Connect with us

БСП

Нинова: В преговорите с ИТН защитаваме ангажиментите, които сме поели пред нашите избиратели

Published

on

ББР няма да се приватизира, заяви Корнелия Нинова на брифинг в парламента

Както вчера заявихме искаме прозрачно всеки ден да отчитаме пред българското общество как вървят преговорите с “Има такъв народ” по приоритети, по политики, върху които да стъпи едно бъдещо редовно правителство. Вчера имаше среща на експертната група по икономика. Стигнахме до съгласие и подкрепа от страна на колегите от ИТН за 8 приоритета, на които ние като коалиция държим през годините и сме се опитвали в предишни събрания да внасяме тези приоритети, но не бяхме подкрепени тогава от мнозинството  от ГЕРБ.

Разбира се, тези разговорите ще продължат, защото темата е много всеобхватна.

Първо – държавата да не се отдръпва от ключови сектори, а напротив – да се засили нейната роля на регулатор и помощник на българската икономика. Тук само в частност ще посоча примера с ББР, постигнахме съгласие тя да не се приватизира, а да се преструктурира така, че наистина да стане банка на малкия и среден бизнес.

Второ – намаляване на лицензионни и разрешителни режими, които са в тежест на малките и средни фирми.

Трето – да изготвим национална карта “Образование и икономика”. Тя да е както национална, така и регионална за нуждите от кадри на българските фирми, за да осигурим и работеща икономика, и работни места за завършващите млади хора.

Четвърто – намаляване на регионалните различия. Съгласихме се в бюджета за следващата година да осигурим специален фонд, който да бъде насочен към изоставащите региони, за да могат те да наваксат това изоставане. Тук пак в частност ще кажа – сигурно си спомняте нашия Закон за Северозапада, който няколко пъти опитвахме да приемем и не ни подкрепиха.

Пето – за общините: постигнахме съгласие част от данъците да остават на разположение на общините.

Шесто – за износа. Да увеличим капитала на Българската агенция за експортно застраховане за малки и средни фирми, за да помогнем износа на българската продукция.

Седмо – за енергетиката. “Мини Марица-Изток”. Искаме от следващото редовно правителство пред Брюксел да внесе искан  за удължаване на срока на работа на “Мини Марица-Изток”, като през това време намерим общо решение в полза на работниците от региона.

Осмо – за запазване на ядрената енергетика.

Разбира се, това не изчерпва всички въпроси, които се обсъждаха повече от два часа и половина.

Също така искаме да информираме и вас, и обществото, че днес продължаваме по плана и в 14:30 ч. ще проведем експертната среща по съдебна реформа, борба с корупцията и външна политика. Ние изпълняваме ангажиментите, които поехме – да преговаряме с първата сила, която ще получи мандат по политики и по приоритети, като търсим това, което ни сближава. И след всяка следваща проведена среща да информираме обществото за какво сме разговаряли, за какво сме намерили съгласие, какво остава различно, за да се знае, всичко да е публично, всичко да е пред очите на обществото и да няма никакви съмнения за някакви договорки и някакви задкулисни разговори.

Разбира се, след като минат преговорите по правосъдие и външна политика също ще ви информираме за това, което сме обсъдили.

БСП

Рокади в БСП – Благоевград! Отстраняването на Йордан Симонски е наказателна акция заради подкрепата му към общинския лидер Любен Милев

Published

on

Представителят на БСП с най-голям опит в провеждане на избори, който от близо 15 г. е неизменен заместник-председател на всички районни и общински избирателни комисии и има най-дълъг стаж като организатор на избори в Благоевград – Йордан Симонски, изпадна от новия състав на РИК, който тази есен ще организира парламентарните и президентски избори в Пиринско. Съставът на комисията бе одобрен в петък от ЦИК и в него името на Симонски отсъства.

Вместо Симонски зам. председателският пост е даден на бившия секретар от екипа на екскмета Румен Томов – Мария Захова, която няма опит в избори. Тя бе отстранена от поста преди 2 месеца от настоящия градоначалник Илко Стоянов, който тогава съобщи, че срещу нея е започнало дисциплинарно производство заради пропуснати срокове във връзка с финансовата корекция, която община Благоевград получи за депото.

Припомняме, че от БСП непроменен в РИК – Благоевград е единствено братът на бившия депутат Николай Бошкилов – Валентин Бошкилов. Третият член е областният младежки лидер на столетницата Мартин Бориков, който е от Банско и успя да натрупа малко опит по време на изборите за 45-о НС.

В Благоевград усилено се говори, че отстраняването на Симонски е наказателна акция заради подкрепата, която той оказва на общинския лидер на БСП Любен Милев. Обществена тайна е, че Милев и областният лидер на БСП Валери Сарандев, който одобрява състава на членовете на РИК от БСП, са в открита конфронтация. Тя е от доста време, но ескалира през февруари т.г., когато Милев се кандидатира за председател на Областния съвет на БСП заедно с банскалията Костадин Дурчов и самия В. Сарандев.

„Някой отново иска да прави интриги в БСП, истината обаче е, че Симонски не си подаде документите за член на РИК, получихме тези на Мария Захова и от събота тя вече е зам. председател, а ако някой твърди, че аз съм скрил документите на Симонски, нека дойде в съда и го докаже“, реагира остро на слуха гоцеделчевецът В. Сарандев.

„Това е лъжа, емисарите, които Сарандев прати в Благоевград, просто не ми взеха документите, после той и бившият депутат Богдан Боцев, макар че вторият не знам в качеството си на какъв е участвал в този подбор на кандидати за РИК, са одобрили Мария“, бе не по-малко рязък Й. Симонски.

Интригата в червените редици се заплита още повече от факта, че Мария Захова най-вероятно ще получи място в листата на БСП – Благоевград за участие в предстоящите парламентарни избори. Това означава, че още в деня на регистрацията на листата тя трябва да напусне заместникпредседателското място в комисията и на нейно място да влезе друг член на БСП. И при тази опция обаче Й. Симонски отпада, защото името му не фигурира и като резервен член на РИК. Посочената от БСП резерва е адвокат Славчо Попов от Разлог, който през пролетта заемаше предпоследното място в кандидатдепутатската листа на БСП. Той не е бил член на РИК, има организационен изборен опит като член на ОИК в родния си град.

Любопитно е, че новият зам. председател на РИК М. Захова бе единственият отсъстващ от първото заседание на РИК, което се проведе в петък вечерта. Според стария-нов председател на комисията Ангел Ризов Захова се обадила, че е болна.

Още със старта на работата си РИК – Благоевград прие 12 решения, 8 от които касаят избора на технически сътрудници, които ще подпомагат работата на комисията в предстоящите двойни избори. Определени бяха и сроковете за приемане на документи от кандидатите за участие в 47-ото НС – до 4 октомври трябва да се регистрират инициативните комитети за издигане на независими кандидат-депутати, а до 12 октомври – партийните листи.

Continue Reading

БСП

По решение на ИБ на БСП трима представители на партията влизат в Инициативния комитет на Румен Радев

Published

on

Изпълнителното бюро на БСП взе решение трима души да бъдат представители на партията в Инициативния комитет за издигане на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент. Това са Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и проф. Радослав Гайдарски.

Continue Reading

БСП

Продължава регистрацията в ЦИК за предстоящите избори

Published

on

Продължава регистрацията на партиите в ЦИК за парламентарните и президентските избори на 14 ноември.
До края на съботния ден в Централната избирателна комисия за участие в изборите са записани 6 партии и една коалиция. В битката за нов парламент официално се включи новата формация на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме Промяната”. Документите си подадоха и от ДПС, които обявиха, че за първи път ще издигнат свои кандидати за президент и вицепрезидент. На свое заседание Централният съвет на ДПС даде старт на номинациите за кандидати за народни представители. От партията ще търсят избираеми личности с обществен авторитет.
ГЕРБ-СДС ще внесе в Централната избирателна комисия документи за регистрация на коалицията в двата предстоящи избора – за президент и вицепрезидент, и за Народно събрание.
Документите на коалицията и необходимият брой подписи за регистрацията ще бъдат внесени от председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 46-oто Народно събрание Десислава Атанасова, председателя на СДС Румен Христов, председателя на МГЕРБ Георг Георгиев и административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов.

Continue Reading

БСП

Корнелия Нинова: Ние сме подготвени, предвидими, консолидирани. Знаем какво трябва да се направи и как да се направи

Published

on

“Ние сме подготвени, предвидими, консолидирани. Знаем какво трябва да се направи и как да се направи”. Това заяви в ефира на БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя припомни, че през последните 5 години БСП е била категорична опозиция на предишния модел, искала е промяната и е идентифицирала проблемите – пътното строителство, язовири, Банката за развитие, поръчки ин-хаус. “Изготвихме и алтернативата за решение на проблемите, която облякохме в 1200 предложения за промени в Народното събрание и стотици часове, в които сме ги защитавали. Подготвени сме, имаме решенията, както и хората, които да ги защитават”, каза още тя.

Корнелия Нинова подчерта, че социологическите проучвания показват, че поведението на левицата в последните месеци е било правилното. “46-ят парламент беше много раздробен и се минаха граници на поведение между колеги от партиите на протеста. Ние запазихме спокойствие, диалогичност и конкретика. Поканихме ги на конкретни разговори за конкретни политики”, припомни тя. Лидерът на БСП подчерта, че резултатът е, че част от тях са отказали изобщо да дойдат на разговор, друга част са отказали да направят мнозинство. “Ние ще продължим с това поведение, защото сме убедени, че държавата има нужда от стабилност, а хората от малко сигурност и спокойствие”, категорична бе тя. Нинова допълни: “Някои от агенциите посочват, че сме проявили доверието в нас с няколко процента и сме на второ място. Една от агенциите дава, че сме на трето място и то с много малка разлика с ИТН. Това показва тенденция, че може би с това поведение в Народното събрание БСП връща доверието в себе си и ние ще продължим по този начин – диалогичност, разумност, конкретност за решаване на проблемите”.

Попитана кое е върнало ГЕРБ на първо място, Нинова заяви, че това според нея се дължи на разочарованието на хората, че новите партиите на протеста не са успели да направят правителство и да започнат обещаната промяна.

Помолена да коментира как включването в предизборната надпревара на политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев ще повлияе, Нинова заяви, че две важни неща в изказванията им до момента правят впечатление. На първо място тя посочи заявката на Петков: “С десни политики, ще постигаме леви цели”. По думите на Корнелия Нинова този надпартиен лозунг е неверен. “Опитът за обезличаване на идеологиите на партиите би могъл да бъде и опасен. Много ми се иска да видя как практически го разбират това”, заяви тя. Според нея примерът даден от Асен Василев не е верен – думите, че е актуализиран бюджета като е намален дефицита, което е дясна политика, но са осигурени пари за пенсиите, самоосигуряващите се и за майките, което е лява политика. “Актуализацията на бюджета, която внесе МС е коренно различна от тази, която излезе от парламента. Министър Василев внесе намален дефицит и заради тази дясна мярка, вътре нямаше пари за майчинството през втората година, което е лява политика, за самоосигуряващите се хора със свободни професии, което е също лява политика, както и за общините. Няма как с намален дефицит да постигнеш тези цели”, обясни лидерът на БСП и допълни, че парламентът е върнал дефицита на 3,9% и така е успял да направи левите политики. Като друг пример за дясна политика тя посочи изтеглянето на държавата, а лява е връщането на държавата като регулатор, като контрольор.  “Новият проект ще даде ли останалите природни богатства на концесии, което е дясна политика или ще споделя нашата лява мярка за повече държава в националните богатства – пътища, инфраструктура, води, плажове и това те да не се отдават на концесии?”, попита тя

На второ място Нинова посочи лозунга: “Продължаваме промяната”. “Тя не е започнала. Да смениш директори на предприятия – не е промяна. Промяната е когато влезеш в парламента и имаш смелостта да промениш закона, в който е записано, че могат да се дават авансово пари и да има “ин хаус” поръчки”, заяви тя.

По думите й когото и да смениш, след като в закона пише, че можеш да раздадеш 8 млрд. лв. ей така и следващите ще продължат.

“Нека се изяснят и ги чакаме на терена на истинската политика да кажат какво ще правят и каква промяна искат”, заяви Корнелия Нинова. Тя припомни, че на предните избори и сега БСП е направила един план какво трябва да се направи в първите 100 дни, но не са били послушани от новите партии и за това този парламент е приключил без особен законодателен продукт. “Готови ли са в първите 100 дни за промяна в Закона за здравеопазването, в Закона за училищното и предучилищното образование, промяна в разпределението на субсидиите? Едно е да смениш шефа на фонд “Земеделие”, но друго е да имаш смелостта да вземеш от шестте големи фамилии големите субсидии и да ги разпределиш към средните и малките производители на мляко, месо, плодове и зеленчуци. Дълбоката промяна не е започнала. Тя е в парламента, в търсене на разум и мнозинство за промяна на законодателството”, подчерта тя.

По думите й ГЕРБ са заложили корупцията в законите и оттам трябва да започне промяната, която не може да стане със смяна на хора. Тя бе категорична, че не е имало разговори за участие на хора от БСП в листите на новият проект. Коалиция “БСП за България” остава консолидирана.

“За да имаш сериозно мнозинство за приемане на закони и правене на промяна, това мнозинство трябва да се облече в колективни решения. Една парламентарна група понеже изповядва една идеология, има програма, с която е избрана, се събира и решава кои закони ще внесе, кои закони на други партии ще подкрепи. Не можеш да кажеш, че тези решения не важат и всеки е сам за себе си”, обясни тя. Според нея това няма как да гарантира стабилно мнозинство, а целта оттук нататък трябва да е стабилно мнозинство, редовен кабинет, бързо приемане на бюджет за следващата година, борба с инфлацията.

Помолена да коментира готовността на “Изправи се БГ. Ние идваме” и „Демократична България“ за обединение с новия проект и дали БСП е готова да участва в него, Нинова посочи: “Според мен колегите избързаха. Може би виждат щета за себе си от новия проект – „Изправи се БГ“ да не влезе, а ДБ да се разцепи и бързат да се предложат.  Ние ще подходим по различен начин – отворени сме за разговор и диалог, но ще изчакаме да видим какво предлагат. Искаме да видим програмата им”, обясни лидерът на левицата. Нинова коментира, че в момента има една еуфория покрай новия проект, подобна на тази около Слави Трифонов в началото, затова левицата иска да изчака и да получи отговори на конкретни въпроси. Като пример тя посочи: „Дали биха отстъпили от националния суверенитет и биха се съгласили Македония да влезе в ЕС ако не изпълнява договора си с България? Какво мислят за джендър идеологията и Истанбулската конвенция?“

На въпрос за проведените разговори между новия проект и “Екогласност”, Нинова заяви: “Водени са такива разговори и от новия проект са действали да използват регистрацията на “Екогласност”. Непочтен ход, но колегите от “Екогласност” са решили въпроса, като са отказали”. Коалиция “БСП за България” остава единна”.

“На тези избори ние ще се явим като коалиция “БСП за България”. Вече сме взели това решение и подготвяме регистрацията си. След това сме готови с всеки, с който имаме сходни виждания за това какво е промяна, да водим разговори в парламента”, каза тя.

Запитана за отношението на президента Радев към БСП и новия проект, Нинова отговори: “За БСП чухме отговорът му, че няма да предаде левите хора. За новия проект не чухме от него категоричен отговор, чухме от двамата министри, че се е знаело предварително и са получили благословията му. От тук нататък въпросът е на състезание на терена на политиката”, подчерта лидерът на БСП.

По повод подкрепата на БСП за Радев на предстоящите избори, Нинова заяви: “НС на БСП взе решение през април, че подкрепяме Румен Радев и Илияна Йотова за президентските избори. В момента си извървяваме пътя по устав, както на всички избори – номинациите вървят от основните, през общинските организации и стигат до Националния съвет. Те ще продължат до 26-ти”.

Нинова призова за обща кампания за информиране на гражданите за машинното гласуване и как то ще се случва на изборите „2 в 1“, за да има по-голяма избирателна активност и по-голяма легитимност на избраните органи.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ