Демографската криза не подмина и Разлог, учебната година в общината стартира с 23 маломерни паралелки

С общо 23 маломерни паралелки ще стартират новата учебна година училищата на територията на община Разлог. 19 от тях ще бъдат самостоятелни и 4 ще са слети от два класа. Съществуването на тези паралелки предстои да бъде одобрено от Общински съвет – Разлог идната седмица, за да може те да бъдат включени в списъка с маломерните паралелки.

По данни на директорите паралелки, в които се очертава да има по-малко деца от определения минимум, който е 16 ученици за началния етап и 18 за прогимназиалния, има в две от училищата в Разлог и всички училища в съставните села. С по една самостоятелна маломерна паралелка ще стартират НУ „Яне Сандански“ и СУ „Братя Каназиреви“ в Разлог. В първото маломерна паралелка се очертава за единия от четвъртите класове, където учениците са 15 и само едно дете не достига за изискуемия минимум от 16 ученици. Във второто с по-малко ученици се очертава 12-и клас, профил „Природни науки“, където има 12 ученици.

От училищата в съставните села в общината нито едно не е подминато от демографската криза и във всяко едно се очертават маломерни паралелки, а в две от тях и слети от два класа.

С по две слети паралелки ще стартират ОУ „Неофит Рилски“ – Горно Драглище, където първи и четвърти клас ще учат в слята паралелка с общо 19 ученици. Сливане в обща паралелка се налага и за пети и седми клас, където са едва 9 ученици – шест петокласници и едва трима седмокласници. В самостоятелни маломерни паралелки ще се обучават учениците от втори, трети и шести клас.

Прогнозно през предстоящата учебна година общият брой на учениците в селото ще бъде 61. Там се обучават деца и от съседните две села – Добърско и Долно Драглище, където училища няма.

Пет самостоятелни и две слети от два класа паралелки в начален етап ще има и в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Бачево. Там броят на децата е доста по-голям от този в училището в Горно Драглище. В полуинтернатни групи ще бъдат включени децата от първи и трети клас и от втори и четвърти. Общият брой на малчуганите в първата група се очертава да бъде по равен брой първокласници и третокласници – общо 20 деца, а във втората – общо 25, от които 10 второкласници и 15 четвъртокласници. Останалите три класа ще са с по 14 деца в пети и шести клас и 12 в седми. Общият прогнозен брой на децата за учебната 2021-2022 година е 85.

Със седем ученици по-малко ще стартира ОУ „Братя Миладинови“ – Елешница, където прогнозно ще се обучават 78 деца в 7 самостоятелни паралелки. Училището освен че е средищно, е и защитено, а в него се обучават и малчугани от две от селата на община Белица – Палатик и Черешово. Най-малко деца според прогнозните цифри се очертават в първи и четвърти клас, където са съответно 8 и 7 малчугани, а най-много са шестокласниците – общо 16. 15 са пък в седми, 12 в пети и по 10 деца във втори и трети клас.

В училището в най-голямото село Баня – ОУ „Паисий Хилендарски“, също се очертават 2 маломерни самостоятелни паралелки. Там с по-малък брой ученици от минимума са единият от вторите класове, където се очертават 12 деца, при определен минимум за начален курс от 16, и единият от петите класове, където броят на децата е 15, при определен минимум от 18 деца за прогимназиалния етап.

Предстои ОбС – Разлог да утвърди съществуването на маломерните паралелки, за да могат те да получат финансиране.

ЯНА ЙОРДАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене