В село Яворница християни и мюсюлмани празнуват заедно своите празници

В село Яворница живеят най-много мюсюлмани за територията на  Петричка община те честват своя голям празник Рамазан Байрам по думите на кмета Стефан Вангелов около 25% от местните жители на Яворница са мюсюлмани. Традициите обаче да се честват заедно и християнските и мюсюлманските празници в селото се пази и до днес посочва с удовлетворение кмета.

Рамазан Байрам е свещен празник за мюсюлманите, смея да твърдя даже не само за мюсюлманите той е празник и за Яворница на фона на това, че живеем прекрасно като взаимоотношения, като традиции, като общи празници в тази посока мога да кажа, че преди седмици нашият празник нали, даже не е редно да ги делим наш, техен или ваш както и да е. На Великден по-стар обичай празнуваме на черквата на втория ден от Великден и мога да кажа, че 60%от мюсюлманското население беше на празника на черквата, което мен ме радва изключително много, като  използвам случая през вашата медия да им пожелая да са все така единни както между тях така и с нас и да продължаваме да живеем найстина прекрасно.

Можем ли да кажем, че точно това взаимно уважение се предава и между отделните поколения тук в село Яворово.

  • -Определено сме наследили тази традиция и се надявам да продължи в същия дух въпреки перипетиите който са преминали във времето.

Включват ли се активно и мюсюлмани и християни в обществени инициативи, начинания  в кампании който и вие като кмет подемате?

-Ами ако съм откровен може би ни изпреварват малко, те са малко по-трудолюбиви, малко-по отзивчиви, но в крайна сметка всичко е едно цяло смея да твърдя.

Как премина празника?

  • -Еми много добре,  почерпиха ни с баклава и други лакомства, както винаги.

Според традицията на Рамазан Байрам след сутрешната молитва мюсюлманите се поздравяват, посещават родителите и по-възрастните си роднини засвидетелстват им своето уважение като им целуват ръка искат прошка и се помиряват. Децата се даряват с пари и лакомства..

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене