Connect with us

БСП

Проф. Светлана Шаренкова: НЯМА* такава партия, но надежда има!

Published

on

Това е думата, която изразява състоянието на българската политика след проведените втори неуспешни парламентарни избори през 2021 г.

На първо място – НЯМА победител в надпреварата за широка обществена подкрепа както между самонареклите се партии на промяната: „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Изправи се! Мутри, вън!”, така и към определяните от тях  партии на „статуквото: ГЕРБ, БСП и ДПС. Оказа се, че т.нар. Статукво сумарно излъчва повече депутати – около 130, отколкото т. нар. Промяна – около 110. Следователно, ако целта е била „нов избор” на народни представители, по съдържание и по същество „НЯМА такъв избор”!

На второ място – „победилата” партия ИТН остава непозната на идейно,  организационно и политическо ниво. Това, което сме видели досега в краткото им присъствие в публичното, медийното и парламентарното пространство, не ги идентифицира съдържателно, а формално, което разделя обществото. Т. е. ИТН показва, че събира гласове по емоция и симпатия, очаквания или приемане на желаното за действително, но това само и единствено потвърждава извода, че: НЯМА такава партия!

На трето място – в демократичните принципи на партийното строителство приоритетно се включват наличие на идеи (идеология), импулс за системни политически действия (лидер), които вдъхновяват последователите на партията (организация). В случая с ИТН политически идеи липсват, партийна организация не се забелязва, импулсът (лидерството) е контрапродуктивен. За лидерсските качества на Слави Трифонов вече сме писали. От една страна, в последните 25 години той е безспорен лидер на „Ку-ку бенд”, на балет „Магаданс”, на ТВ „7/8” и на част от шоубизнеса. Но на политическата сцена той заема ролята на „НЯМА такъв лидер”.

И четвърто: – щом НЯМА такава партия и НЯМА такъв партиен лидер, от които днешният исторически момент има явна потребност, как би изглеждало едно правителство, което се опира в основата си върху три пъти НЯМА. Ами не изглежда добре! Наред с това – облечено в дрехите на изключителна претенциозност, на непотвърдени заявки за професионална компетентност и управленски морал, на доказана арогантност към другите участници в задължителния за демокрацията политически диалог. Това накратко означава, че ако не се случи тотална подмяна на всеобщото желание за Промяна – НЯМА да има такова правителство!

Е, след толкова пъти НЯМА, следва светлина в политическия здрач. Шансът за България е за трети път да избираме партии и държавници, които да ни управляват. Този път има и по-добра възможност да не се изложим отново. Основанията за това се опират върху наличието на стабилна и с широка обществена поддръжка за национален лидер и институции – президента Румен Радев; служебното правителство, представлявано от ярки, авторитетни обществено и международно признати фигури като ген. Стефан Янев, Бойко Рашков, Асен Василев, Кирил Петков, проф. Янаки Стоилов, проф. Христо Бозуков, проф. Николай Денков, Гълъб Донев…; системни партии (а не популистки), които не са загубили чувство за идейност и мисия, и не по-маловажно – чувството си за приличие. А основната надежда е в отговорните български избиратели, които ще гласуват, водени единствено от желанието да управляват живота си чрез своя парламентарен вот.

Както виждаме, светлина в тунела има! Нека да я усилим след три месеца на предстоящите избори, които да станат две в едно – и президентски, и парламентарни! С нова енергия, вдъхновение и импулс за бъдещето на България!

—————————-

*НЯМА: не съществува, не е възникнал, не е тук, не е налице.

 

Проф. Светлана Шаренкова

БСП

Продължава регистрацията в ЦИК за предстоящите избори

Published

on

Продължава регистрацията на партиите в ЦИК за парламентарните и президентските избори на 14 ноември.
До края на съботния ден в Централната избирателна комисия за участие в изборите са записани 6 партии и една коалиция. В битката за нов парламент официално се включи новата формация на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме Промяната”. Документите си подадоха и от ДПС, които обявиха, че за първи път ще издигнат свои кандидати за президент и вицепрезидент. На свое заседание Централният съвет на ДПС даде старт на номинациите за кандидати за народни представители. От партията ще търсят избираеми личности с обществен авторитет.
ГЕРБ-СДС ще внесе в Централната избирателна комисия документи за регистрация на коалицията в двата предстоящи избора – за президент и вицепрезидент, и за Народно събрание.
Документите на коалицията и необходимият брой подписи за регистрацията ще бъдат внесени от председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 46-oто Народно събрание Десислава Атанасова, председателя на СДС Румен Христов, председателя на МГЕРБ Георг Георгиев и административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов.

Continue Reading

БСП

Корнелия Нинова: Ние сме подготвени, предвидими, консолидирани. Знаем какво трябва да се направи и как да се направи

Published

on

“Ние сме подготвени, предвидими, консолидирани. Знаем какво трябва да се направи и как да се направи”. Това заяви в ефира на БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя припомни, че през последните 5 години БСП е била категорична опозиция на предишния модел, искала е промяната и е идентифицирала проблемите – пътното строителство, язовири, Банката за развитие, поръчки ин-хаус. “Изготвихме и алтернативата за решение на проблемите, която облякохме в 1200 предложения за промени в Народното събрание и стотици часове, в които сме ги защитавали. Подготвени сме, имаме решенията, както и хората, които да ги защитават”, каза още тя.

Корнелия Нинова подчерта, че социологическите проучвания показват, че поведението на левицата в последните месеци е било правилното. “46-ят парламент беше много раздробен и се минаха граници на поведение между колеги от партиите на протеста. Ние запазихме спокойствие, диалогичност и конкретика. Поканихме ги на конкретни разговори за конкретни политики”, припомни тя. Лидерът на БСП подчерта, че резултатът е, че част от тях са отказали изобщо да дойдат на разговор, друга част са отказали да направят мнозинство. “Ние ще продължим с това поведение, защото сме убедени, че държавата има нужда от стабилност, а хората от малко сигурност и спокойствие”, категорична бе тя. Нинова допълни: “Някои от агенциите посочват, че сме проявили доверието в нас с няколко процента и сме на второ място. Една от агенциите дава, че сме на трето място и то с много малка разлика с ИТН. Това показва тенденция, че може би с това поведение в Народното събрание БСП връща доверието в себе си и ние ще продължим по този начин – диалогичност, разумност, конкретност за решаване на проблемите”.

Попитана кое е върнало ГЕРБ на първо място, Нинова заяви, че това според нея се дължи на разочарованието на хората, че новите партиите на протеста не са успели да направят правителство и да започнат обещаната промяна.

Помолена да коментира как включването в предизборната надпревара на политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев ще повлияе, Нинова заяви, че две важни неща в изказванията им до момента правят впечатление. На първо място тя посочи заявката на Петков: “С десни политики, ще постигаме леви цели”. По думите на Корнелия Нинова този надпартиен лозунг е неверен. “Опитът за обезличаване на идеологиите на партиите би могъл да бъде и опасен. Много ми се иска да видя как практически го разбират това”, заяви тя. Според нея примерът даден от Асен Василев не е верен – думите, че е актуализиран бюджета като е намален дефицита, което е дясна политика, но са осигурени пари за пенсиите, самоосигуряващите се и за майките, което е лява политика. “Актуализацията на бюджета, която внесе МС е коренно различна от тази, която излезе от парламента. Министър Василев внесе намален дефицит и заради тази дясна мярка, вътре нямаше пари за майчинството през втората година, което е лява политика, за самоосигуряващите се хора със свободни професии, което е също лява политика, както и за общините. Няма как с намален дефицит да постигнеш тези цели”, обясни лидерът на БСП и допълни, че парламентът е върнал дефицита на 3,9% и така е успял да направи левите политики. Като друг пример за дясна политика тя посочи изтеглянето на държавата, а лява е връщането на държавата като регулатор, като контрольор.  “Новият проект ще даде ли останалите природни богатства на концесии, което е дясна политика или ще споделя нашата лява мярка за повече държава в националните богатства – пътища, инфраструктура, води, плажове и това те да не се отдават на концесии?”, попита тя

На второ място Нинова посочи лозунга: “Продължаваме промяната”. “Тя не е започнала. Да смениш директори на предприятия – не е промяна. Промяната е когато влезеш в парламента и имаш смелостта да промениш закона, в който е записано, че могат да се дават авансово пари и да има “ин хаус” поръчки”, заяви тя.

По думите й когото и да смениш, след като в закона пише, че можеш да раздадеш 8 млрд. лв. ей така и следващите ще продължат.

“Нека се изяснят и ги чакаме на терена на истинската политика да кажат какво ще правят и каква промяна искат”, заяви Корнелия Нинова. Тя припомни, че на предните избори и сега БСП е направила един план какво трябва да се направи в първите 100 дни, но не са били послушани от новите партии и за това този парламент е приключил без особен законодателен продукт. “Готови ли са в първите 100 дни за промяна в Закона за здравеопазването, в Закона за училищното и предучилищното образование, промяна в разпределението на субсидиите? Едно е да смениш шефа на фонд “Земеделие”, но друго е да имаш смелостта да вземеш от шестте големи фамилии големите субсидии и да ги разпределиш към средните и малките производители на мляко, месо, плодове и зеленчуци. Дълбоката промяна не е започнала. Тя е в парламента, в търсене на разум и мнозинство за промяна на законодателството”, подчерта тя.

По думите й ГЕРБ са заложили корупцията в законите и оттам трябва да започне промяната, която не може да стане със смяна на хора. Тя бе категорична, че не е имало разговори за участие на хора от БСП в листите на новият проект. Коалиция “БСП за България” остава консолидирана.

“За да имаш сериозно мнозинство за приемане на закони и правене на промяна, това мнозинство трябва да се облече в колективни решения. Една парламентарна група понеже изповядва една идеология, има програма, с която е избрана, се събира и решава кои закони ще внесе, кои закони на други партии ще подкрепи. Не можеш да кажеш, че тези решения не важат и всеки е сам за себе си”, обясни тя. Според нея това няма как да гарантира стабилно мнозинство, а целта оттук нататък трябва да е стабилно мнозинство, редовен кабинет, бързо приемане на бюджет за следващата година, борба с инфлацията.

Помолена да коментира готовността на “Изправи се БГ. Ние идваме” и „Демократична България“ за обединение с новия проект и дали БСП е готова да участва в него, Нинова посочи: “Според мен колегите избързаха. Може би виждат щета за себе си от новия проект – „Изправи се БГ“ да не влезе, а ДБ да се разцепи и бързат да се предложат.  Ние ще подходим по различен начин – отворени сме за разговор и диалог, но ще изчакаме да видим какво предлагат. Искаме да видим програмата им”, обясни лидерът на левицата. Нинова коментира, че в момента има една еуфория покрай новия проект, подобна на тази около Слави Трифонов в началото, затова левицата иска да изчака и да получи отговори на конкретни въпроси. Като пример тя посочи: „Дали биха отстъпили от националния суверенитет и биха се съгласили Македония да влезе в ЕС ако не изпълнява договора си с България? Какво мислят за джендър идеологията и Истанбулската конвенция?“

На въпрос за проведените разговори между новия проект и “Екогласност”, Нинова заяви: “Водени са такива разговори и от новия проект са действали да използват регистрацията на “Екогласност”. Непочтен ход, но колегите от “Екогласност” са решили въпроса, като са отказали”. Коалиция “БСП за България” остава единна”.

“На тези избори ние ще се явим като коалиция “БСП за България”. Вече сме взели това решение и подготвяме регистрацията си. След това сме готови с всеки, с който имаме сходни виждания за това какво е промяна, да водим разговори в парламента”, каза тя.

Запитана за отношението на президента Радев към БСП и новия проект, Нинова отговори: “За БСП чухме отговорът му, че няма да предаде левите хора. За новия проект не чухме от него категоричен отговор, чухме от двамата министри, че се е знаело предварително и са получили благословията му. От тук нататък въпросът е на състезание на терена на политиката”, подчерта лидерът на БСП.

По повод подкрепата на БСП за Радев на предстоящите избори, Нинова заяви: “НС на БСП взе решение през април, че подкрепяме Румен Радев и Илияна Йотова за президентските избори. В момента си извървяваме пътя по устав, както на всички избори – номинациите вървят от основните, през общинските организации и стигат до Националния съвет. Те ще продължат до 26-ти”.

Нинова призова за обща кампания за информиране на гражданите за машинното гласуване и как то ще се случва на изборите „2 в 1“, за да има по-голяма избирателна активност и по-голяма легитимност на избраните органи.

Continue Reading

БСП

Корнелия Нинова се включи в почистването на язовир “Батак”

Published

on

Природата на България е богатство. Нека го пазим, заяви Нинова

“Грижата за природата е грижа за здравето ни. Чистата вода, въздух, земя и храна са жизненоважни за нас и за поколенията след нас.” Това заяви Корнелия Нинова на язовир Батак, където с група доброволци от БСП и Младежкото обединение на левицата се включиха в почистването му по повод световния ден на почистването.” Природата на България е богатство. Нека го пазим Нека днес всички се включим в доброволческата акция, но грижата ни за природата да не е кампанийна, а постоянна.”, призова Нинова.

 

 

Continue Reading

БСП

Нинова: Ще уважим правото на структурите да направят номинации за президент

Published

on

Соцлидерът: Актуализацията на бюджета стана възможна благодарение на БСП

“Националният съвет на партията изрази подкрепа за Румен Радев и Илияна Йотова, но тепърва започват нашите стъпки за номинации за президент и вицепрезидент. Нашите структури харесват двойката на Радев и Йотова, но ние ще уважим правото да има номинации”. Това коментира пред БТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“При нас винаги има много номинации, накрая обаче се събират колективните органи и решаваме, отсичаме и започваме да работим”, добави още тя.

Нинова коментира евентуалния политически проект на Кирил Петков и Асен Василев с хипотетичното участие на Румен Радев.”Всеки е свободен да прави партийни и политически проекти, но заради честността в политиката, това не бива да се прави с ресурса на служебния кабинет. Да не се прави на гърба на други партии – бъди смел, излез и се състезавай. Имаме информация от наши структури, че хора уговарят наши членове да подкрепят един такъв бъдещ проект”, обясни председателят на левицата, като отказа да коментира дали става въпрос за лица от администрацията на Румен Радев, за да не “внася допълнителни интриги”.

Нинова изтъкна, че този парламент не успял заради три проблема. Първият е, че задкулисието продължило да управлява. Второто е, че и двата парламента не посегнали на модела на управление. Третия голям проблем според нея бил, че това, което правили в парламента, се различавало от живия живот в България. “Нашето предложение беше: Елате, публично пред камерите. Сядаме и си казваме всичко. Какво искаме да направим, първо, второ, трето. Да ги направят тия, тия министри, дайте имена. Но всичко пред хората да обсъдим. От другата страна във времето, разбрахме, по-късно е имало другия модел – ходене по офиси, опити да се разцепват групи, някакво шушу-мушу някъде по ъглите”, допълни Корнелия Нинова.

Нинова изтъкна, че актуализацията на бюджета е станала възможна благодарение на БСП.Според нея проблемите днес са цените на тока, газа, хляба, олиото.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ