Слави Трифонов се появи изненадващо във видео, за да отговори на актуални въпроси

Лидерът на „Има такъв народ“ Станислав Трифонов се появи във видео, качено в неговия канал във фейсбук, за да отговори на актуални въпроси.

За слуховете около Слави

„В продължение на над 20 години всеки ден съм бил по телевизията и сега се наслаждавам на възможността да не присъствам толкова в публичното пространство.

Мога да си върша работата и без да давам интервюта и да обикалям по студиата. Това ми е изключително неприятно. Слухове за мен е имало, откакто съм в публичното пространство.

Повечето от тях са неприятни, не знам защо хората ги харесват”, коментира Трифонов и отново цитира Марк Твен, като посочи, че „слуховете за него са силно преувеличени“. Семейството на политика и тв водещ всеки ден поддържат връзка с него и не обръщат внимание на слуховете, посочи още той.

Номинацията на Николай Василев и последвалото изтегляне

Изтеглянето на Николай Василев не е въпрос на слабост, коментира Трифонов.

„Той е един изключително достоен човек с много качества. Когато решихме да подходим чисто практично към визията на един кабинет, решихме да се свържем с хора, които имат сериозен опит.

Василев има сериозен опит, бил е два пъти министър. Запознах се с него и семейството му и установих, че той е много кадърен и много морален човек.

Дълго време работихме на база това, че имаме еднакви виждания за това как трябва да изглеждат участниците в един български кабинет“, сподели Трифонов.

„Някои хора, визирам Христо Иванов и

„Демократична България”, започнаха да казват, че само защото тогава в правителството е участвало и ДПС, Николай Василев също е ДПС.

По същия начин можем да кажем, че Христо Иванов е ГЕРБ, защото той е участвал в правителството на Бойко Борисов като министър.

На въпроса защо мисли така, той не можа да даде отговори.

В крайна сметка се създаде за два дни една ситуация, по-скоро напрежение, от този ход, че ще правим правителство на малцинството и самото име на Николай Василев.

Ние дадохме пресконференция, той отговори на въпросите и те после млъкнаха. Оттеглихме го, защото се създаде впечатление, че има някаква връзка с нещо старо, нещо, което не е достатъчно почтено. Няма никакъв проблем, няма значение това, има и други хора, които имат необходимите качества да поемат този пост, както стана ясно”, обясни още Трифонов.

Отношенията с „Демократична България“

Според него от „Демократична България” искат постове, въпреки че твърдят, че не искат.

Той е на мнение, че на партията се отделя повече от необходимото внимание.

„Те просто реално искат постове! Николай Василев има общо със старото, трябва да е ново лице.

Предлагаме Пламен Николов, той пък нямал опит. Цялото им поведение е такова. Мисля, че ги превръщаме в по-важни, отколкото са“, посочи Трифонов.

„Те си имат своето присъствие, за тях са гласували определен брой хора. И те на базата на своето присъствие и силата им в парламента имат и възможността да взимат определени решения.

Те сега или ще подкрепят това правителство, или няма и ще носят своите последствия. Мисля, че Христо Иванов си слага по-голяма роля, отколкото има всъщност.

Той има точно толкова, колкото му е отделил и определил суверенът – да бъде четвърта политическа сила. Не му е определил да бъде първа и да решава кой какъв ще бъде.

Ако иска да подкрепя, ако не иска, да не подкрепя. След това ще се случи, каквото ще се случи“, допълни още лидерът на ИТН и предупреди, че всеки един, който участва в тази история, ще носи политическата си отговорност.

„Те не искаха да редят кабинет и изведнъж Христо Иванов излезе, без разговор, без предупреждение и чете декларация от парламента. И казва – аз предлагам. Нали нямаше да предлагаш?

Като какъв ги предлагаш? Някой иска ли от теб да предлагаш нещо? Какъв точно стана и кога реши, че ще предлагаш? Като четвърта политическа сила? Излизаш пак на избори, печелиш ги, правиш правителство и тогава предлагаш.

Сега като какъв предлагаш? Аз му се обадих и му казах: „Господин Иванов, явно звъниш на друг телефон, защото в няколко интервюта казваш, че си ми звънял, а аз не вдигам.

Явно звъниш на друг телефон, защото такова нещо на моя не виждам. Искам да направим така, че нещата да бъдат почтени. Ако има нещо, искам да ми се обадиш. Каквото има, да ми кажеш, за да може по съвсем нормален начин да го обсъдим.

Той не ми се обади, когато тръгна да чете тази декларация и да казва в кабинета какво може и какво не може. Ако ми се беше обадил, може би щеше да има друга концепция”, разказа Слави.

Останалите партии и тяхното поведение

Според Трифонов в момента „всички са срещу всички“, а от „Има такъв народ“ не са симпатични на никого.

„Явно една голяма част от българите, които са решили ние да присъстваме в парламента, са направили така, че да вкарат в така създадената от години политическа система играч, който никой не го харесва.

Това е като нещо, което предизвиква всички останали. Всички срещу всички. Трябва да бъдем отговорни към суверена.

Така се случи да сме първа политическа сила и те могат да ни подкрепят или не, ще видим как ще реагират“, допълни той.

По думите му българите в момента имат нужда от спокойствие: „Дали ще може този парламент да им го даде, ще видим следващите дни“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене