Хижарите в Пирин обнадеждени: Сезонът дава заявка да е успешен, има резервации за август, дори за септември

По-добър старт на летния сезон в сравнение с миналата година отчитат от хижите в Пирин. Хижари споделиха, че лятото е стартирало мудно заради задържалия се до по-късно сняг по високите части, което не е позволило на планинарите да правят преходи, а само излети, но въпреки това много хора търсят прохлада и спокойствие в планината. Засега и хижарите, подобно на хотелиерите, имат отчетлив уикенден туризъм, с посещаемост почти изцяло от българи и много малко чужденци. Споделят обаче, че в сравнение с предходните две години сезонът тази година дава заявки да е по-добър. Дали ще бъде успешен за тях зависи от времето в планината.

Засега през седмицата няма много хора по планината, но петък и събота има раздвижване. За август имаме заявени резервации още от сега. Лошото е, че почти винаги прогнозите за събота и неделя са за валежи и гърмежи, и това отказва част от  хората. Пандемията продължава да оказва влияние, а хората наблягат на уикенден туризъм. Обикновено четвъртък, петък и събота са най- силните дни, а туристите са предимно българи. Чужденци почти няма. От началото на сезона единствено евреите се появяват от време на време, защото те си направиха масово имунизация и сега се движат свободно из целия свят. Очакваме вече по- активно раздвижване и се надяваме нещата да тръгнат, но при нас всички зависи от времето”, каза Георги, който стопанисва хижа „Дамяница”. Споделя, че за да тръгне туризмът, трябва да тръгне световната икономика и икономиката в България, за да има сигурност за хората.

„Сега всеки, който е на работа, гледа да работи и да не се отдава на отпуски и почивки, защото не се знае дали няма пак да затворят всичко. Хората нямат сигурност занапред. Уикендният туризъм се дължи на това – някои си пазят отпуските за евентуално ново затваряне, други пък са ги изразходвали или са били продължително без работа и сега гледат да работят. Положителният ефект от всичко това е, че хората  се научили да оценяват работата си и да си вършат задълженията, а не да мрънкат. Пандемията ни научи, като има работа, да знаем, че трябва да работим, а като няма – да мислим да има и да ценим, че сме от късметлиите, които са на работа“, сподели още Георги.

На добра посещаемост се радва и хижа „Яворов” над Разлог.

„Бавно се възстановява всичко. Сега  имаме студенти от Софийския университет, които учат фармация. Те са ни редовни посетители, само миналата година пропуснаха. Не е пълно на 100%, но се забелязва раздвижване. През уикенда има много хора, но и през седмицата стигаме до 50 човека нощуващи. Засега нещата вървят добре и се надяваме вече всичко да тръгне нормално. Резервации също имаме за август, дори и за септември. Естествено най-бързо се изчерпват хубавите стаи – двойките, апартаментите и бунгалата. За тях резервации си правят три месеца предварително”, сподели Радко Божинов, който е председател на местното туристическо дружество и стопанисва хижата.

Като цяло всички хижари се надяват тази година да бъде успешна. Те споделиха, че миналото лято пандемията се е усещала повече, защото много хора не са се  били отърсили от страха заради Ковида, почти масово са били с изчерпани отпуски, а  хилядите други са останали без работа, респективно без доходи, което не им е позволило да харчат пари за почивки и развлечения.

хижа Демяница

Хижарите споделиха още, че въпреки разхлабените мерки се наблюдава по-голяма дисциплинираност у българина, хората продължават да спазват някои мерки и доста отчетливо се делят на малки групички и спазват отстояния, без да е необходимо да им се напомня.

На фона на оживлението в планината от вчера с нарочна заповед на кмета на Банско Иван Кадев влезе в сила и забраната за преминаване на превозни средства в участъка от паркинга в местността Шилигарника до хижа „Вихрен”, която се въвежда от няколко години. Забраната е за часовия интервал от 08:00 до 16:00 часа и ще важи до 15 септември. Мярката с ограничаване движението на автомобили по въпросния участък се налага заради натовареността през този сезон, което почти ежедневно води до задръствания. Това от своя страна възпрепятства и евентуален достъп  на автомобили със специален режим – Спешен център, пожарна или полиция. Първата година на въвеждане на забраната се стигна дори до недоволства от страна на някои туристи, тъй като участъкът е с дължина почти 4 километра и на туристите се налага да го извървят пеша. Този проблем вече не стои на дневен ред, а всеки решил да наруши забраната и да навлезе с автомобил след знака, подлежи на санкция.

хижа Яворов

ЯНА ЙОРДАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене