Първа сесия на ОБС и новия кметски екип! След дебати, съветниците приеха новата структурата на администрацията, БСП съветникът д-р Вл. Пандев направи безуспешен опит да търси кусури, но получи компетентен отпор

Кирил Илиев от ГЕРБ се изказа  по отношение на обществения посредник, търсейки го в структурата на кмета, но се оказа, че по закон омбудсманът не се включва в кметската администрация  

Общински съвет -Благоевград прие новата структура на общинска администрация, предложена от новия кмет Илко Стоянов. Това се случи на първата сесия с участието на кметския екип, която  се провежда днес в Благоевград. Сесията е важна тъй като се разгледа  подробно предложението  на кмета Илко Стоянов за нова структура, която предизвика дебати, започнали от БСП съветника Владимир Пандев.

Пандев направи  опит да защити закриването на звено „Сигурност“, твърдейки, че с работата си по времето на Томов това звено има образувани  6 000 преписки по проблеми на граждани, но бе попарен от кмета Стоянов, който заяви, че  6 хиляди преписки не значи решени 6 000 проблема, означава просто 6 000 приети и обработени документи и даде пример с неработещата поливна система покрай алеята за Бачиново и разхождащите се свободно коне по кварталите  в града.

Кметът отговори на упреците на Пандев, че в новата структура щатът  е увеличен, и че се закрива едно звено, за да се направи ново „Инспекторат „, като заяви, че целта на новата структура е да бъде  създадена работеща администрация, такава каквато не е била по време на предишното управление.  Той убедително мотивира закриването на звеното и отговори на всичките съмнения на Пандев за реваншизъм при съкращаване на хора и звена, наподдвайки се  на отправените от съветника провокации.

Съветникът от ГЕРБ Кирил Илиев постави въпроса, защо в новата структура не е  оставен щат за обществения посредник, но адвокат Илко Стоянов го убеди, че по закон омбудсманът не се включва в структурата на общинска администрация, той се избира от общински съвет. “ Казал съм ,че кметската администрция няма да се бърка в работата на общински съвет, вие трябва да  изберете обществения посредник,  законът не позволява той да е част от структурата на администрацията „, каза кметът .

Иван Ризов от ВМРО също взе думата и бе категоричен, че ще подкрепи предложената структура като кредит на доверие към новия екип. Така след около 15 минутно дебатиране , структурата бе приета.

Прието бе и предложението на кмета за създаване на „Инспекторат “ към отдела по екология. Направи впечатление, че новият кмет даде сериозна заявка за въвеждане на добър тон по време на сесиите, като отговори компетентно и подготвено на отправените въпроси.

Стоянов отрече познатия модел „кметският екип знае и може всичко“, и бе категоличен, че в работата екипът му ще се опира на Общински съвет при вземане на всички важни решения, разчитайки на диалог и градивни дебати. Сесията продължава

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене