Connect with us

Бизнес

Хижарите в Пирин обнадеждени: Сезонът дава заявка да е успешен, има резервации за август, дори за септември

Published

on

По-добър старт на летния сезон в сравнение с миналата година отчитат от хижите в Пирин. Хижари споделиха, че лятото е стартирало мудно заради задържалия се до по-късно сняг по високите части, което не е позволило на планинарите да правят преходи, а само излети, но въпреки това много хора търсят прохлада и спокойствие в планината. Засега и хижарите, подобно на хотелиерите, имат отчетлив уикенден туризъм, с посещаемост почти изцяло от българи и много малко чужденци. Споделят обаче, че в сравнение с предходните две години сезонът тази година дава заявки да е по-добър. Дали ще бъде успешен за тях зависи от времето в планината.

Засега през седмицата няма много хора по планината, но петък и събота има раздвижване. За август имаме заявени резервации още от сега. Лошото е, че почти винаги прогнозите за събота и неделя са за валежи и гърмежи, и това отказва част от  хората. Пандемията продължава да оказва влияние, а хората наблягат на уикенден туризъм. Обикновено четвъртък, петък и събота са най- силните дни, а туристите са предимно българи. Чужденци почти няма. От началото на сезона единствено евреите се появяват от време на време, защото те си направиха масово имунизация и сега се движат свободно из целия свят. Очакваме вече по- активно раздвижване и се надяваме нещата да тръгнат, но при нас всички зависи от времето”, каза Георги, който стопанисва хижа „Дамяница”. Споделя, че за да тръгне туризмът, трябва да тръгне световната икономика и икономиката в България, за да има сигурност за хората.

„Сега всеки, който е на работа, гледа да работи и да не се отдава на отпуски и почивки, защото не се знае дали няма пак да затворят всичко. Хората нямат сигурност занапред. Уикендният туризъм се дължи на това – някои си пазят отпуските за евентуално ново затваряне, други пък са ги изразходвали или са били продължително без работа и сега гледат да работят. Положителният ефект от всичко това е, че хората  се научили да оценяват работата си и да си вършат задълженията, а не да мрънкат. Пандемията ни научи, като има работа, да знаем, че трябва да работим, а като няма – да мислим да има и да ценим, че сме от късметлиите, които са на работа“, сподели още Георги.

На добра посещаемост се радва и хижа „Яворов” над Разлог.

„Бавно се възстановява всичко. Сега  имаме студенти от Софийския университет, които учат фармация. Те са ни редовни посетители, само миналата година пропуснаха. Не е пълно на 100%, но се забелязва раздвижване. През уикенда има много хора, но и през седмицата стигаме до 50 човека нощуващи. Засега нещата вървят добре и се надяваме вече всичко да тръгне нормално. Резервации също имаме за август, дори и за септември. Естествено най-бързо се изчерпват хубавите стаи – двойките, апартаментите и бунгалата. За тях резервации си правят три месеца предварително”, сподели Радко Божинов, който е председател на местното туристическо дружество и стопанисва хижата.

Като цяло всички хижари се надяват тази година да бъде успешна. Те споделиха, че миналото лято пандемията се е усещала повече, защото много хора не са се  били отърсили от страха заради Ковида, почти масово са били с изчерпани отпуски, а  хилядите други са останали без работа, респективно без доходи, което не им е позволило да харчат пари за почивки и развлечения.

хижа Демяница

Хижарите споделиха още, че въпреки разхлабените мерки се наблюдава по-голяма дисциплинираност у българина, хората продължават да спазват някои мерки и доста отчетливо се делят на малки групички и спазват отстояния, без да е необходимо да им се напомня.

На фона на оживлението в планината от вчера с нарочна заповед на кмета на Банско Иван Кадев влезе в сила и забраната за преминаване на превозни средства в участъка от паркинга в местността Шилигарника до хижа „Вихрен”, която се въвежда от няколко години. Забраната е за часовия интервал от 08:00 до 16:00 часа и ще важи до 15 септември. Мярката с ограничаване движението на автомобили по въпросния участък се налага заради натовареността през този сезон, което почти ежедневно води до задръствания. Това от своя страна възпрепятства и евентуален достъп  на автомобили със специален режим – Спешен център, пожарна или полиция. Първата година на въвеждане на забраната се стигна дори до недоволства от страна на някои туристи, тъй като участъкът е с дължина почти 4 километра и на туристите се налага да го извървят пеша. Този проблем вече не стои на дневен ред, а всеки решил да наруши забраната и да навлезе с автомобил след знака, подлежи на санкция.

хижа Яворов

ЯНА ЙОРДАНОВА

struma.bg

Бизнес

Продават легендарно място на Горните Бани в Огняново!

Published

on

Мястото, което с години всички неврокопчани посещаваха още по времето на социализма идвайки на Горните бани в Огняново се продава. Мястото където се намираше единственото до преди години заведение, там където се пиеше лимонада, ядоха се обикновени вафли докато се чакаше автобуса за Гоце Делчев след баня търси своят нов собственик.

Известна агенция за недвижими имоти преди часове обяви, че имотът е  с пълен проект за семеен хотел в най-атрактивната част на балнеокурорта с.Огняново! Имотът се намира в курортна зона Огняновски минерални бани, граничи с красивата река Канина, съседен – функциониращ хотел, общински път и паркинг. За имота има издадено разрешение за строеж от 22.11.2019 г. за къща за гости с апартаменти с РЗП 955 кв.м, казва се още в обявата. В имота има минерална вода с характерните за района качества, като в тази част на Огняново водата е с най-добър химичен състав.

Continue Reading

Бизнес

Продава се хитов хотел в Делчево!

Published

on

Напълно оборудван, работещ и един от най – предпочитаните семейни хотели в курортното с. Делчево е обявено за продан. Обявената цена във водещ сайт за недвижими имоти е 300 000 евро. Хотелът е съставен от кафе-ресторант с капацитет от 120 места с вътрешна и голяма външна площ, покрита с декоративен навес от масивно дърво. Към ресторанта прилежат кухня и складово пространство, а на това ниво е разположена и една двойна стая. Ниво две е съставено от 4 апартамента тип мезонет със самостоятелни бани и панорамни тераси. Апартаментите са с капацитет от по 4 почиващи във всеки, а стаите са за по двама. Хотелът се отоплява с климатици, поставени са соларни панели, които спестяват разходи за топла вода. Хотелът разполага с гараж за два автомобила и ползва голям открит паркинг. Продава се готов за експлоатация с цялото оборудване, пише още в обявата. За повече информация е посочен този телефон: 0895670590.

Continue Reading

Бизнес

Лаборатория „Кандиларов“ с ново работно време и преференциални цени за антигенни тестове

Published

on

Лаборатория „Кандиларов“, една от най-големите и водещи лаборатории в страната, разкри ново вирусологично звено в клон Гоце Делчев. Лабораторията извършва PCR тестове за COVID-19 на място от понеделник до събота включително. Лабораторията разполага с четири обекта в района на Югозападна България и предлага пълна гама от тестове за диагностика на COVID-19 – PCR, бързи антигенни тестове и качествени и количествени тестове за антитела.

За улеснение на всички пътуващи, материали се взимат във всеки един от обектите в Югозападна България. Във всеки един от филиалите на лабораторията можете да си направите и бърз антигенен тест на място, като резултатите излизат в рамките на 15 минути. Тестове се правят всеки делничен ден с предварителна заявка.

Лабораторията предлага различни пакетни цени и преференциални отстъпки: Индивидуален PCR тест за COVID -19 – 75 лв. Пакетна цена PCR тест за COVID -19 (семеен пакет и група) – 70 лв. Индивидуален бърз антигенен тест за COVID -19 – 30 лв. Бърз антигенен тест за COVID -19 / пакетна цена за 2 души /- 50 лв. Бърз антигенен тест за COVID -19 /пакетна цена за 3 души /– 72 лв Бърз антигенен тест за COVID -19 / пакетна цена за 4 души / – 90 лв. За повече информация можете да се свържете на следните адреси и телефони: 1. гр. Гоце Делчев, бул. “Гоце Делчев” № 22б, тел: 0882 240 351 2. гр. Кресна, ул. „Яне Сандански“ 57, тел: 0882 634 487 3. гр. Сандански, ул. “Свобода” №2, тел: 0884 412 077 4. гр. Разлог, ул. „Св.св. Кирил и Методий“ 4А, 0882 421 885

Continue Reading

Бизнес

Арсенал инструменти на домашния майстор

Published

on

Малките домашни ремонти могат да се извършват самостоятелно, без майстор, затова необходимите инструменти ще е задължително да са ви под ръка. Ако имате теч в кухненския кран или трябва да сглобите нов скрин, е абсолютно ненужно да търсите специалисти, да чакате да пристигнат и да плащате за услугите им. Всяко оборудване се износва и рано или късно трябва да бъде поправено или променено. ВиК оборудването също периодично се нуждае от подмяна или ремонт. Не е нужно да търсите примери далеч – дори и най-качественият смесител в банята или в кухнята служи редовно в продължение на няколко години и след това започва да тече. Можете да опитате да го поправите, но е по-лесно и по-надеждно да го замените. Освен това е по-бързо и по-евтино да го направите сами, вместо да се обадите на водопроводчик.

Инструментите и материалите, които в 9 случая от 10 ще ви помогнат да се справите с дребни ремонти на водопроводната инсталация може да се купят във всеки магазин за строителни материали. Ако няма да се преквалифицирате като водопроводчик, най-простите инструменти на малко популярни производители ще ви свършат работа.

“Поправете полилей” – инструменти за електротехник. Подмяна на стар полилей, счупен ключ, износен контакт или електрически кабел прегризан от куче – за да разрешите тези и подобни тривиални задачи, ще ви трябва: комплект отвертки с различни размери, индикатор за напрежение, изолационна лента, комплект термосвиваеми тръби, малки клещи и клещи с дълъг нос, няколко блока или скоби за свързване на електрически кабели. Също така би било хубаво да имате няколко парчета електрически проводник на склад – това няма да отнеме много място, но може да бъде полезно. Отвертките се купуват най-лесно в комплект – 4 или 6 броя с различни размери и форми. Клещи с дълъг нос често се продават и в комплекти. Не трябва да купувате комплекти инструменти “за всички случаи”, които включват десетки артикули. Първо, повечето инструменти никога не са полезни. И второ, ако ви се предлага голям комплект за малко пари, той почти сигурно е с отвратително качество – отвертка може да се счупи на първия плътно затегнат винт.

“Закачете рафт “- инструменти за различни поводи. Пробиване на дупка в стената, за да закачите картина, аплика или стойка за шапки, сглобяване на ново компютърно бюро или прът за завеси, смяна на пантите на вратата на кухненския шкаф – с подръчните инструменти можете да изпълните тези задачи. Инструменти, които са необходими в такива случаи:

 

–  перфоратор и няколко свредла с диаметър от 6 до 12 мм;

–  малка електрическа бормашина и комплект бургии;

–  чук, клещи, няколко отвертки с различни размери, четиристранно шило;

–  рулетка 3-5 метра, ниво 40-60 см;

–  асортимент от крепежни елементи: дюбели, винтове, пирони.

 

Перфоратор. Това е основен инструмент за пробиване на дупки в бетон – няма с какво да го замените. Най-простият и с най-ниска мощност модел ще ви подхожда. Ако продавачът в магазина ви убеди да „вземете този малко по-скъп, но по-добър“, не забравяйте – не купувате перфоратор, а дупки в стената.

Винтовертна отвертка. Ще оцените удобството на този инструмент по време на сглобяването на корпусни мебели, тоест когато трябва да затегнете много винтове, това ще ви спести много време и усилия. Препоръчително е да изберете евтин модел с мрежово захранване – батериите в преносимите модели безвъзвратно стареят в рамките на две до три години, губят капацитет и инструментът отказва. Отвертките и клещите могат да се използват по същия начин, както при електрическите работи.

Изберете рулетка с широка лента – тя е по-скъпа, но по-удобна за използване. Когато купувате нивелир, уверете се, че работи: поставете го на хоризонтална повърхност и го прикрепете към вертикална стена – проверете показанията.

Къде и как да съхранявате инструменти. Свредлото за чук обикновено се продава в калъф, в който е удобно да се съхранява. За останалите инструменти вземете просторна пластмасова кутия с отделения. Не можете да закупите специална кутия, а да приспособите стар куфар или чанта за съхранение на инструменти. Ако някои инструменти са продадени в калъфи, най-добре е да ги изхвърлите, за да спестите място. Безопасността на първо място. Тъй като говорим за инструменти и аксесоари за „Направи си сам“, нека разгледаме мерките за безопасност от този ъгъл. Погрижете се за себе си и поставете в кутията с инструменти: предпазни очила с добро стъкло, което не изкривява предметите, трайни но по възможност тънки ръкавици, тапи за уши, електрически удължителен кабел с мощност от поне 2000 вата. И основният съвет: ако все още не сте готови да направите нещо със собствените си ръце, потърсете помощ от опитни и знаещи хора.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ПОПУЛЯРНИ