СБЪДНАТА МЕЧТА! Двама благоевградчани покориха връх Ленин в Памир

Двамата благоевградчани, планински спасители в ПСС – Дупница Георги Илков-Темето и Захари Петров от Благоевград завчера покориха връх Авицена (бивш Ленин) /7134 м/, и успяха да сбъднат мечтата си.

Двамата алпинисти са отпътували от България за Памир на 12 юли, за да се аклиматизират преди атаката на върха. През този период те са се изкачвали на различни височини към върха и са слизали до базовия лагер. Г. Илков-Темето се похвали с постижението в социалните мрежи.

За съжаление Михаил Ингилизов, също от отряд Благоевград беше принуден да приключи изкачването още в началото поради влошеното здравословно състояние. Очакваме в близките дни да се приберат и разкажат подробности за експедицията.

Припомняме, че преди две години Темето направи опит да изкачи връх Ленин, но се отказа, за да спаси друг алпинист. Въпреки че бил близо до върха, за да окаже помощ на закъсал алпинист, Темето се връща до базовия лагер и така спасява колегата си.

Г. Илков-Темето е от Благоевград, но от няколко години живее в Дупница, откъдето е жената на сърцето му, от която има 17-г. дъщеря.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене