Ужас: 5 пожара горяха на територията на Югозападното държавно предприятие

5 пожара горяха днес на територията на Югозападното държавно предприятие. Три от тях вече са погасени и локализирани. Това каза директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов.

Единият от тези пожари е на територията на ДГС „Гърмен“ между селата Горно Дряново и Ковачевица. Пожарът там е локализиран, има поставени дежурни, които да наблюдават. Този пожар е на площ от 20 дка, като в голямата част е низов, горели са иглолистни дървета. Другият пожар е в Кюстендил, също в горска територия, иглолистна гора, като и там е ограничен и локализиран. Третият пожар е в Ихтиман – на АМ „Тракия“ е запален автомобил и огънят се е прехвърлил в иглолистна гора. Пожарът и там е ограничен, има дежурни групи.

Инж. Дамянов информира, че четвъртият пожар е между селата Осеново и Гостун. Този пожар е обхванал около половин декар. Вече е ограничен и локализиран. В момента служители на Предприятието работят върху друг пожар над село Гостун, където гори иглолистна гора. Инж. Дамянов изказа предположение, че и този пожар ще бъде овладян скоро. „Бърза реакция, много хора, за което благодарим и на местните хора, които помагат, защото това е спасението от горския пожар – бърза реакция в началото“, каза директорът на ЮЗДП.

„Отправяме една огромна молба към всички хора, които посещават горски територии, да бъдат изключително внимателни. Практиката показва, че 90 процента от пожарите в момента тръгват от земеделски земи. При тези екстремно високи температури пожарът тръгва за секунди. Съветът ми е даже тази седмица хората въобще да не палят огън!“, каза Дамян Дамянов./бнр благоевград/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене