Connect with us

ГЕРБ

Емил Радев: ЕС трябва спешно да запълни пробойните в законодателството относно борбата с изпирането на пари

Published

on

За бързи и ефективни законодателни решения, които да засилят борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма в ЕС, настоя българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. Повод за позицията му бе специалният доклад на Европейската сметна палата, според който усилията на ЕС за борба с изпирането на пари в банковия сектор са твърде разпокъсани и недостатъчни. Документът беше представен пред евродепутатите на съвместно заседание на Комисията по бюджетен контрол, Комисията по икономически и парични въпроси и Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

„Отчитайки пробойните в европейското законодателство относно борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма, докладът е ясен знак, че решаването на тези сериозни проблеми не търпи отлагане”, коментира Емил Радев. В отговор на неравномерното прилагане на правото в тази сфера на национално равнище той акцентира върху необходимостта да се търси общоевропейски подход. „Колкото по-големи са съответните различия между отделните държави-членки, толкова по-уязвим към рискове е единният пазар”, мотивира се българският евродепутат, който е и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

По думите му регламентите изглеждат все по-подходящ инструмент за преодоляване на слабостите в законодателството, тъй като директивите са предпоставка за по-бавно и неравномерно прилагане на правото на ЕС.

Емил Радев повдигна и въпроса за липсата на единен надзорен орган. Според евродепутата от ЕНП/ГЕРБ общоевропейският надзор е изключително важен при високото ниво на трансгранична интеграция във финансовия сектор на ЕС.

От Европейската комисия потвърдиха, че това е акцент и в новата стратегия за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма, която се очаква да бъде представена следващата седмица. Целта е надзорът да наблюдава прилагането на европейското законодателство не само във финансовия сектор, но и извън него, като поддържа тясно сътрудничество с националните надзорни и компетентни органи и институции, а също и между звената за финансово разузнаване. Предстои да бъде предложен и минимален обем от санкции, които да налага общоевропейският надзорен орган, стана ясно още в рамките на заседанието.

Евродепутатите призоваха в новия законодателен пакет да се обърне специално внимание и на криптовалутите. В отговор на критиките им за липсата на информация за тенденциите и измеренията на проблема с изпирането на пари в ЕС, от Европейската комисия увериха, че работят съвместно с Евростат по изготвянето на методология за събирането на статистически данни.

Обсъдено бе и различното темпо на транспониране на европейското законодателство. Проверките на ЕК за нарушения при транспонирането на Четвъртата директива за борба с прането на пари вече са приключили, но за Петата директива тепърва предстоят, бе отчетено на заседанието.

Евродепутатите от трите комисии изразиха готовност през септември да гласуват резолюция въз основа на тревожните изводи в доклада на Европейската сметна палата, които алармират за необходимостта от спешни законодателни решения.

 

ГЕРБ

Жени ГЕРБ избира ново ръководство под зоркия поглед на Борисов

Published

on

Ново ръководството на организацията ще изберат Жени ГЕРБ. Това ще се случи по време на Национално общо събрание, съобщиха от партията.
Във връзка с противоепидемичните мерки срещу COVID-19 форумът ще се проведе изцяло онлайн, а началото му е от 12:00 часа.
Участие ще вземат 850 делегати от всички 29 области в страната. Националното събрание ще гласува и промени в Устава на организацията.
Обръщение към участничките във форума ще направи и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Continue Reading

БСП

Продължава регистрацията в ЦИК за предстоящите избори

Published

on

Продължава регистрацията на партиите в ЦИК за парламентарните и президентските избори на 14 ноември.
До края на съботния ден в Централната избирателна комисия за участие в изборите са записани 6 партии и една коалиция. В битката за нов парламент официално се включи новата формация на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме Промяната”. Документите си подадоха и от ДПС, които обявиха, че за първи път ще издигнат свои кандидати за президент и вицепрезидент. На свое заседание Централният съвет на ДПС даде старт на номинациите за кандидати за народни представители. От партията ще търсят избираеми личности с обществен авторитет.
ГЕРБ-СДС ще внесе в Централната избирателна комисия документи за регистрация на коалицията в двата предстоящи избора – за президент и вицепрезидент, и за Народно събрание.
Документите на коалицията и необходимият брой подписи за регистрацията ще бъдат внесени от председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 46-oто Народно събрание Десислава Атанасова, председателя на СДС Румен Христов, председателя на МГЕРБ Георг Георгиев и административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов.

Continue Reading

ГЕРБ

ЕК проверява глобяват ли неправомерно български шофьори на тирове

Published

on

Европейската Комисия ще предприеме действия към държавите, които неправомерно налагат глоби на шофьорите на товарни автомобили и изискват от тях да доказват с документ къде са извършили своята регулярна седмична почивка. Това се казва в писмо от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен до българския евродепутат от ПП ГЕРБ /ЕНП/ Андрей Новаков.

През месец юли Новаков сезира Еврокомисията по повод многобройни сигнали от потърпевши български шофьори, глобени с хиляди евро заради липса на документ, с който да докажат пред националните власти, че са извършили седмичната си почивка извън превозното средство.

През 2020 г. ЕС въведе законодателния пакет „Пакет Мобилност 1“, който налага допълнителни регулации в международните товарни превози и условията за работа на водачите на камиони. Регламентът забранява на товарните шофьори да спят в кабините на превозните средства и изисква регулярна седмична почивка за водачите в подходящи условия и с установени стандарти за настаняване и хигиена. В официалното тълкуване на разпоредбата Европейската комисия отбелязва изрично, че шофьорите не са длъжни да доказват къде са прекарали тази почивка и властите в отделните страни-членки не могат да изискват от тях документи за това.

В писмото си до Андрей Новаков председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се ангажира ресорните служби да извършат проверка и да влязат в контакт с властите в държавите-членки, от които има получени сигнали. Конкретен резултат по предприетите действия се очаква максимално бързо.

Continue Reading

ГЕРБ

Поздрав от Стефан Апостолов по случай 22 септември!

Published

on

Приемете моите най-искрени поздравления по повод националния празник на България – Деня на независимостта!
На 22 септември, преди 113 години, при изключително тържествена обстановка в историческата църква „Св. Четиридесет мъченици“ на старопрестолния Царевец е обявена независимостта на България!
Този празничен ден е от изключително значение за нас, българите, тъй като е извоюван без чужда помощ, благодарение на самочувствието и увереността на българския народ.

Днес, не ни остава нищо друго, освен да повторим казаното в Прокламацията за обявяването на независимостта: Да живее свободна и независима България!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Стефан Апостолов

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ