Чужденци идват да си лекуват очите в Добърско!

В една от най-интересните легенди за църквата в разложкото село Добърско – „Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, се казва, че изворът край нея помогнал на ослепените Самуилови воини да върнат зрението си.

Историята гласи, че миейки прободените си очи, войниците на цар Самуил, ослепени от Василилий II Българоубиец, прогледнали, защото всеки един от тях бил родом от разложкото село. В самата църква могат да се видят изографисани и моменти от историческото събитие.

Днес лековитото изворче край църквата привлича хиляди туристи, които вярват, че водата от него помага при очни болести – слепота, глаукома, напреднало перде на окото и ечемик. Не са малко и хората, които пристигат от чужбина с шишета, за да пълнят от водата и да я занесат у дома, разказват местните, които били шокирани от огромния интерес. Вярва се още, че изворчето, наричано от местните аязмо, може да сбъдва и желания. Затова всеки, който мине покрай него, си пожелава нещо и хвърля монета.

Църквата "Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в Добърско - Друми в  думи

Църквата в Добърско е построена през 1614 г., като се смята, че в миналото до нея е имало и друга света обител. Новата църква е изградена като трикорабна базилика от будни и заможни местни жители. Въпреки че е малка по площ, църквата впечатлява със своите 460 стенописа, сред които има и голям брой не само на светци, но и на светици. Заради това храмът в Добърско е единственият в България, където има толкова голям брой на изображения на светици.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене