Почетоха паметта на загиналите при инцидент с израелски самолет в Рупите

Възпоменателната церемония в памет на жертвите на сваления в м. Рупите пътнически израелския самолет на 27 юли, 1955 г., се състоя под надслов „Милост искам, а не жертва“.

Още през 2019 година Община Петрич и Дружество за приятелство и сътрудничество между Израел и България успяват да договорят възпоменателната церемония да бъде въздигната на междуправителствено ниво. Събитието тази година беше уважено лично от Н. Пр. Йорам Елрон – посланик на Израел в България.

В подножието на възвишението Кожух, където преди 66 години се случва инцидентът и загиват 58 души – екипаж и пътници, през 2015 година по инициатива на клуб „Ане Франк“ беше поставена паметна плоча в знак на съпричастност към невинните жертви от студената война, загинали трагично в нашия край. Цветя и венци бяха положени, а призивът– да не се забравя. Благодарности за организацията на възпоменателната церемония бяха отправени към кмета Димитър Бръчков, към учениците и ръководителя на клуб „Ане Франк“ – Славянка Николова. Церемонията лекува раните от миналото, но показва и пътя за развитие на отношенията между братските народи – на Израел и България, посочиха в изказванията си официалните лица. Молитва за милост и спасение отправи енорийският свещеник Ангел Кочев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене