Добро дело! Голям кръст грейна на манастира Свети Илия в село Добротино!

Броени дни преди светият християнски празник „Свети Илия“ добросъвестни миряни, млади мъже изправиха монолитен кръст на хълма пред двора на манастир „Свети Илия“ в гоцеделчевското село Добротино. 

Метанлият символ на християнството е висок девет  метра и широк шест метра, включващ втори златен кръст три на два метра от страна на лицето и трети златен кръст метър на 67 сантиметра от страна на гърба.  В храма в манастирчето край село Добротино, както и на много други места в района, съществува традиция в нощта преди празника да се преспи подпи под купола му – с молитви за здраве. Сега това може да се прави и около самият кръст.

Основната причина за появата на монумента, е мъж роден в селото, който от години работи и живее в чужбина. Една нощ му се присъвна самия светец, чието име носи мястото и манастира, който му казва, че трябва да се построи кръст в двора на манастира и той да го посети да му се поклони. Човека решел веднага да изпълни заръката на Свети Илия, поема инициативата на която откликват млади мъже с родова добротинска връзка. Включват се и много сърцати хора и от вчера кръстът вече свети от хълма на „Свети Илия“ – село Добротино. Всички пътуващи по пътя Гоце Делчев -Попови ливади могат да му се радват и покланят всеки ден. А като грейне през нощта се вижда чак отсреща в другия край на неврокопската котловина, при ясно време чак до Родопите.

Топ Преса припомня, че и градежът на самия манастир също се прави след човешки сън. Родовата помет от години носи че през 1942 година, баба Николина Давидова сънувала светеца, как и казва да иде на хълма и да разрови цъфнал храст. Жената го прави а под него излиза иконата на „Свети Илия“. След като това станало публично достояние, селяните тълкуват всичко това, като апел да се построи храм в чест на светеца. Няколко години по късно, храмът бил изграден, а благодарение на силната вяра на добротиновалии, на трудолючието им днес на мястото вече има манастир.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене