Само двама дойдоха на протеста в защита на мечката в Белица

Гъбарите отново са в гората, но вече се движат на групи

blob:https://www.dnes.bg/b33cc3cb-56da-4f99-adac-0d5ba2ebdb92

Само двама души дойдоха на предварително обявения протест в защита на мечката от Белица. Въпреки че онлайн петицията беше подкрепена от 50 хиляди души, а за протеста участието си бяха заявили стотици, днес пред общината в Белица беше спокойно.
Природозащитниците заявиха, че до инцидента с мечката се е стигнало, тъй като редица институции и организации не са си свършили работата.

„Едни господа в едни удобни кресла, на климатик, взимат мигновеното решение за отстрел на това животно, без да се потърси реално решаване на този проблем. В 21 век сме, има съвсем допустими технически средства, с които мечката може да бъде прогонена високо горе в гората“, заяви пред Bulgaria ON AIR природозащитниът Атанас Бояджиев.

Природозащитниците поискаха на място да им бъде дадено разрешителното за отстрел, въпреки обещанията, че то няма да бъде използвано.

„Когато имате едно разрешение за отстрел, вие се разхождате в гората и уж я прогонвате, в следващия момент това разрешително може да бъде използвано и мечката да бъде отстреляна, затова искаме това разрешително да ни се даде и то да бъде унищожено“, настояват природозащитниците.

За да се срещне с недоволните хора, дойде кметът на Белица Радослав Ревански. Той увери, че мечката няма да се преследва с цел да бъде убита.

„Аз съм съгласен с вас, че ако влезнете в гората никой не може да даде гаранция, че тази е мечката. Проведох среща с директора на РДГ Благоевград, който дойде и ми каза – вие като кмет и като община нямате отношение, тъй като това се прави от специалисти. Аз само гарантирах, че няма да допусна нито ловци, нито хора да ходят нагоре да се упражняват да се правят на бракониери“, обясни кметът на Белица Радослав Ревански.

Той уточни, че е изискал разрешително за отстрел, защото само час след инцидента мечката е била забелязана отново в района и ако някой реагира да се защити, да не бъде уязвим от закона.

В момента мечката се намира високо в планината. Тя е в зона, която е безопасна за хората. Междувременно гъбарите отново са в гората, като вече се движат на групи.

Петя Славова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене