Connect with us

Политика

Сидеров: ЦИК, вземете мерки! Машинният вот крие рискове! Все още има възможност за промени!

Published

on

„Няма изпитания за функционална годност на машините“, добави лидерът на ПП „Атака Волен Сидеров

Гражданинът, публицист, поет и лидер на ПП „Атака“ Волен Сидеров заедно с журналистката Магдалена Ташева и програмиста и физик д-р Христо Лафчиев изразиха общественото си мнение и възразиха срещу решението на ЦИК за машинен вот в изборния ден на 11 юли 2021 г.

„В деня на размисъл сме пред ЦИК, за да размишляваме върху риска от фалшификации и изкривяване на машинния вот, тъй като машините, предоставени на гражданите в изборния ден не са тествани и има куп проблеми, които могат да доведат до фалшификации на вота.“, заяви гражданинът Волен Сидеров.

Според него ЦИК има още време, в което да промени и въведе правила, които да предотвратят фалшификацията на вота.

„Сигнали към ЦИК имаше, но Комисията ги пренебрегна, при положение, че ще гласуваме на дискредитираните машини на „Смартматик“. Накратко, компанията е фабрика за подобни машини, собственост на Марк Малок Браун, пръв приятел на Джордж Сорос. Това е достатъчно да насочи вниманието на избирателите, чиито машини са докладвани за фалшификации във Филипините, Венецуела, а миналата година и в САЩ.“, каза журналистката Магдалена Ташева.

Според нея, екипите на ЦИК оглеждали машините отвън за антена, а съвременните машини били с вградени такива, а до проверка не се се стигнало. Според Ташева, екипите е трябвало да установяват функционалната годност на машините: „Изборът на избирателя да е еквивалентен с този, който машината генерира“.

„Създава се възможност вотът да бъде контролиран. Искам да напомня, че пример за това е изборът за президент на САЩ: 6000 гласа подадени за Доналд Тръмп бяха трансформирани за гласове, подадени за Джо Байдън и това е доказано в съда, а оттам се оправдали, че имало дефект в софтуера. Питам: Кой анализира софтуера? Никой!“, заяви още Магдалена Ташева.

„ЦИК предоставя избора на Марк Малок Браун и не пряко на Сорос да определят изборите в България“, подчерта журналистката Ташева.

По темата се изказа и програмистът д-р Христо Лафчиев, който призова за честни избори.

„Истината за машините за гласуване е черна и тъмна като таблета в ръката ми. Една машина, един таблет, например има ембедед електроника. Натискаш на екрана (touchscreen), машината сигнализира за съответното действие, а в същото време не знаем каква е връзката между нашето действие и действието на машината освен ако внимателно не проверим, в нашия случай – „разписката“. Дори след разпечатването на разписката тя излиза с QR код, който не можем да прочетем и номер, който 99% от хората не проверяват, пускат го в урната и си мислят, че всичко е проверено. В края на изборния ден никой не проверява съответства ли гласа с разписката за дадена партия“, категоричен е д-р Лафчиев.

Според него по научкването на местата за натискане, изборната машина може да направи прости изводи: човекът вижда или недовижда, грамотен ли е, или не. В този случай може да се отпечата грешна разписка. Д-р Христо Лафчиев се обърна към ЦИК с искане за апелативна процедура за повторна възможност за гласуване – при грешка, да се сравнят разписките с протоколите от машините.

Д-р Лафичев пита: Кой помни номера, кой ще провери, след като е гласувал за верния номер ли гласувал, или не. „Граждани, гледайте си номерата, това е първият признак на манипулация. Оставени сме на милостта на компанията „Смартматик“. Единственото, което можем да направим ние като граждане е да манипулираме номера на партията и номера на преференцията, за която сме гласували. Гласувайте внимателно и с разум“, призова програмиста д-р Христо Лафчиев.

В заключение общественикът и лидер на партия „Атака“ заяви, че казаното от г-жа Магдалена Ташева и д-р Христо Лафчиев е „шокиращо“.

„Апелираме избиратели да сверят своя избор, за да се избегне максимално риска от манипулации. Очертава се една неделя – ден на хазарта. Ще продължим темата и ще ангажираме доброволно програмисти, които да проверят софтуерната система на машините за гласуване, разбира се, ако имаме и позволението да го направим ,“ заяви Волен Сидеров.

 

https://m.facebook.com/tvalfa/

Политика

БСП и ГЕРБ в битка за кметския пост в кресненското село Сливница

Published

on

Жителите на кресненското село Сливница се стягат за избори за кмет тази неделя. Вотът на 3-и октомври ще изправи една срещу друга ПП ГЕРБ и Коалиция „БСП за България”. Партията на бившия премиер Бойко Борисов залага на Иван Янев, а социалистите издигнаха дама – Кирилка Илиева, за управник на селото. Частичните избори за кмет ще определят този, който ще управлява населеното място в следващите две години до провеждането на редовни местни избори.

Кметски избори се налагат, защото предишният кмет е с условна присъда за 2 години, а също е лишен от правото да упражнява професията си за срок от 5 години. Присъдата на бившия управник е за документни престъпления – с нотариални правомощия за Сливница той заверява декларации на 38 души за прехвърляне на партидите им по допълнителното задължително осигуряване от един пенсионен фонд към друг.

Служителите на звената „Български документи за самоличност“ при ОД МВР-Благоевград ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност да упражнят правото си на глас в деня на изборите за кмет на село Сливница, като издават удостоверения за гласуване. Те се издават от 28.09.2021 г. до 03.10.2021 г. Работно време на звената БДС в РУ- Сандански: на 02.10.2021г. /събота/ от 10:00 часа до 15:00 часа / гражданите подават искане до 14:00 часа/, на 03.10.2021г. /неделя/ от 10:00 часа до 15:00 часа / гражданите подават искане до 14:00 часа/. Удостоверенията се издават само след приемане на заявление за издаване на нова лична карта.

Continue Reading

Политика

Агенти на Държавна сигурност са в инициативния комитет на президента Радев за втори мандат

Published

on

Куп агенти на репресивния апарат на БКП – Държавна сигурност – дадоха рамо на президента Румен Радев за втори мандат.

Това стана ясно, след като в понеделник (27 септември 2021 г.) бе обявен инициативния комитет, който издига досегашния държавен глава и вицето му Илияна Йотова за предстоящите президентски избори през ноември 2021 г., като Конституцията дава право на действащите български президенти да участват за още един 5-годишен мандат.

Сред членовете на инициативния комитет са сътрудниците на Държавна сигурност:

Георги Иванов – първият български космонавт;
бившият директор на БНТ и настоящ издател Иван Гранитски;
бившият зам.-председател на ДПС през 90-те години на миналия век Осман Октай;
журналистът и бивши депутат от БСП Тома Томов;
Васил Василев – бизнесмен и председател на общобългарския комитет „Васил Левски“;
проф. Валери Стефанов, литературовед и декан на Факултета по славянски филологии в Софийския университет (1999-2007);
художникът Греди Асса, директор на Национален дарителски фонд „13 века България“ (2010-2015).
Самият Румен Радев още като кандидат за президент, издигнат от БСП през 2016 г., заяви, че сътрудниците на ДС са работили за страната.

Като държавен глава той назначи редица свои секретари и съветници – агенти на тоталитарните комунистически служби.

Влизането на толкова много сътрудници на ДС в инициативния му комитет за втори мандат не е изненада. Румен Радев никога не е осъдил тоталитарния режим на БКП, както и репресивния му апарат.

Continue Reading

Новини

Официално: Издигнаха Радев и Йотова за втори мандат (ВИДЕО)

Published

on

Учредително заседание на Инициативния комитет, който ще издигне Румен Радев и Илияна Йотова като независими кандидати за президент и вицепрезидент на Република България.

Continue Reading

Новини

Изтеглихме заеми за над 1 млрд. лева

Published

on

Кредитният пазар продължава да е активен с ниски лихви

За над 1 млрд. лева са изтеглените кредити само през август тази година. показват най-скорошните данни на Българска народна банка(БНБ). Сумата е на база обща стойност на новоизтеглени ипотеки и потребителски заеми.

Статистиките на БНБ сочат, че обемът на новия бизнес (всяко ново споразумение, т.е. договор, между клиент и отчетната единица – б.а.) по кредитите за потребление в левове е на стойност 559.3 млн. лв., което е с 26 млн. лв. (4,4 на сто) по-малко. Обемът нов бизнес при предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране пък намалява с едва 2% (2.3 млн. лв.), като достига 116.3 млн. лв. Очаквано, при ипотеките се наблюдава ръст. Това се обяснява с факта, че лятото е обичайно времето, в което българите предприемаме стъпката да направим

ремонт на жилището, да закупим имот

или да обзаведем нов такъв. Така новият бизнес при жилищните кредити в български лева е на стойност 467 млн. лв., което с 2.8 на сто повече или с 12.8 млн. лв. нагоре. При предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране пък обемът се понижава с 3.4% (4 млн. лв.) до 112 млн. лв. Иначе обемът на новия бизнес по другите кредити в левове е 12.5 млн. лв., като намалява с цели 45.1 на сто или 10.3 млн. лв.

Логично, за активния пазар на кредитите спомага ниската цена на заемите, които търговските банки предлагат. Реално лихвите са изключително ниски от няколко години насам, макар например годишният процент на разходите (ГПР) или другите банкови такси, в т.ч. за теглене, за поддръжка на сметка, за депозит, да растат. През август 2021 г. средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове спада с 0.04 пр. п. До 8.40%. Интересното е, че ГПР тук също намалява. Спадът е в размер на 0.11 на сто, като средно ГПР се равнява на 8.95%. При жилищните кредити в левове средният лихвен процент намалява с 0.03 пр. п. До 2.70%, като по този начин се

запазват лихвените нива от 2019 г.

ГПР при ипотеките също намалява с 0.03 на сто, като е вече 2.98%. Средният лихвен процент по другите кредити, в т.ч. за лечение и образование, се повишава с 0.36 пр. п. до 3.39%. През осмия месец на тази година обаче средният лихвен процент по овърдрафта в левове остава непроменен на ниво от 14.91%, а при кредитите по кредитни карти, извън безлихвен гратисен период, в левове се увеличава с 0.03 пр. п. до 20.30%.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ