Проф. Топалов: Ако направим като гърците, Скопие бързо ще клекне

Не мога да приема, че моят дядо, който е гинал за България, че той не е бил българин, казва още той

„Около 2 млн. сме потомците на някогашните македонски емигранти. Това определя и онази доза категоричност, с която ние се отнасяме към македонския въпрос“.

Това каза проф. Кирил Топалов, член на съвместната историческа комисия със Северна Македония и бивш посланик в Гърция, в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Не мога да приема, че моят дядо, който е гинал за България, че той не е бил българин.

В Македония се опитват да променят идентичността на нашите деди 100 години назад, а плачат, че ние сме променяли тяхната идентичност.

А ние приемаме и позволяваме неща, които никой друг не би приел. Как така се променя национална идентичност за 60 години?“, попита той.

„Въпросът при гърците бе решен по начин, че те въобще не се занимаваха с този проблем.

Те направиха два митинга по милион и половина, с което показаха на света, а и на съседите си какво ги чака и каква е позицията на гръцкия народ и на всички гръцки правителства, леви или десни. И после ги забравиха.

Аз съм разговарял с гръцки политици за това. И така в Скопие приеха името Северна Македония. Гърците ги оставиха те да мислят, те да решават.

И накрая нашите братовчеди удариха чело на прага на гърците и казаха – приемаме всичко, отказваме се от Античността.

Как така за няколко месеца те успяха да преиздадат учебниците си и да изхвърлят от тях всичко, що се отнасяше до Античността и всички техни лъжи, а ние вече 3 години и половина говорим с тях и те буква не са променили от учебниците си, в които пише, че ние сме татари, турци и монголи, фашисти, окупатори и прочие?“, допълни той.

„Те вече са ни откраднали историята. Тяхното общество вече е надъхано срещу България“, каза още писателят.

„Някои драми, които сега се разиграват, са смешни в някои отношения, каквам го като човек, който е видял много драми в София, включително и падащите бомби. Сега обаче това са проблемите на нашето общество. Бомби не падат отгоре, а вътре в нас“, каза още проф. Кирил Топалов.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене