Connect with us

Политика

Президентът на АУБ д-р Дейвид Еванс: Основната ни мисия е да запазим младите хора в България

Published

on

Президентът на Американския университет в България Дейвид Еванс в първото си местно интервю. Д-р Еванс говори пред Югозапад Днес за инициативите по случай 30-годишнината на университета, впечатленията си от Благоевград и любовта си към България, където смята да остане.

Тази година е специална за Американския университет- празнувате 30-годишнината от създаването на университета. Какви инициативи сте подготвили?

Има много събития и инициативи около 30-годишнината на АУБ. Всичко ще стартира в началото на септември, когато започват класовете ни. Тогава се очаква да ни посети и един много специален гост, когото още не можем да обявим. Това ще е голямо събитие и се надяваме всичко да мине перфектно. По-късно през септември ще се случи дългоочакваната среща на завършилите университета. Надявам се, че ситуацията с ковид няма да попречи на тази среща. Подготвяме и академична конференция в началото на пролетта. През април пък замисляме голямо гала събитие, на което отново очакваме специални гости.

Американският университет е безспорно най-престижното висше училище у нас. Кое ви отличава от всички останали?

Знаете ли, ние не само обучаваме млади хора, ние се опитваме да създадем активно гражданско общество. Една от нашите амбиции е да създадем Център за демократично гражданство. Когато университетът беше създаден през 1991-а, целта беше не само да внесем американски тип образование в България, но и да подготвим млади хора за демократичното общество след промените през 1990-а. Докато продължаваме да го правим обаче, искаме да се фокусираме и върху първоначалната си мисия да промотираме идеите за свободно и демократично управление, свобода на изразяването и др. Мисията ни е този Център за демократично гражданство да разпространява тези така важни за демокрацията цели. Ще ви дам пример със Централния европейски университет в Унгария, който беше създаден от Джордж Сорос в ранните 90-те. Орбан ги изгони от Унгария и в момента те се намират във Виена. Но виждате ли, това беше грешка- университетът в Унгария беше студентски център и извор на културен живот, който беше отнет на унгарците поради политически причини. Ние смятаме, че образованието е основен житейски приоритет и точно затова искаме да създадем Центъра за демократично гражданство. АУБ не е само университет за американците, но и за българите, за всички останали държави и граждани от различни националности, които искат качествено образование.

Казвате, че една от целите на АУБ е да запази младите хора в България. Как ще се случи това?

Студентите, които завършват университета ни са изключителни талантливи хора. Те наистина искат да работят за изграждане на местната гражданска общност. Един от големите ни партньори в тази мисия е фондацията „Америка за България“. Ние заедно искаме да помогнем на обществеността в България и наистина работим по това как да запазим младите хора в страната и да засилим туризма. Една от нашите последни инициативи е партньорството ни с РИМ-Благоевград- наши студенти ще работят с музея, за да преведат на английски информация за по-важните експонати, които се пазят в музея. Това ще осигури достъп на повече англоезични туристи, но и ще го „отвори“ за посетители от Европа. Това е първата стъпка от нашата цел да работим повече за обществеността в Благоевград. Подписали и сме и споразумение за сътрудничество с Югозападния университет „Неофит Рилски“. За нас връзките с благоевградската общественост са от изключителна важност. АУБ ще продължава да допринася за развитието на българското гражданско общество. През годините се превърнахме в ценна институция и нашата мисия е да подпомогнем животът и благополучието на българите.

Вече две години живеете в Благоевград. Как изглежда Благоевград през погледа на един американец?

Знаете ли, гледам на Благоевград като на един наистина уникален град. Цялото ми преживяване в България е свързано с Благоевград. Това е град, в който наистина има всичко- добро географско положение, намира се на единственият важен път между Гърция и Румъния, близо е до София и Солун. Когато за пръв път посетих града се удивих от красотата му! Тук има страхотни предпоставки за туризъм. Планините, възможностите за ски, хубавите паркове в града- да, те може да са повече, но поне място за паркове има. Хората са сърдечни, тук има живот! От две години живея тук, но ми прави впечатление, че като че ли хората не осъзнават благата на града. Благоевград наистина има огромен потенциал. Мисля, че едно от най-важните неща за града и за страната са запазването на младите хора и енергията им. Страната има нужда от интелигентни и амбициозни хора с добро образование, които искат да променят бъдещето си. Надяваме се да си сътрудничим с Общината, за да направим животът в Благоевград още по-добър. Имаме идеи и инициативи и наистина държим на доброто бъдеще на България. То започва с образованието. Ние ще продължаваме да осигуряваме бъдеще!

Колко студенти избраха Американския университет тази година?

Тази година имаме 13 американски студенти, които са една от най-високите бройки в историята на университета. Това наистина е успех за нас. Една от задачите ни е да направим България по-позната за американците и все повече студенти от САЩ да предпочетат да се образоват при нас в България. Като цяло в Американския университет ще имаме около 250 нови студента тази година. Мнозинството от тях са от България, Албания, Украйна, Русия, Казахстан, Монголия, Грузия. Имаме също така и студенти от Сърбия и Северна Македония. Нямаме много студенти от Европейския съюз, но много от завършващите университета искат да останат тук- трудно им е, защото административно държавата трябва да прави повече за запазването на потенциала им тук. Иска ми се да видя целия потенциал на нашите студенти, разгърнат в България. Вярвам, че все повече от тях ще изберат да работят и променят страната към по-добро!

Цвета Митова,

Югозапад Днес

 

 

Политика

БСП и ГЕРБ в битка за кметския пост в кресненското село Сливница

Published

on

Жителите на кресненското село Сливница се стягат за избори за кмет тази неделя. Вотът на 3-и октомври ще изправи една срещу друга ПП ГЕРБ и Коалиция „БСП за България”. Партията на бившия премиер Бойко Борисов залага на Иван Янев, а социалистите издигнаха дама – Кирилка Илиева, за управник на селото. Частичните избори за кмет ще определят този, който ще управлява населеното място в следващите две години до провеждането на редовни местни избори.

Кметски избори се налагат, защото предишният кмет е с условна присъда за 2 години, а също е лишен от правото да упражнява професията си за срок от 5 години. Присъдата на бившия управник е за документни престъпления – с нотариални правомощия за Сливница той заверява декларации на 38 души за прехвърляне на партидите им по допълнителното задължително осигуряване от един пенсионен фонд към друг.

Служителите на звената „Български документи за самоличност“ при ОД МВР-Благоевград ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност да упражнят правото си на глас в деня на изборите за кмет на село Сливница, като издават удостоверения за гласуване. Те се издават от 28.09.2021 г. до 03.10.2021 г. Работно време на звената БДС в РУ- Сандански: на 02.10.2021г. /събота/ от 10:00 часа до 15:00 часа / гражданите подават искане до 14:00 часа/, на 03.10.2021г. /неделя/ от 10:00 часа до 15:00 часа / гражданите подават искане до 14:00 часа/. Удостоверенията се издават само след приемане на заявление за издаване на нова лична карта.

Continue Reading

Политика

Агенти на Държавна сигурност са в инициативния комитет на президента Радев за втори мандат

Published

on

Куп агенти на репресивния апарат на БКП – Държавна сигурност – дадоха рамо на президента Румен Радев за втори мандат.

Това стана ясно, след като в понеделник (27 септември 2021 г.) бе обявен инициативния комитет, който издига досегашния държавен глава и вицето му Илияна Йотова за предстоящите президентски избори през ноември 2021 г., като Конституцията дава право на действащите български президенти да участват за още един 5-годишен мандат.

Сред членовете на инициативния комитет са сътрудниците на Държавна сигурност:

Георги Иванов – първият български космонавт;
бившият директор на БНТ и настоящ издател Иван Гранитски;
бившият зам.-председател на ДПС през 90-те години на миналия век Осман Октай;
журналистът и бивши депутат от БСП Тома Томов;
Васил Василев – бизнесмен и председател на общобългарския комитет „Васил Левски“;
проф. Валери Стефанов, литературовед и декан на Факултета по славянски филологии в Софийския университет (1999-2007);
художникът Греди Асса, директор на Национален дарителски фонд „13 века България“ (2010-2015).
Самият Румен Радев още като кандидат за президент, издигнат от БСП през 2016 г., заяви, че сътрудниците на ДС са работили за страната.

Като държавен глава той назначи редица свои секретари и съветници – агенти на тоталитарните комунистически служби.

Влизането на толкова много сътрудници на ДС в инициативния му комитет за втори мандат не е изненада. Румен Радев никога не е осъдил тоталитарния режим на БКП, както и репресивния му апарат.

Continue Reading

Новини

Официално: Издигнаха Радев и Йотова за втори мандат (ВИДЕО)

Published

on

Учредително заседание на Инициативния комитет, който ще издигне Румен Радев и Илияна Йотова като независими кандидати за президент и вицепрезидент на Република България.

Continue Reading

Новини

Изтеглихме заеми за над 1 млрд. лева

Published

on

Кредитният пазар продължава да е активен с ниски лихви

За над 1 млрд. лева са изтеглените кредити само през август тази година. показват най-скорошните данни на Българска народна банка(БНБ). Сумата е на база обща стойност на новоизтеглени ипотеки и потребителски заеми.

Статистиките на БНБ сочат, че обемът на новия бизнес (всяко ново споразумение, т.е. договор, между клиент и отчетната единица – б.а.) по кредитите за потребление в левове е на стойност 559.3 млн. лв., което е с 26 млн. лв. (4,4 на сто) по-малко. Обемът нов бизнес при предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране пък намалява с едва 2% (2.3 млн. лв.), като достига 116.3 млн. лв. Очаквано, при ипотеките се наблюдава ръст. Това се обяснява с факта, че лятото е обичайно времето, в което българите предприемаме стъпката да направим

ремонт на жилището, да закупим имот

или да обзаведем нов такъв. Така новият бизнес при жилищните кредити в български лева е на стойност 467 млн. лв., което с 2.8 на сто повече или с 12.8 млн. лв. нагоре. При предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране пък обемът се понижава с 3.4% (4 млн. лв.) до 112 млн. лв. Иначе обемът на новия бизнес по другите кредити в левове е 12.5 млн. лв., като намалява с цели 45.1 на сто или 10.3 млн. лв.

Логично, за активния пазар на кредитите спомага ниската цена на заемите, които търговските банки предлагат. Реално лихвите са изключително ниски от няколко години насам, макар например годишният процент на разходите (ГПР) или другите банкови такси, в т.ч. за теглене, за поддръжка на сметка, за депозит, да растат. През август 2021 г. средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове спада с 0.04 пр. п. До 8.40%. Интересното е, че ГПР тук също намалява. Спадът е в размер на 0.11 на сто, като средно ГПР се равнява на 8.95%. При жилищните кредити в левове средният лихвен процент намалява с 0.03 пр. п. До 2.70%, като по този начин се

запазват лихвените нива от 2019 г.

ГПР при ипотеките също намалява с 0.03 на сто, като е вече 2.98%. Средният лихвен процент по другите кредити, в т.ч. за лечение и образование, се повишава с 0.36 пр. п. до 3.39%. През осмия месец на тази година обаче средният лихвен процент по овърдрафта в левове остава непроменен на ниво от 14.91%, а при кредитите по кредитни карти, извън безлихвен гратисен период, в левове се увеличава с 0.03 пр. п. до 20.30%.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ