Сидеров: ЦИК, вземете мерки! Машинният вот крие рискове! Все още има възможност за промени!

„Няма изпитания за функционална годност на машините“, добави лидерът на ПП „Атака Волен Сидеров

Гражданинът, публицист, поет и лидер на ПП „Атака“ Волен Сидеров заедно с журналистката Магдалена Ташева и програмиста и физик д-р Христо Лафчиев изразиха общественото си мнение и възразиха срещу решението на ЦИК за машинен вот в изборния ден на 11 юли 2021 г.

„В деня на размисъл сме пред ЦИК, за да размишляваме върху риска от фалшификации и изкривяване на машинния вот, тъй като машините, предоставени на гражданите в изборния ден не са тествани и има куп проблеми, които могат да доведат до фалшификации на вота.“, заяви гражданинът Волен Сидеров.

Според него ЦИК има още време, в което да промени и въведе правила, които да предотвратят фалшификацията на вота.

„Сигнали към ЦИК имаше, но Комисията ги пренебрегна, при положение, че ще гласуваме на дискредитираните машини на „Смартматик“. Накратко, компанията е фабрика за подобни машини, собственост на Марк Малок Браун, пръв приятел на Джордж Сорос. Това е достатъчно да насочи вниманието на избирателите, чиито машини са докладвани за фалшификации във Филипините, Венецуела, а миналата година и в САЩ.“, каза журналистката Магдалена Ташева.

Според нея, екипите на ЦИК оглеждали машините отвън за антена, а съвременните машини били с вградени такива, а до проверка не се се стигнало. Според Ташева, екипите е трябвало да установяват функционалната годност на машините: „Изборът на избирателя да е еквивалентен с този, който машината генерира“.

„Създава се възможност вотът да бъде контролиран. Искам да напомня, че пример за това е изборът за президент на САЩ: 6000 гласа подадени за Доналд Тръмп бяха трансформирани за гласове, подадени за Джо Байдън и това е доказано в съда, а оттам се оправдали, че имало дефект в софтуера. Питам: Кой анализира софтуера? Никой!“, заяви още Магдалена Ташева.

„ЦИК предоставя избора на Марк Малок Браун и не пряко на Сорос да определят изборите в България“, подчерта журналистката Ташева.

По темата се изказа и програмистът д-р Христо Лафчиев, който призова за честни избори.

„Истината за машините за гласуване е черна и тъмна като таблета в ръката ми. Една машина, един таблет, например има ембедед електроника. Натискаш на екрана (touchscreen), машината сигнализира за съответното действие, а в същото време не знаем каква е връзката между нашето действие и действието на машината освен ако внимателно не проверим, в нашия случай – „разписката“. Дори след разпечатването на разписката тя излиза с QR код, който не можем да прочетем и номер, който 99% от хората не проверяват, пускат го в урната и си мислят, че всичко е проверено. В края на изборния ден никой не проверява съответства ли гласа с разписката за дадена партия“, категоричен е д-р Лафчиев.

Според него по научкването на местата за натискане, изборната машина може да направи прости изводи: човекът вижда или недовижда, грамотен ли е, или не. В този случай може да се отпечата грешна разписка. Д-р Христо Лафчиев се обърна към ЦИК с искане за апелативна процедура за повторна възможност за гласуване – при грешка, да се сравнят разписките с протоколите от машините.

Д-р Лафичев пита: Кой помни номера, кой ще провери, след като е гласувал за верния номер ли гласувал, или не. „Граждани, гледайте си номерата, това е първият признак на манипулация. Оставени сме на милостта на компанията „Смартматик“. Единственото, което можем да направим ние като граждане е да манипулираме номера на партията и номера на преференцията, за която сме гласували. Гласувайте внимателно и с разум“, призова програмиста д-р Христо Лафчиев.

В заключение общественикът и лидер на партия „Атака“ заяви, че казаното от г-жа Магдалена Ташева и д-р Христо Лафчиев е „шокиращо“.

„Апелираме избиратели да сверят своя избор, за да се избегне максимално риска от манипулации. Очертава се една неделя – ден на хазарта. Ще продължим темата и ще ангажираме доброволно програмисти, които да проверят софтуерната система на машините за гласуване, разбира се, ако имаме и позволението да го направим ,“ заяви Волен Сидеров.

 

https://m.facebook.com/tvalfa/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене