Арсенал инструменти на домашния майстор

Малките домашни ремонти могат да се извършват самостоятелно, без майстор, затова необходимите инструменти ще е задължително да са ви под ръка. Ако имате теч в кухненския кран или трябва да сглобите нов скрин, е абсолютно ненужно да търсите специалисти, да чакате да пристигнат и да плащате за услугите им. Всяко оборудване се износва и рано или късно трябва да бъде поправено или променено. ВиК оборудването също периодично се нуждае от подмяна или ремонт. Не е нужно да търсите примери далеч – дори и най-качественият смесител в банята или в кухнята служи редовно в продължение на няколко години и след това започва да тече. Можете да опитате да го поправите, но е по-лесно и по-надеждно да го замените. Освен това е по-бързо и по-евтино да го направите сами, вместо да се обадите на водопроводчик.

Инструментите и материалите, които в 9 случая от 10 ще ви помогнат да се справите с дребни ремонти на водопроводната инсталация може да се купят във всеки магазин за строителни материали. Ако няма да се преквалифицирате като водопроводчик, най-простите инструменти на малко популярни производители ще ви свършат работа.

„Поправете полилей“ – инструменти за електротехник. Подмяна на стар полилей, счупен ключ, износен контакт или електрически кабел прегризан от куче – за да разрешите тези и подобни тривиални задачи, ще ви трябва: комплект отвертки с различни размери, индикатор за напрежение, изолационна лента, комплект термосвиваеми тръби, малки клещи и клещи с дълъг нос, няколко блока или скоби за свързване на електрически кабели. Също така би било хубаво да имате няколко парчета електрически проводник на склад – това няма да отнеме много място, но може да бъде полезно. Отвертките се купуват най-лесно в комплект – 4 или 6 броя с различни размери и форми. Клещи с дълъг нос често се продават и в комплекти. Не трябва да купувате комплекти инструменти „за всички случаи“, които включват десетки артикули. Първо, повечето инструменти никога не са полезни. И второ, ако ви се предлага голям комплект за малко пари, той почти сигурно е с отвратително качество – отвертка може да се счупи на първия плътно затегнат винт.

„Закачете рафт „- инструменти за различни поводи. Пробиване на дупка в стената, за да закачите картина, аплика или стойка за шапки, сглобяване на ново компютърно бюро или прът за завеси, смяна на пантите на вратата на кухненския шкаф – с подръчните инструменти можете да изпълните тези задачи. Инструменти, които са необходими в такива случаи:

 

–  перфоратор и няколко свредла с диаметър от 6 до 12 мм;

–  малка електрическа бормашина и комплект бургии;

–  чук, клещи, няколко отвертки с различни размери, четиристранно шило;

–  рулетка 3-5 метра, ниво 40-60 см;

–  асортимент от крепежни елементи: дюбели, винтове, пирони.

 

Перфоратор. Това е основен инструмент за пробиване на дупки в бетон – няма с какво да го замените. Най-простият и с най-ниска мощност модел ще ви подхожда. Ако продавачът в магазина ви убеди да „вземете този малко по-скъп, но по-добър“, не забравяйте – не купувате перфоратор, а дупки в стената.

Винтовертна отвертка. Ще оцените удобството на този инструмент по време на сглобяването на корпусни мебели, тоест когато трябва да затегнете много винтове, това ще ви спести много време и усилия. Препоръчително е да изберете евтин модел с мрежово захранване – батериите в преносимите модели безвъзвратно стареят в рамките на две до три години, губят капацитет и инструментът отказва. Отвертките и клещите могат да се използват по същия начин, както при електрическите работи.

Изберете рулетка с широка лента – тя е по-скъпа, но по-удобна за използване. Когато купувате нивелир, уверете се, че работи: поставете го на хоризонтална повърхност и го прикрепете към вертикална стена – проверете показанията.

Къде и как да съхранявате инструменти. Свредлото за чук обикновено се продава в калъф, в който е удобно да се съхранява. За останалите инструменти вземете просторна пластмасова кутия с отделения. Не можете да закупите специална кутия, а да приспособите стар куфар или чанта за съхранение на инструменти. Ако някои инструменти са продадени в калъфи, най-добре е да ги изхвърлите, за да спестите място. Безопасността на първо място. Тъй като говорим за инструменти и аксесоари за „Направи си сам“, нека разгледаме мерките за безопасност от този ъгъл. Погрижете се за себе си и поставете в кутията с инструменти: предпазни очила с добро стъкло, което не изкривява предметите, трайни но по възможност тънки ръкавици, тапи за уши, електрически удължителен кабел с мощност от поне 2000 вата. И основният съвет: ако все още не сте готови да направите нещо със собствените си ръце, потърсете помощ от опитни и знаещи хора.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене