Connect with us

БСП

Корнелия Нинова: Няма да подкрепим кабинет на г-н Трифонов. Ако президентът ни връчи мандат, ще предложим кабинет

Published

on

Днес имахме заседание на Изпълнителното бюро на БСП по горещия въпрос – правителство и мерки, предложени от г-н Трифонов. Няма да подкрепим предложеното правителство и мерките за действия от г-н Трифонов.

Последните години имаме четири цели в нашата политика, които преследваме, принципно и честно към хората. Първата – да се промени моделът на управление на паралелната държава и задкулисието; втората – да се върне държавността там, където й е мястото – българските институции, третата е социалната политика, социалните проблеми на хората, които да бъдат решавани през политическите решения в парламента; политика за конкретните проблеми на конкретния човек. Четвърта – да гарантираме сигурност и стабилност на България.

С предложението на г-н Трифонов нищо от тези наши четири цели не се изпълнява. Употреби се справедливият гняв на хората от протестите за поредния политически инженеринг. По смяната на модела – не само че не се предлагат мерки, нещо повече – като че ли сегашният модел се задълбочава. Вместо да се продължи доброто, направено от служебния кабинет – единствената държавна банка – ББР, да се преструктурира така, че да помогне на малкия и среден бизнес, който се нуждае от държавна подкрепа в кризата, банката се предлага на приватизация. Сигурно вече има и решение кой ще е купувачът. Концесиониране на „Автомагистрали” – също означава защита на частни интереси срещу това от хората да се събират още и още пари. След като се хвърлиха милиони за изграждане на тол система, сега и концесиониране.

Разбира се, не става и дума за сериозна промяна в съдебната система – закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата са и наши приоритети, но не само това е необходимо за сериозната промяна в съдебната система.

Нищо няма за борба срещу монополисти, а и в крайна сметка стари лица, управлявали през прехода, се предлагат да правят новия модел.

Второ – г-н Трифонов налага тежък удар върху парламентаризма с начина, по който поднася своето предложение – без диалог. Вместо от джипката, от фейсбук. Ние не сме се борили толкова години, за да заменим един авторитарен моде с друг. С неуважение към останалите парламентарно представени партии. Всеки от нас, колкото и депутати да има, представлява част от българския народ. И демокрацията, и уважението към институциите, изисква поне диалог.

Трето – в предложените мерки няма и дума за социална политика. Във времена на изключително нарастване на неравенствата, увеличаваща се бедност, на растящи цени, на ток, парно, води, храни – нищо. За преизчисляване на пенсии, за увеличение на заплатите на работещите бедни, за помощ на изнемогващи млади семейства – нищо. Никаква промяна в модела на здравеопазването, в модела на образование.

Четвърто – за нас да се даде сигурност на хората и стабилност за България, също не се постига. С този подход, без парламентарна подкрепа, дори и да са първа сила, не се дава стабилност на управление, прогнозируемост. По този начин не се дава и сигурност на хората. Това са четирите причини да не подкрепим предложението на г-н Трифонов.

На 25-ти юли свикваме Национален съвет на БСП и коалиционни партньори. Освен за резултатите на БСП, ще говорим и за бъдещето. Изпълнително бюро на БСП ще предложи на Националния съвет – ако третият мандат ни бъде връчен от президента Радев, няма да го връщаме веднага, ще започнем открити и прозрачни разговори с други партии, ще поставим национални приоритети на масата и ще се опитаме да предложим кабинет.

На трети избори да се ходи сега, би било огромно изпитание за българската държава и за гражданите, предвид това, което ни очаква наесен. Ние искаме чрез този трети опит да гарантираме сигурност за хората и стабилност за България.

Анализът за изборите ще изнесем след Националния съвет. В момента Националният предизборен щаб и цялата партия е ангажирана с това – да се намерят причините за изборния ни резултат. Искаме на този Национален съвет освен абсолютно обективния прочит, да предложим и конкретни мерки за излизане от тази ситуация. Не можем просто да констатираме, че сме се представили зле – трябват конкретни стъпки, които ще обсъдим пред Националния съвет и ще представим пред медиите.

БСП

Рокади в БСП – Благоевград! Отстраняването на Йордан Симонски е наказателна акция заради подкрепата му към общинския лидер Любен Милев

Published

on

Представителят на БСП с най-голям опит в провеждане на избори, който от близо 15 г. е неизменен заместник-председател на всички районни и общински избирателни комисии и има най-дълъг стаж като организатор на избори в Благоевград – Йордан Симонски, изпадна от новия състав на РИК, който тази есен ще организира парламентарните и президентски избори в Пиринско. Съставът на комисията бе одобрен в петък от ЦИК и в него името на Симонски отсъства.

Вместо Симонски зам. председателският пост е даден на бившия секретар от екипа на екскмета Румен Томов – Мария Захова, която няма опит в избори. Тя бе отстранена от поста преди 2 месеца от настоящия градоначалник Илко Стоянов, който тогава съобщи, че срещу нея е започнало дисциплинарно производство заради пропуснати срокове във връзка с финансовата корекция, която община Благоевград получи за депото.

Припомняме, че от БСП непроменен в РИК – Благоевград е единствено братът на бившия депутат Николай Бошкилов – Валентин Бошкилов. Третият член е областният младежки лидер на столетницата Мартин Бориков, който е от Банско и успя да натрупа малко опит по време на изборите за 45-о НС.

В Благоевград усилено се говори, че отстраняването на Симонски е наказателна акция заради подкрепата, която той оказва на общинския лидер на БСП Любен Милев. Обществена тайна е, че Милев и областният лидер на БСП Валери Сарандев, който одобрява състава на членовете на РИК от БСП, са в открита конфронтация. Тя е от доста време, но ескалира през февруари т.г., когато Милев се кандидатира за председател на Областния съвет на БСП заедно с банскалията Костадин Дурчов и самия В. Сарандев.

„Някой отново иска да прави интриги в БСП, истината обаче е, че Симонски не си подаде документите за член на РИК, получихме тези на Мария Захова и от събота тя вече е зам. председател, а ако някой твърди, че аз съм скрил документите на Симонски, нека дойде в съда и го докаже“, реагира остро на слуха гоцеделчевецът В. Сарандев.

„Това е лъжа, емисарите, които Сарандев прати в Благоевград, просто не ми взеха документите, после той и бившият депутат Богдан Боцев, макар че вторият не знам в качеството си на какъв е участвал в този подбор на кандидати за РИК, са одобрили Мария“, бе не по-малко рязък Й. Симонски.

Интригата в червените редици се заплита още повече от факта, че Мария Захова най-вероятно ще получи място в листата на БСП – Благоевград за участие в предстоящите парламентарни избори. Това означава, че още в деня на регистрацията на листата тя трябва да напусне заместникпредседателското място в комисията и на нейно място да влезе друг член на БСП. И при тази опция обаче Й. Симонски отпада, защото името му не фигурира и като резервен член на РИК. Посочената от БСП резерва е адвокат Славчо Попов от Разлог, който през пролетта заемаше предпоследното място в кандидатдепутатската листа на БСП. Той не е бил член на РИК, има организационен изборен опит като член на ОИК в родния си град.

Любопитно е, че новият зам. председател на РИК М. Захова бе единственият отсъстващ от първото заседание на РИК, което се проведе в петък вечерта. Според стария-нов председател на комисията Ангел Ризов Захова се обадила, че е болна.

Още със старта на работата си РИК – Благоевград прие 12 решения, 8 от които касаят избора на технически сътрудници, които ще подпомагат работата на комисията в предстоящите двойни избори. Определени бяха и сроковете за приемане на документи от кандидатите за участие в 47-ото НС – до 4 октомври трябва да се регистрират инициативните комитети за издигане на независими кандидат-депутати, а до 12 октомври – партийните листи.

Continue Reading

БСП

По решение на ИБ на БСП трима представители на партията влизат в Инициативния комитет на Румен Радев

Published

on

Изпълнителното бюро на БСП взе решение трима души да бъдат представители на партията в Инициативния комитет за издигане на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент. Това са Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и проф. Радослав Гайдарски.

Continue Reading

БСП

Продължава регистрацията в ЦИК за предстоящите избори

Published

on

Продължава регистрацията на партиите в ЦИК за парламентарните и президентските избори на 14 ноември.
До края на съботния ден в Централната избирателна комисия за участие в изборите са записани 6 партии и една коалиция. В битката за нов парламент официално се включи новата формация на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме Промяната”. Документите си подадоха и от ДПС, които обявиха, че за първи път ще издигнат свои кандидати за президент и вицепрезидент. На свое заседание Централният съвет на ДПС даде старт на номинациите за кандидати за народни представители. От партията ще търсят избираеми личности с обществен авторитет.
ГЕРБ-СДС ще внесе в Централната избирателна комисия документи за регистрация на коалицията в двата предстоящи избора – за президент и вицепрезидент, и за Народно събрание.
Документите на коалицията и необходимият брой подписи за регистрацията ще бъдат внесени от председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 46-oто Народно събрание Десислава Атанасова, председателя на СДС Румен Христов, председателя на МГЕРБ Георг Георгиев и административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов.

Continue Reading

БСП

Корнелия Нинова: Ние сме подготвени, предвидими, консолидирани. Знаем какво трябва да се направи и как да се направи

Published

on

“Ние сме подготвени, предвидими, консолидирани. Знаем какво трябва да се направи и как да се направи”. Това заяви в ефира на БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя припомни, че през последните 5 години БСП е била категорична опозиция на предишния модел, искала е промяната и е идентифицирала проблемите – пътното строителство, язовири, Банката за развитие, поръчки ин-хаус. “Изготвихме и алтернативата за решение на проблемите, която облякохме в 1200 предложения за промени в Народното събрание и стотици часове, в които сме ги защитавали. Подготвени сме, имаме решенията, както и хората, които да ги защитават”, каза още тя.

Корнелия Нинова подчерта, че социологическите проучвания показват, че поведението на левицата в последните месеци е било правилното. “46-ят парламент беше много раздробен и се минаха граници на поведение между колеги от партиите на протеста. Ние запазихме спокойствие, диалогичност и конкретика. Поканихме ги на конкретни разговори за конкретни политики”, припомни тя. Лидерът на БСП подчерта, че резултатът е, че част от тях са отказали изобщо да дойдат на разговор, друга част са отказали да направят мнозинство. “Ние ще продължим с това поведение, защото сме убедени, че държавата има нужда от стабилност, а хората от малко сигурност и спокойствие”, категорична бе тя. Нинова допълни: “Някои от агенциите посочват, че сме проявили доверието в нас с няколко процента и сме на второ място. Една от агенциите дава, че сме на трето място и то с много малка разлика с ИТН. Това показва тенденция, че може би с това поведение в Народното събрание БСП връща доверието в себе си и ние ще продължим по този начин – диалогичност, разумност, конкретност за решаване на проблемите”.

Попитана кое е върнало ГЕРБ на първо място, Нинова заяви, че това според нея се дължи на разочарованието на хората, че новите партиите на протеста не са успели да направят правителство и да започнат обещаната промяна.

Помолена да коментира как включването в предизборната надпревара на политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев ще повлияе, Нинова заяви, че две важни неща в изказванията им до момента правят впечатление. На първо място тя посочи заявката на Петков: “С десни политики, ще постигаме леви цели”. По думите на Корнелия Нинова този надпартиен лозунг е неверен. “Опитът за обезличаване на идеологиите на партиите би могъл да бъде и опасен. Много ми се иска да видя как практически го разбират това”, заяви тя. Според нея примерът даден от Асен Василев не е верен – думите, че е актуализиран бюджета като е намален дефицита, което е дясна политика, но са осигурени пари за пенсиите, самоосигуряващите се и за майките, което е лява политика. “Актуализацията на бюджета, която внесе МС е коренно различна от тази, която излезе от парламента. Министър Василев внесе намален дефицит и заради тази дясна мярка, вътре нямаше пари за майчинството през втората година, което е лява политика, за самоосигуряващите се хора със свободни професии, което е също лява политика, както и за общините. Няма как с намален дефицит да постигнеш тези цели”, обясни лидерът на БСП и допълни, че парламентът е върнал дефицита на 3,9% и така е успял да направи левите политики. Като друг пример за дясна политика тя посочи изтеглянето на държавата, а лява е връщането на държавата като регулатор, като контрольор.  “Новият проект ще даде ли останалите природни богатства на концесии, което е дясна политика или ще споделя нашата лява мярка за повече държава в националните богатства – пътища, инфраструктура, води, плажове и това те да не се отдават на концесии?”, попита тя

На второ място Нинова посочи лозунга: “Продължаваме промяната”. “Тя не е започнала. Да смениш директори на предприятия – не е промяна. Промяната е когато влезеш в парламента и имаш смелостта да промениш закона, в който е записано, че могат да се дават авансово пари и да има “ин хаус” поръчки”, заяви тя.

По думите й когото и да смениш, след като в закона пише, че можеш да раздадеш 8 млрд. лв. ей така и следващите ще продължат.

“Нека се изяснят и ги чакаме на терена на истинската политика да кажат какво ще правят и каква промяна искат”, заяви Корнелия Нинова. Тя припомни, че на предните избори и сега БСП е направила един план какво трябва да се направи в първите 100 дни, но не са били послушани от новите партии и за това този парламент е приключил без особен законодателен продукт. “Готови ли са в първите 100 дни за промяна в Закона за здравеопазването, в Закона за училищното и предучилищното образование, промяна в разпределението на субсидиите? Едно е да смениш шефа на фонд “Земеделие”, но друго е да имаш смелостта да вземеш от шестте големи фамилии големите субсидии и да ги разпределиш към средните и малките производители на мляко, месо, плодове и зеленчуци. Дълбоката промяна не е започнала. Тя е в парламента, в търсене на разум и мнозинство за промяна на законодателството”, подчерта тя.

По думите й ГЕРБ са заложили корупцията в законите и оттам трябва да започне промяната, която не може да стане със смяна на хора. Тя бе категорична, че не е имало разговори за участие на хора от БСП в листите на новият проект. Коалиция “БСП за България” остава консолидирана.

“За да имаш сериозно мнозинство за приемане на закони и правене на промяна, това мнозинство трябва да се облече в колективни решения. Една парламентарна група понеже изповядва една идеология, има програма, с която е избрана, се събира и решава кои закони ще внесе, кои закони на други партии ще подкрепи. Не можеш да кажеш, че тези решения не важат и всеки е сам за себе си”, обясни тя. Според нея това няма как да гарантира стабилно мнозинство, а целта оттук нататък трябва да е стабилно мнозинство, редовен кабинет, бързо приемане на бюджет за следващата година, борба с инфлацията.

Помолена да коментира готовността на “Изправи се БГ. Ние идваме” и „Демократична България“ за обединение с новия проект и дали БСП е готова да участва в него, Нинова посочи: “Според мен колегите избързаха. Може би виждат щета за себе си от новия проект – „Изправи се БГ“ да не влезе, а ДБ да се разцепи и бързат да се предложат.  Ние ще подходим по различен начин – отворени сме за разговор и диалог, но ще изчакаме да видим какво предлагат. Искаме да видим програмата им”, обясни лидерът на левицата. Нинова коментира, че в момента има една еуфория покрай новия проект, подобна на тази около Слави Трифонов в началото, затова левицата иска да изчака и да получи отговори на конкретни въпроси. Като пример тя посочи: „Дали биха отстъпили от националния суверенитет и биха се съгласили Македония да влезе в ЕС ако не изпълнява договора си с България? Какво мислят за джендър идеологията и Истанбулската конвенция?“

На въпрос за проведените разговори между новия проект и “Екогласност”, Нинова заяви: “Водени са такива разговори и от новия проект са действали да използват регистрацията на “Екогласност”. Непочтен ход, но колегите от “Екогласност” са решили въпроса, като са отказали”. Коалиция “БСП за България” остава единна”.

“На тези избори ние ще се явим като коалиция “БСП за България”. Вече сме взели това решение и подготвяме регистрацията си. След това сме готови с всеки, с който имаме сходни виждания за това какво е промяна, да водим разговори в парламента”, каза тя.

Запитана за отношението на президента Радев към БСП и новия проект, Нинова отговори: “За БСП чухме отговорът му, че няма да предаде левите хора. За новия проект не чухме от него категоричен отговор, чухме от двамата министри, че се е знаело предварително и са получили благословията му. От тук нататък въпросът е на състезание на терена на политиката”, подчерта лидерът на БСП.

По повод подкрепата на БСП за Радев на предстоящите избори, Нинова заяви: “НС на БСП взе решение през април, че подкрепяме Румен Радев и Илияна Йотова за президентските избори. В момента си извървяваме пътя по устав, както на всички избори – номинациите вървят от основните, през общинските организации и стигат до Националния съвет. Те ще продължат до 26-ти”.

Нинова призова за обща кампания за информиране на гражданите за машинното гласуване и как то ще се случва на изборите „2 в 1“, за да има по-голяма избирателна активност и по-голяма легитимност на избраните органи.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ