Учителка от СУ “Никола Вапцаров” – Хаджидимово бе одобрена за участие в национална конференция за насърчаване на четенето

Заприна Глушкова, учителка в хаджидимовското СУ “Никола Вапцаров”, за поредна година е сред 85-те избрани участници от цялата страна за Десета национална конференция за насърчаване на грамотността и четенето сред младите хора. Конкурсът е насочен към училища, детски градини, училищни, регионални и национални библиотеки, центрове за подкрепа на приобщаващото образование, както и към учени, художници, дизайнери и други хора на духа, за които темата е значима и които са я засегнали по един или друг начин в работата си.

Глушкова е учител по български език и литература, а правото да се включи в конференцията получава след участие в конкурс. На форума, в рамките на три дни, участници от цялата страна заедно с университетски преподаватели и eTwinning посланици споделяха добри практики за усъвършенстване на грамотността, насърчаване на четенето и поддържане на внимание у децата и младите хора към книгите и словото. Презентирани са и качествени eTwinning и „Еразъм+“ проекти, свързани с темата.

Конференцията е открита от главен експерт в ЦРЧР Милена Караангова. След официалната част, Изпълнителният директор на ЦРЧР – г-н Михаил Балабанов, поздрави участниците в конференцията и им пожела нови и вдъхновяващи възможности за обмен на опит и идеи.

Вторият работен ден приключи с Вечер на поезията и музиката, на която прозвучаха песните на поетесата и учителката от Айтос Татяна Йотова, както и стихове на участниците.

Третият работен ден, а и самата конференция, приключи с изложба на книги на тема „Какво четеш?“ – ежегодна инициатива на ЦРЧР. По време на изложението всеки от гостите представи своя любима книга, като разказа накратко за автора и художествените ѝ характеристики.

В края на събитието събраните повече от 120 книги са дарени на две от институциите, участници в Конференцията – Дирекция на музеите и Читалището в град Копривщица и Народно читалище „Искра-1997“, с. Долен, община Златоград, обл. Смолян.

Въпреки ситуацията в страната тази година Десетата национална конференция „Насърчаване на четенето“ се проведе присъствено и намери място във времето 28 – 30 юли 2021 г. в гр. Пловдив – хотел „Империал“.

“Щастлива съм, че съм измежду класираните участници за нея. Тук имам възможност да споделя опит с колеги от цяла България – познати и непознати. Темата на тазгодишното издание на Конференцията е актуална, тъй като съобразно ситуацията, в която се намира човечеството през последната година и половина се наложи да общуваме с учениците асинхронно и синхронно. “Съхранените думи” е подходяща и ползотворна практика във виртуалното пространство. Чрез “съхраняване” учениците не само обменят информация за нещо, а и общуват пълноценно, учат се да си помагат и да бъдат полезни на другите. С помощта на книгата децата повишават не само четивната си грамотност, а разширяват и светогледа си. Поради тази причина трябва да ги насърчаваме да четат. Амбицията на Конференцията от самото начало е да се постигне запазване на тенденцията за повишаване на насочеността към четенето и книгата. Тя има за цел да срещне единомишленици и да породи у тях нови идеи и инициативи, чрез обмена на добри практики, която цел със сигурност е постигната.”, споделя Глушкова на собствената си страница в социалните мрежи. Това я мотивира да търси различни подходи в работата си, чрез които да помага на подрастващите да осъзнаят важността на четенето и да преоткриват силата на книгите. СУ “Никола Вапцаров” е единственият представител от община Хаджидимово в лицето на старши учител Заприна Глушкова, която нашата медия много добре познава и от множеството получени международни и национални награди на нейни ученици, работили под ръководството й, а й на самата нея.

Организатор на събитието е Центърът за развитие на човешки ресурси /ЦРЧР/ в ролята си на Национална агенция по програма „Еразъм +“, на Национално звено за координация по дейност eTwinning, Национален Еврогайдънс център, Национален Европас център и Евродеск България с водещ Милена Караангова, главен експерт в ЦРЧР.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене