Connect with us

Здраве

Ваксините срещу COVID-19 и сърдечно-съдовите заболявания

Published

on

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за заболяемост и смъртност в световен мащаб. В България на всеки трима души двама умират от такива заболявания, които включват инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност и др.

Всички проучвания, проведени до момента, показват, че COVID-19 протича по-тежко при хора със сърдечно-съдови заболявания. Тъй като коронавирусната инфекция може да атакува директно сърцето, при тези пациенти често се развиват усложнения. Някои от тях са свързани с възпаление на сърдечния мускул (вирусен миокардит) или на перикарда (външната обвивка на сърцето) като вирусен перикардит. При нарушения в съсирването на кръвта при тези пациенти е възможно да се стигне и до миокарден инфаркт, до запушване на коронарен съд, защото коронавирусът улеснява образуването на тромби. iStock/Getty ImagesНай-честите нововъзникнали сърдечно-съдови усложнения вследствие на COVID-19 са:

– ритъмни нарушения на сърдечната дейност – при 15 до 20 % от пациентите;
– венозни тромбози – при до 30 % от пациентите;
– неголеми перикардни изливи – при около 20 % от пациентите;
– артериални тромбози – при 3 % от пациентите;
– миокардно засягане, открито само с лабораторни методи (hsTnI, CRK, CRK-MB) – при до 1/3 от пациентите;
– миокардит с тежка сърдечна недостатъчност, кардиогенен шок – при до 1 % от пациентите.

Важно е да се знае, че при немалък процент от пациентите със сърдечно-съдови заболявания се наблюдава и по-висока вероятност от летален изход в хода на COVID-19. Ето защо, както и на базата на данните до момента за влиянието на коронавирусната инфекция върху тези пациенти, големи международни организации, сред които Американската сърдечна асоциация и Американският колеж по кардиология препоръчват приоритетна ваксинация на пациентите с напреднали сърдечно-съдови заболявания. Направените досега изследвания категорично сочат, че имунизацията на тези хора с одобрените до момента в ЕС ваксини срещу COVID-19 им осигурява надеждна защита от по-тежко протичане на заболяването.
Според Експертния съвет по медицинската специалност „Кардиология“ към министъра на здравеопазването е препоръчително ваксинацията да бъде приоритетна при следните пациенти:

– със сърдечна недостатъчност – клас III и IV по NYHA;
– с исхемична болест на сърцето – триклонова болест или стеноза на ствол, както и пациенти със стенокардия;
– с пулмонална хипертония и NYHA клас III или IV;
– със скорошна, непланова хоспитализация по повод сърдечно-съдово заболяване;
– с напреднала периферно-съдова болест;
– с вродени сърдечни заболявания в зряла възраст, клас C и D;
– с повече от два, неконтролирани рискови фактора за сърдечно-съдови заболявания (артериална хипертония, захарен диабет, затлъстяване).

Най-подходящото време за ваксиниране на хората със сърдечно-съдови заболявания е сега, през летните месеци, когато темпото на разпространение на инфекцията е относително бавно. Така, през зимата, когато вероятността за нова вълна е по-висока, те ще бъдат по-защитени. iStock/Getty Images

Препоръчително при хората с тежки сърдечно-съдови смущения преди ваксиниране да се направи консултация с лекар-специалист по кардиология, който да прецени състоянието им, тъй като всеки случай е индивидуален.

dariknews.bg

Здраве

Намалиха цените на PCR тестовете и бързите антигенни тестове в новата писиар лаборатория в Разлог

Published

on

Нови, по-ниски цени обявиха в новоизградената PCR лаборатория в МБАЛ – Разлог. Така след актуализацията гражданите ще могат да си направят PCR тест за 70 лв., а досега той струваше 75, както и бърз антигенен тест срещу сумата от 20 лв., вместо както сега – 30 лева. Новите цени са в сила от петък, но намалението ще усетят най-вече пътуващите в чужбина, които нямат право на безплатен PCR тест. Предвид факта, че активният летен сезон вече отмина завеждащият лабораторията д- р Йовка Божанова сподели, че не се очаква  увеличение на броя на тестванията за пътуване, но се наблюдава увеличение на тестванията по направления от личните лекари.

„Вече намаляха писиарите, които се правеха за пътуване в чужбина. Повечето работещи се прибраха, почивките също свършиха. По-голямата част от писиарите, които се правят към момента, са на хора с клиника. Те са с направление и не заплащат нищо. Тези за чужбина са платени, но, както казах, те вече намаляха и са много малко, каза ръководителят д- р Йовка Божанова. Тя поясни, че хората с направления за PCR заплащат единствено такса за биологичен материал, която е на стойност от 5 лв.

Във вчерашния ден за PCR изследване пред лабораторията чакаше семейство от Разлог, което работи в Ирландия.  По думите им там цената на теста е почти същата, но в евро. Преди два месеца, когато са се прибрали в България, са заплатили 75 евро, но на фона на стандарта на живот в Ирландия тези пари не са много.

Иначе към момента в писиар лабораторията се наблюдава  увеличение на броя на положителните тестове, а хоспитализираните в МБАЛ – Разлог с доказан Ковид вече наброява 28 пациенти. Това е и максималният капацитет на отделението. По думите на управителя на болницата д-р Божидар Велев засега не се предвижда превръщането на друго отделение в ковидно, тъй като няма лекари, които да поемат болните. Според справката към 24 септември с доказан Ковид са и 2  деца. Те са настанени в детско отделение, където също има отделена зона за лечение на деца с вируса.

Д- р Велев сподели още, че засега кадрово болницата се справя, но при евентуално рязко покачване на броя на заболелите ще има проблем в това  отношение. Лечебното заведение е обезпечено и с  лекарствата, като единственото затруднение среща с  за ремдесивира, който се получава в по-малки количества от заявените.

 

Continue Reading

Здраве

1038 с Ковид днес

Published

on

Хиляда тридесет и осем (1038) нови случая бяха регистрирани за последните 24 часа в страната, за откриването им бяха извършени 10 875 теста, показват данните, публикувани в Единния информационен портал.

С това броят на потвърдените случаи достига общо 492 365 от началото на пандемията – 9.5% от тестваните. Починалите за вчера са 26, като нито един от тях не е бил ваксиниран. С това жертвите на пандемията в страната достигнаха 20 449.

Continue Reading

Здраве

Три здравословни вида ориз, които да похапвате

Published

on

Илияна Николова
Снимка: istock

Оризът е една от най-консумираните култури по цял свят. С него могат да се приготвят хиляди рецепти. Съществуват много видове бял ориз, който се използва широко в кухните на много народи от векове, включително и у нас. Белият ориз обаче е силно рафиниран. Съдържанието му на въглехидрати е високо, което го прави храна с висок гликемичен индекс. По тази причина белият ориз е неподходяща храна за диабетици, страдащи от инсулинова резистентност и наднормено тегло.

Белият ориз – вреден или полезен и как да го консумираме

Консумацията на прекалено много прости и лесно усвояеми въглехидрати не е особено здравословен вариант и за останалите хора, които нямат метаболитни проблеми. Рафинираните храни, сред които и белият ориз, са пречистени от останалите им компоненти, като протеини, фибри, полезни мазнини, което ги прави не толкова здравословен избор.

Има обаче някои видове ориз, които са полезни и които е добре да консумирате вместо бял ориз. Кои са те?

Черен ориз

Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз | Групи храни и  ястия Framar.bg

Черният ориз е един от най-здравословните видове ориз. Невинаги е лесно да се открие в търговската мрежа, а и цената му е по-висока, но определено заслужава славата си. Той е сред сортовете с най-високо съдържание на фибри, протеини и полезни мазнини. Благодарение на изобилието от фибри той има свойството да подпомага понижаването на холестерола, като стимулира храносмилането и добрата обмяна на веществата. Това го прави полезен в борбата с редица хронични заболявания и превенцията им.

Черният ориз е изключително богат на антиоксиданти. Сред тях е и антоцианин – мощен противовъзпалителен агент, който придава тъмнолилавия оттенък на този сорт ориз и който се бори със свободните радикали, причиняващи възпаления в клетките.

Снимка: iStock

Черният ориз е добър източник и на протеини. В една чаша сварен черен ориз се съдържа около 10 грама чист протеин.

Див ориз

Див ориз 100%

Друг сорт полезен и здравословен ориз е дивият. Той е дългозърнест и хрупкав. С високо съдържание на фибри е, които стимулират храносмилането и подобряват работата на червата. Фибрите в дивия ориз допринасят и за подобряване на сърдечносъдовото здраве, намалявайки холестерола. Той също е богат на антиоксиданти, като един от тях е витамин С, присъстващ в състава на дивия ориз.

Кафяв ориз

Кафяв ориз срещу бял ориз - Разлика и сравнение Diffen

Кафявият ориз е сред най-достъпните и лесни за откриване сортове ориз. Той също е с високо съдържание на фибри, тъй като е нерафиниран. Богат източник е на витамини от група В, цинк, магнезий. Той е пълнозърнест, което го прави подходящ за диабетици и страдащи от метаболитни смущения хора. Спомага за стабилизиране на кръвната захар и стимулира усещането за ситост за по-дълго. Фибрите в състава му благоприятстват нормалната хранителна среда за полезните бактерии в червата.

az-jenata.bg

Continue Reading

Здраве

Проф. Мутафчийски първи у нас си постави трета доза ваксина, последваха го 11 медици от ВМА

Published

on

“С този вирус трябва да се води решителна борба”. Това се казва в съобщение на ВМА, от което става ясно, че директорът на болницата проф. Венцислав Мутафчийски си е поставил трета бустерна доза срещу COVID-19.

В съобщението се казва още:

“В момента 97% от хоспитализираните с инфекцията пациенти в COVID-зоните на ВМА са неваксинирани. Надеждата, с която посрещнахме 2021 година се оправда – ваксините на този етап са единственият начин да се защитим от коварното заболяване. Доказано е, че определен период след имунизацията защитата намалява. Затова нямах никакви колебания, както и при „първата игла”, да си поставя и „трета”.

Не остана човек, който да не се е „сблъскал” с вируса – лично или чрез свои близки и приятели. Всеки ден виждам колегите си в инфекциозната клиника, които се научихме да разпознаваме по силуетите им. Те забравиха какво е да работят без тежкото защитно облекло. Но в очите им все още се чете надежда, че хората ще си върнат вярата в науката и че заедно ще се справим с тази война!

Примерът на проф. Мутафчийски бе последван от негови колеги, общо 11 медици, които си поставиха допълнителна защита срещу COVID-19.”

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ