Connect with us

Новини

Ръководителката на Православния информационен център в Благоевград М. Кючукова стана първият учител по религия в Пиринско с докторска степен

Published

on

С дисертационен труд без аналог ръководителката на базирания в Благоевград Православен информационен център към Неврокопска митрополия Мирела Кючукова, която е и учител по религия, придоби образователна и научна степен „доктор” по педагогика на Югозападния университет.

Личността на самата докторантка и анализираната от нея тема „Православният дискурс в учебното съдържание по религия в началното училище – мирогледни проекции” предизвикаха голям интерес. Предвидената 412 зала се оказа малка и публичната защита се състоя в напълно обновената 208-ма аудитория в Първи учебен корпус.

На събитието лично присъства Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, духовници, сред които и съпругът на докторантката – отец Светослав, директорът на VIII СУ в Благоевград Сергей Биров, преподаватели от Факултета по педагогика…

Заключителното заседание на научното жури откри ръководителят на Катедрата по социална педагогика доц. д-р Юлиана Ковачка, която представи М. Кючукова. Тя е бакалавър по органична и аналитична химия, магистър по теология и учител по религия от Софийския университет, през 2018 г. е зачислена за редовен докторант в ЮЗУ – Благоевград по докторска програма „Теория на възпитанието и дидактика”, ръководи Православния център и е учител по религия – православие, в две училища в Благоевград – VIII СУ „Арсени Костенцев”  и СУИЧЕ  „Св. Климент Охридски”, съавтор e и на 5 учебника, одобрени от МОН.

Докторантката благодари на научния си ръководител доц. д-р Веска Гювийска за насърчението, подкрепата и изложи в резюме дисертацията си. Трудът с обем на основния текст от 164 страници разглежда съвременното общество и религиозното образование, квалификацията и компетентностите на учителите по религия в началното училище, ролята на информационните технологии, на учебното съдържание за формиране на мирогледа. Обект на изследването е съвременното религиозно образование в България, като докторантката провежда анкета сред 55 ученици, анализира учебниците по религия за трети клас на 3 издателства и апробира модел за религиозно образование в две училища в Благоевград – VIII СУ и СУИЧЕ. Сред направените изводи е, че религиозното образование в съвременното училище се явява възможност за помощ в изграждането на пълноценни личности, с ясно оформена мисловна система, логически принципи, формиращи личния им мироглед, чрез който да се ориентират в многообразието от идеи и вярвания в плуралистичния свят.

Научното жури в състав педагогът богослов доц. д-р Магдалена Легкоступ от Великотърновския университет,  проф. д.п.н Албена Чавдарова от Софийския университет, доц. д-р Юлиана Ковачка и проф. д-р Невена Филипова от ЮЗУ и доц. д-р Тинка Иванова от Бургаския университет дадоха положителна оценка на дисертацията.

Доц. Легкоступ съобщи и че вече са готови и одобрени от МОН учебниците по религия, християнство и православие за 6-и и 7-и клас. Преди гласуването на журито думата бе дадена на присъстващите за въпроси, коментар и впечатления за труда на докторантката.

„Работата на М. Кючукова е първата във Факултета по педагогика с тази проблематика и една от първите в цялата страна по направление „Теория на възпитанието и дидактика”, което само по себе си е значимост“, коментира доц. д-р В. Гювийска и сподели, че за нея е било чест и гордост да бъде научен ръководител на докторантката.

Неврокопският митрополит също поздрави Кючукова и изтъкна, че на национално ниво в област Благоевград обучението по религия и православие е застъпено в най-голяма степен, тоест най-много деца изучават този предмет като избираем.

„В този смисъл Югозападният университет много уместно дава възможност тази тема да бъде разработена. Този процес трябва да бъде застъпен постоянно и да се следи  развитието във времето“ каза Серафим и пожела на присъстващите успех и усърдие в делата.

Директорът на VIII СУ Сергей Биров разказа как преди 5 г., в началото на учебната 2016 г., в училището изучаването на религия и православие започнало съвсем плахо с три групи деца. „Нелеката задача се падна на г-жа Кючукова и много бързо между нея и ученици и родителите се създаде своеобразна химия. Започна да привлича деца и да се увеличават желаещите да се включат в групите. Постепенно този учебен предмет беше застъпен във 2, 3 и 4 клас и в момента имаме 7 групи с около 120 деца. Мисля, че обучението е изключително успешно”, изтъкна С. Биров.

На финала членовете на научното жури, четирима от които бяха в залата, а един участва в заседанието от дистанция, гласуваха единодушно „За“ присъждане на образователно-научната степен „доктор“.

От септември, както съобщи доц. Ковачка, д-р Кючукова ще постъпи като асистент в Катедрата по социална педагогика в ЮЗУ – Благоевград.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

struma.bg

Крими

Педофил от Сандански изнасилвал бебето си с предмети

Published

on

Тасев така и не признава сексуалните насилия

Костадин Тасев редовно блудствал с невръстния си син

Малкият Сашко имал анални разкъсвания, над 20 пъти е бил в болница

Санданчанинът Костадин Тасев, който многократно изнасилвал невръстното си детенце с предмети в продължение на години, получава 12 години затвор. Гнусните извращения започват броени дни след раждането на малкия Сашко, февруари 2008 г.

Костадин Тасев, на 42 години, има дете от младата Христина. Майката е израснала в домове за сираци и е с лека умствена изостаналост. В последните години тя често изчезва от дома на Тасев. Има две други деца от неизвестни бащи, които впоследствие биват сполетени от съдбата на майка си – озовават се в домове за сираци.

Всичко започва през 2008 г. 20 дни след раждането на малкото момче. То е настанено в болница заради кървене от ануса. Не кой да е, а именно Тасев записва бебето Сашко за лечение, твърдейки, че няма представа какво се е случило и защо синът му кърви. Лекарите не се усъмняват, че има нещо нередно, понеже няма следи от насилие и изписват бебето от болницата.

Докато навърши 2 годинки, малкият Сашко постъпва в болница над 20 пъти. Всеки път, когато бащата води сина си в болница, оплакванията са, че детето кърви от ануса. След като Сашко оставал за лечение, кървенето спирало.

На 15 февруари 2010 г. 2-годишният Сашко е приет в „Пирогов“ със спукан пикочен мехур, разкъсвания около ануса и спукано дебело черво. Медиците в столичната болница извършват спешна операция и спасяват живота на Сашко.

След този случай Костадин Тасев е арестуван и са му повдигнати обвинения за многократното насилване на детето. През 2012 г. Благоевградският окръжен съд осъжда педофила на 12 г. кауш. Съдия Красимир Аршинков заковава Тасев заради това, че е осъществил блудствени действия с детето чрез проникване с неустановен остър и твърд предмет, за да удовлетвори полово желание.

„На детето е причинена тежка телесна повреда, изразяваща се в разкъсвания в дълбочина на стената на дебелото черво и пикочния мехур, довели до постоянно общо разстройство на здравето“, пише в мотивите на съда.

Тасев така и не признава вината си и продължава да се бори за свободата си. Обжалва пред Апелативния съд в столицата с аргументите, че детето му не е било лекувано адекватно, а той никога не му е посягал. Магистратите не намират доказателства за твърденията на педофила и потвърждават присъдата на Благоевградския окръжен съд – намират я за напълно основателна и подкрепена от множество доказателства. Назначените съдебномедицински експертизи показват, че разкъсванията в аналната област на малтретираното дете са причинени от остър и твърд тъп предмет. Според експертите няма как детето само да си е причинило вътрешните разкъсвания. Прокуратурата в пледоариите си поиска дори по-висока присъда – 14 г. В последната си дума пред съдебния състав Тасев заяви, че не се признава за виновен и цялото дело срещу него е резултат от заговор на местните хора и институциите в Сандански.

В края на декември 2013 г., след произнасянето на Върховния касационен съд, който също потвърждава наказанието за педофила, Тасев бяга и първоначално се скрива при съседите си. След известно време се омита към Гърция, но не отнема много време на органите на реда да му хванат дирите. Тасев е заловен в гръцко село близо до границата, където работи като овчар, след оперативна работа на санданските и гръцките полицаи.

 

Болестта на Крон

Педофилът Костадин Тасев твърди, че синът му Сашко страда от болестта на Крон, което предполагат и някои лекари. До това заключение стигат някои от медиците, преглеждали детето при многобройните му посещения в различни болници, когато не са намирали следи от насилие. Впоследствие тази теория е оборена. Болестта на Крон може да засегне всяка една част от гастроентерологичния тракт и могат да бъдат засегнати всички слоеве на стената на дебелото черво, което може да доведе до кървене от ануса. В подкрепа на тези твърдения така и не намират доказателства.

Continue Reading

Новини

Ексклузивно! Днес точно в 15 часа toppresa.com спира….

Published

on

НЕЕЕЕЕ…. за голямо съжаление на хейтърите и на враговете ни, защото всеки човек в този свят има врагове и шортлист с хора, които го мразят – toppresa.com СПИРА…

 

ЗА ДА СЕ РЕСТАРТИРА….

 

ОЧАКВАЙТЕ НЕОЧАКВАНОТО!!!!!

Continue Reading

Анализи и Коментари

ВЕЧНА ПАМЕТ! Как Хайтов и съмишленици първи дадоха отпор на „бащата“ на Прокопиев?!

Published

on

Нека първом ви насочим вниманието към факта, че само половин година след преврата от 10-ти ноември с ПМС №76/20.07.1990 г. българската държава осигуряват немислими благинки за новоучредената соросова фондация – освобождава я от мита, данъци и такси, даренията към фондацията също се освобождават от данъци; предоставя помещения за фондацията в НДК и петстотин хиляди лева за първоначални разходи на фондацията(!?); дава съгласие фондацията да извършва спомагателни стопански дейности, както и към нея да се създадат издателство, печатница и информационно-документационен център като нейни звена, които могат да извършват услуги… Коментарът е излишен.

Гласовете на протестиращите интелектуалци в тези години на социално и политическо безумие са слаби и не се чуват и така нещата вървят до април 1995 г. когато проф.Чавдар Добрев, тогава депутат в парламента енергично и изцяло подкрепен от приятеля си Николай Хайтов внася предложение за промяна при обсъждане на бюджета на държавата – фондацията на Сорос да бъде лишена от целевата годишна субсидия в размер на 42,1 млн. лв, включена в параграф от същия бюджет. Бурният дебат се разгаря изцяло около това предложение. Хайтов развълнуван очаква резултатите от разискването. На финала министър-председателят Жан Виденов взема думата и заявява кратко и ясно: „приемам да отпадне от разходната част на бюджета сумата 42 милиона и 100 хиляди лева, предвидена за фондация “Отворено общество”. Проф. Добрев си спомня: „Вероятно заради това много по-късно той(Хайтов) спомена с добра дума моя парламентарен акт, а на Жан даде висока историческа оценка тогава, когато цялата ни политическа класа тренираше усилено как по-ефикасно и безскрупулно да сатанизира лидера на социалистическата партия.”

В този момент обаче никой от участниците в този акт и идея си няма какво ще му се случи на Виденов съвсем скоро заради отрязаните пари за „Отворено общество” и отказът му да се срещне с милиардера.

Да-да, правилно прочетохте – смъкването на Виденов от власт е дело именно на Джордж Сорос. Нещо повече, четох свидетелства в някои интернет-форуми, че Сорос е налял около 6 милиона лева, които заедно с черните каси, осигурени и от други чужди фондации(говори се за още 4 милиона) отиват за «насърчаване” на януарското „народно недоволство” на наетите за целта футболни хулигански агитки, които потрошиха парламента, както и за денонощното „патриотично” предаване на Дарик радио, чрез което методично се координира перфектно организирания пуч срещу законното правителство на България. Ето ви я истинската история на януари 1997-а! Предполагам, немалко парички са постъпили и в другите медии, вследствие на което от това десетилетно промиване на мозъци се получи работещото клише „Виденова зима”! Сякаш нямаше Костова зима, Попова зима(„За бога, не купувайте, братя!”) или пък сега не сме в Бойковата зима.
Как всичко се повтаря, или както казваше един герой на Николай Хайтов в «Капитан Петко Войвода» : „Бай Петко, ние живеем в държава, където всеки, от селски кмет нагоре, може да спре действието на закона“. Днесните наследници на враговете на Хайтов да партииите, медиите и бизнес лобитата на олигарха Иво Прокопивев. Той е човекът който усмоява парите на Джордж Сорос и прокарва интересите му в страната. Лошото е че не са малко хората, които не се вслушаха в думите на легендата на българското перо Николай Хайтов а се продадоха за по няколко долара на Прокориевите схеми.

Днес тези хора искат да управляват България. Ще им позволим ли? Ще оскверним ли паметта на писателя?

Continue Reading

Новини

Нови контейнери за битови и строителни отпадъци се поставят в община Петрич

Published

on

Поредна крачка на Община Петрич за овладяване на безразборното изхвърляне на битови и строителни отпадъци. Проблемни през годините остават няколко места в града и селата на общината. Първите заявени от Общината контейнери за битови и строителни отпадъци – 6 броя вече са получени. Всички те са с вместимост по 4 кубични метра. Три от тях бяха поставени на критични точки в двата ромски квартала на Петрич – един в бившия стопански двор и два под бетоновия център.

Тези контейнери ще бъдат само за битови отпадъци, а целта е да се намали изхвърлянето извън съдовете за смет на боклуци в тези райони. Три контейнера със същата вместимост – 4 куб. м., но предназначени за строителни отпадъци, ще бъдат поставени на места в селата, където се обособяват нерегламентирани сметища именно с такива отпадъци. Новите контейнери остават постоянно, а идеята на общинското ръководство в Петрич е, ако има положителен резултат това решение, да се закупят още такива контейнери – за битови и строителни отпадъци, които да бъдат и с по-голям обем.

Апелът е: изхвърляйте отпадъците на обозначените места! Нека заедно опазваме околната среда и пестим средства за почистването на нерегламентираните сметища! Зависи от всички ни!

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ