Connect with us

Светско

Хайдути пеят бански песни и вият кръшни хора в Пирин за Илинденската епопея

Published

on

Банскалии възраждат всенародния събор „Илинден”. Добре дошли са всички българи тази неделя в 12,00 часа край хижа „Бъндерица”, които искат да бъде съхранена историческата слава на илинденци. Илинденската епопея ще почетат стотици жители на Банско, планинари и приятели на града. С патриотични слова и възстановка на моменти от хайдушкото движение ще бъде припомнено миналото. Хайдутите ще пеят бански песни и ще играят пирински танци.

118 години ни делят от паметните дни на Илинденската епопея. Значимостта на делото ни кара да се прекланяме пред устрема за свобода на предците ни.

През 30-те години на миналия век се създава традицията банските семейства да излизат на пла́нина по няколко дни във високата част на Пирин около празника Илинден. Край огньовете на биваците в планината, съвременници и участници в Илинденско-Преображенското въстание разказват на притихналите си родственици и приятели за страшното и славно време на борба за достоен живот в свободна България.

Организираното честване на годишнините от въстанието започва да се провежда в средата на 20 в. в близост до хижа „Вихрен” и е дългоочаквано събитие за банскалии. Специално за него идват хора от цяла България, многобройни са и официалните гости. С речи, с песни, спомени и разкази около огромните огньове, честванията продължават по 2-3 дни. Около началото на 70-те години тържествата започват да се провеждат на Мрътва́ полена в подножието на планината.

Дошло е време да се възобнови традицията, а честването на Илинденско-Преображенското въстание отново да бъде в сърцето на Пирин планина.. Идеята се подкрепя от Община Банско и със съдействието на самодейци от Народно читалище „Никола Вапцаров” тази година ще бъде поставено ново начало на традицията.

Таблоид

Тръгна вдигането на СПА комплекса в Рупите

Published

on

Интензивно започна строителството на нов СПА комплекс край Рупите.Строи се на терен с площ 12 дка.

Намерението е на място да се вдигне СПА комплекс с 10 къщи за гости, администрация и ресторант. Преди започването на строителството, теренът беше проучен и от археолози за евентуални старини, но не беше открито нищо.

Припомняме, че преди година- две проектът предизвика недоволството на еколози и около инвестицията се вдигна доста пара. Оказа се обаче, че инвеститорът отговаря на всички изисквания и разполага с нужните документи, за да строи. Така работата вече и в ход.

Потърсен за коментар, инвеститорът каза: „Обектът е напълно законен, разполагаме с всички необходими документи, проектът е съгласуван с институциите. Хората с желание очакват да се случи нещо хубаво в региона, за да се развие още повече туризмът, което ще помогне и за развитието на община Петрич. Съвсем близо е античният град Хераклея Синтика, храмът на Ванга.”

Continue Reading

Таблоид

Пчелни кошери изгоряха при пожар в доспатското село Любча

Published

on

Огънят е потушен от 3 екипа пожарникари от Доспат, един екип от Девин, 30 доброволци от Любча и служители на ДГС – Доспат

На 27 септември в 13.02 часа на тел. 112 е получен сигнал за пожар в сухи треви и храсти в село Любча, местност „Осински път“, община Доспат.

Пожарът е с площ 100 дка в селскостопанска територия, като предполагаема причина за възникването му е небрежност при боравене
с открит огън.

За ограничаване и ликвидиране на пожара са изпратени три екипа от РСПБЗН-Доспат, и един екип от РСПБЗН-Девин. Включили са се и 30 човека от с. Любча, служители от ДГС – Доспат, и е предоставена допълнителна техника от община Доспат.

Произшествието е ликвидирано в рамките на заварените граници, като има нанесени материални щети, унищожени са 15 пчелни кошера. Спасени са 3 сгради, намиращи се в непосредствена близост, 100 дка иглолистна гора и 1 пчелин.

Continue Reading

Таблоид

Автомобил горя в Петричко

Published

on

Вчера, около 12:43 часа, е получен сигнал за пожар в лек автомобил в с. Кавракирово, общ. Петрич.

Погасен е от екип на РСПБЗН-Петрич.

Причината за пожара е изхвърляне на двигателно масло и самозапалване.

Continue Reading

Светско

Деня на Европейските езици в НПГ „ Талев“ в гр. Гоце Делчев отново с акцент-Благотворителност!!!!

Published

on

Именно , по  този  повод в  НПГ „Димитър Талев“в град Гоце Делчев  се проведе благотворителен базар, организиран от учителите по чужд език и техните възпитаници.

Ученици и учители се докоснаха до традиционната английска, френска, немска и руска кухня.

Учениците представиха пред своите приятели рецептите, които използваха за направата на вкусните ястия. А печелившият символ се бе скрил в кекса, който госпожа Пачеджиева закупи и спечели почерпка.

Събраните средства от благотворителния базар  по повод Денят на Европейските езици ще бъдат дарени на Боян Андонов Димитров, който има нужда от лечение в Истанбул, Турция.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ