Благоевград може да е първата родна община, в която такса смет да е услуга

Община Благоевград може да е първата в страната, в която такса смет да не е данък, а услуга. Това означава, че жителите на областния център ще бъдат освободени от този местен налог. Те ще плащат само за реално произведено количество отпадък, което ще се изчислява по точни и ясни критерии. Това ще гарантира по-справедливо плащане на услугата от битовите абонати, а ставката ще падне и за бизнеса.

„Този подход носи и риск, но може да донесе изключително много ползи на Общината, на гражданите и фирмите. Обсъждаме тази промяна с екипа ми и с експерти. Реално можем да сме първата Община в България, която да въведе този иновативен подход към управлението на отпадъците. Ние не откриваме топлата вода, в Европа има редица държави, в които това е направено и отдавна е практика”, заяви днес на пресконференция кметът на Благоевград – Илко Стоянов.

Той разкри, че е прекратил общствената поръчка за избор на оператор на инсталацията за предварително третиране и компостиране в Регионалното депо за управление на отпадъците. Причините са неосигуреното финансиране и неясните критерии. Поръчката е била в начален етап и не е имало кандидати, така че няма кой да обжалва решението на градоначалника. Той ще свика заседание на сдружението, в което са петте общини – Благоевград, Симитли, Кочериново, Бобошево и Рила. Илко Стоянов ще настоява като критерии да бъдат посочени опитът на кандидатите, обемът на работа и финансовата им стабилност. Защото всичко това ще има влияние върху такса смет. Качествен оператор в депото ще е от полза и за Общината, и за гражданите, и за бизнеса.

„Това е в унисон със случващото се в ЕС, знаете за посещението на Лаура Кьовеши и за изказването на бившия министър на околната среда и водите за престъпни интереси в програмата за околна среда. Затова ще настоявам процедурата, която ще проведем, да е прозрачна и с ясни критерии, за да няма санкции за Общината”, коментира кметът.

Преди време въпросната обществена поръчка също бе спряна след жалба на един от участниците в процедурата в Комисията за защита на конкуренцията.

В момента има избран оператор, който стопанисва е експлоатира депото, то се състои от клетка за депониране, пречиствателна станция и всичко необходимо за функционирането. От първи май 2020 година петте общини депонират там своите отпадъци, като те минават през инсталация за предварително третиране. Община Благоевград ще изготви работен проект за изграждането на втора клетка, което ще удължи живота на депото.

В новата структура на Общинска администрация ще бъде създаден и Инспекторат, който ще следи за работата на общинската фирма „Биострой”, както и как се събират отпадъците от гражданите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене