада с една от банкнотите, с които е платен откупът на студента Румен Гунински-младши. Поради липса на доказателства Хамстера не попада сред обвинените като група похитители.

Малко след това той е закопчан при ювелирната акция „Октопод“. Като двигател на схемата за рекет е сочен бившият съветник на ДАНС Алексей Петров. При шумната операция Хамстера е обявен за общодържавно издирване, след като не е открит на адреса му. На другия ден той сам се предава в Съдебната палата, придружен от адвоката си. След като излиза от кауша, Алексей Петров коментира, че Хамстера има проблеми с правосъдието само защото е негов приятел.

Сагата „Октопод“ се точи 11 години и приключва окончателно преди две седмици. Тогава става ясно, че апелативната спецпрокуратура не е протестирала оправдателните присъди на втората инстанция на Алексей Петров, Антон Петров и Кирил Топалов и те са влезли в сила. Повечето от останалите подсъдими също са оправдани. Единствено Марчело Джотолов и Янко Попов обжалват 3-годишните си условни присъди пред Върховния касационен съд.

Междувременно разследващите отделят материали в отделно дело, станало известно като „Нежния Октопод“. По него Хамстера е погнат заедно с Мистър България Мирослав Йончев и други като група сводници на проститутки. Крах настъпва и за това дело, тъй като прокуратурата не внася обвинителния акт в рамките на 2 г. Обвинените, които прекарват месеци в килията, се заканват да съдят България.

През май 2012 г. се появява информация, че Хамстера е закопчан заедно с несебърския бос Димитър Желязков – Митьо Очите, защото готвели убийството на висш антимафиот. Като жертва е спряган тогавашният шеф на отдел „Контратероризъм“ в ГДБОП Валентин Цоновски. Оказва се, че Хамстера е извикан за беседа при антимафиотите и е предупреден да не прави повече така. Седмица по-късно Хамстера отново е при антимафиотите след сигнал от информатор, че организирал атентат срещу тогавашната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Достатъчно улики за повдигане на обвинение не се намират.

Името на Хамстера е споменато от друг кримигерой Валентин Янев – Вальо Бореца като боса, възлагал мокри поръчки на бандата за убийства „Килърите 2“. На подсъдимата скамейка по случая са изправени Бореца, ММА боецът Мартин Антов и други.

В началото на 2014 г. Хамстера отново попада зад решетките. Този път причината е сбиване пред столично заведение на ул. „Оборище“. Според адвоката му той е бил вътре, докато е ставало мелето, и е закопчан само защото е известен.

Извън проблемите си с правосъдието, приживе Хамстера участва в управата на 5 фирми. Преди време върти и охранителната компания „Спартак секюрити“, която се свързва с „Лев инс“. В последните години се ориентира към изграждане на ВЕИ в партньорство с местната власт в родния си край Рила.

 

Осъжда България в Страсбург

Като останалите обвинени, и Антон Петров осъжда България в Страсбург заради скандалната акция „Октопод“. Магистратите присъждат 5 хил. евро на Хамстера и 10 хил. евро на половинката му Красимира, която при нахлуването в дома им на 10 февруари 2010 г. е била бременна.

 

Алексей Петров: Жалко,

че не можа да си изчисти името

Жалкото е, че Антон Петров не успя да си изчисти името! Това заяви пред „България Днес“ Алексей Петров по повод смъртта на доскорошния си съпроцесник по делото „Октопод“. Двамата са разговаряли последно преди броени дни, след като оправдателните им присъди влязоха в сила. Обсъждали категоричната си позиция, че има много неща, които трябва да се направят след оневиняването им.

 Алексей Петров

Алексей Петров

Антон споделил, че отива към родния си край, където е минало детството му. „Карали са бавно, искали са да се разходят. Нелепо се е случило – колата е поднесла на някаква трева“, разкрива Алексей Петров за фаталния инцидент с Хамстера.

Изкараха го кримигерой, а той завърши ядрена физика и международни икономически отношения. Твърдяха, че е джамбазин, а той всъщност въведе система за противодействие на автокражбите. Напоследък премина от имобилайзери към киберсигурност, посочи бившият съветник в ДАНС за близкия си приятел.

По думите му авоари на Хамстера са били запорирани в последните 10 години, което му е нанесло солидни щети. „Октоподът“ се бавеше, за да ме държат на трупчета и да не съм обществено активен. Това се стовари и върху Антон Петров“, коментира Алексей Петров.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене