Ще валят ли оставки в ДБ? Ханджийски не събра гласове за съветник дори?

По последни дани на база 100 процента обработени протоколи от РИК, „Демократична България Обединение“ събира 8,27 % от гласовете на избирателите в Благоевград или 10 223 гласа. При ДБ растежът от април до сега е сериозен- на парламентарните избори тогава, коалицията събра 7825 гласа.

Водачът на листата, адвокат Иван Димитров от Разлог събра близо 2000 преференции и ще влезе в парламента от 01 МИР Благоевград. Друг добър резултат от ДБ отбелязва и Владимир Миленков, за когото преференциално са гласували над 1200 избиратели.

Хубави резултати изкара и кандидатът за депутат от ДБ в Благоевград Борис Джолев, чиито 450 преференции показаха, че младите и образовани хора привличат гласоподавателите и имат бъдеще в политиката.

Знакови личности за десните в Благоевград обаче са получили катастрофални резултати и те са в полето на ДСБ: председателката на ДСБ в Благоевград Виктория Каракостова и втора в листата на ДБ е получила едва 152 преференции в областта. На кметските избори в Благоевград, в които Каракостова участва, също записа болезнен за десните резултат- тя получи едва 628 гласа в Благоевград. За коалиция от калибъра на ДБ, тези гласове са унизителни и показват, че дори хардкор симпатизантите на коалицията не са гласували за нея. Това може би има общо и с факта, че Каракостова беше избрана за председател на ДСБ седмици преди изборите и май избралите я десебари вече не са много доволни от избора си. Дали не е време за оставка и поемане на лична отговорност?

Другата „изненада“ в листата на „Демократична България Обединение“ отново идва от ДСБ- личност като Калоян Ханджийски, който беше председател на партията в Благоевград повече от 10 години е получил едва 250 преференции. В последните години общественото доверие към него видимо намаля, а позицията му като заместник-председател на ДСБ в Благоевград изглежда леко разклатена с тези, меко казано, слаби резултати за Ханджийски. Дали това не се дължи на работата му в ОБС или на негласната му подкрепа за „червения“ кмет Румен Томов, в когото десните избиратели в Благоевград не се припознават?

Изключително слаби са резултатите и на архитект Катя Симеонова, една от по-известните активистки на ДСБ в Благоевград. Тя е събрала едва 40 преференции.

Едно е ясно: Коалицията „Демократична България“ може и има потенциала да показва още по-голям растеж в Благоевград, но от ДСБ трябва да стегнат редиците си. Май е време за оставки и промени в партията на Иван Костов в Пиринско.

Топ Преса апелира за напълно естествения процес, провалените кандидат депутати като Ханджийски да напуснат всички политически постове. Доверието към тях очевадно е сринато и видимо вредят на партията си. 250 преференции за 65 хиляден Благоевград са достатъчно категорични за да покажат на Ханджийски, че в никой в политиката.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене