Хубав празник е днес – Рождество на света Богородица

f920e34f24a9b23e4fe7afe8be4ca560_LПравославната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата.

Рождество на Пресвета Богородица, също Рождество Богородично, Малка Богородица или Рожен е църковен празник, посветен на рождението на Богородица. В православния календар празника се отбелязва всяка година на 8.септември. Християните празнуват раждането на Божията майка – Пресвета Дева Мария.

Това е един от петте Богородични празници, наред с най-тържествения – Успение Богородично или Голяма Богородица, отбелязван на 15 август, а също Въведение богородично, Благовещение и Покров богородичен. Божията майка се почита като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето.

Библейската легенда разказва, че родителите на Светата дева – Йоаким и Анна били щедри и милостиви, но бездетни хора от Назарет. Господ чул молбите им и чрез ангел възвестил, че ще им се роди дъщеря на име Мария, заради която ще бъдат благословени всички земни родове.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене