Ниска избирателна активност в Пиринско

До 11.00 часа са гласували 10.38 %, по данни от Районна избирателна комисия – Благоевград.

Изборният ден е напрегнат по отношение на сигнали за нередности, уточняват още от там.

Най-често сигналите, подавани от политически партии са за секции с над 300 избиратели, в които не са осигурени машини за гласуване или за секции, в които машините не работят.

Има и сигнал от село Брезница, общ. Гоце Делчев за това, че на по-малко от 10 м. от секция има поставени агитационни материали на определена политическа партия.

По решение на Централната избирателна комисия в две от секциите на територията на Благоевградска област машинният вот е преустановен заради проблеми с устройствата.

Става дума за секции № 34 в село Струма, общ. Сандански и № 9 в Младежкия дом на град Гоце Делчев. Те преминават на гласуване с хартиени бюлетини.

Друга любопитна подробност от изборния ден е, че в 16 секции са извършени промени на членове, секретари, зам.-председатели и председатели.

Според Йордан Симонски, зам.-председател на РИК – Благоевград ПП ГЕРБ и ПП „Има такъв народ“ до този момент са поддали най-много жалби, свързани с нарушения в изборния процес. „Има и нещо странно в разпределението на машините. В Благоевград само в 3 секции има по 2 машини. По същия начин и в Петрич има по 2 машини само в 2 секции.

След решение на ЦИК, вече РИК ще преценява дали някъде, при проблем с машините, да се премине на хартиено гласуване.

Справка по общини: Банско – 21.64 % ; Белица – 20 %; Благоевград – 6.81 %; Гоце Делчев – 10.76 %; Гърмен – 5.65 % ; Кресна – 19.55 %; Петрич – 8.76 %; Разлог – 15.13 %; Сандански – 11.53 %; Сатовча – 12.03 %; Симитли – 14.08 %; Струмяни – 12.36 %; Хаджидимово – 8.68 %.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене