Опасни горещини днес!

За днес в по-голямата част от България е обявен оранжев код за опасни горещини с температури, достигащи и надхвърлящи 40 градуса на сянка.

Малко по-малко горещо ще е край Черноморието, в Перник и София, и в Смолян. За тези области е обявен жълт предупредителен код.

Максималните температури днес ще бъдат между 36 и 41 градуса. За София, Смолян и навътре в сушата в областите Варна, Бургас и Добрич се очакват около 37 градуса, сочи справка в сайта на НИМХ.

По Черноморието

ще бъде слънчево. Ще духа бриз. Максималните температури ще бъдат 30-32 градуса. Температурата на морската вода е 26-27 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините

ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури на височина 1200 метра ще са около 31 градуса, на 2000 метра – около 24 градуса.

До края на юли и в началото на август

времето ще бъде слънчево, през повечето дни в по-голямата част от страната и почти тихо. Купеста облачност ще има в часовете около и след обяд, почти без валежи.

Временно северозападен вятър ще духа в Северна България в петък и събота.

Тогава за кратко температурите слабо ще се понижават. Ще се създадат условия за развитие на купеста облачност след обяд над Северна България и планините, възможни са изолирани краткотрайни валежи и гръмотевици и локални интензивни явления. На юг ще остане горещо, с температури в низините около 40 градуса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене