Проф. Рачев огласи прогнозата си за август и дните с 40 градуса жега

По думите му чака ни много топло, на няколко момента с много високи температури и сухо време

Ще бъде топло, няма да има вятър, ще бъде сухо сухо времето. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

Той коментира температурните рекорди в Турция от предходните дни.

„Джизре подобри собствения си рекорд преди дни с 1 десета. А в Сирия и Багдад бяха измерени миналата година до 54, както стана това в Долината на смъртта тази година“, посочи той.

По думите му чака ни много топло, на няколко момента с много високи температури и сухо време.

През уикенда на морето не виждам какво ще бъде по-перфектно. Във Варна ще бъде леко понижение на температурите от 28-9 градуса до 27. В Плевен, Русе, Тракийската низина няма да има никакви валежи, тук-таме някой вятър да радва децата“, заяви проф. Рачев и допълни, че на морето трябва да се внимава, ако вятърът духнеот брега, тъй като кожата много изгаря.

„София е малко олицетворение на това, което се очаква по принцип 27-28 юли е първият горещник от астрономическите и климатологичните. От тях ще съдим какво ще бъде времето. Очаква ни една доста дълга гореща вълна.

На 1-ви се очаква да имаме много високи температури до 40 градуса. На 1-2-4 август може да имаме до 40 градуса, някои от моделите говорят и за повече. Август започва сравнително топъл. В цяла Европа се виждат температури над 30 градуса.“, заяви още експертът.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене