Магазините в Банско отчитат огромен спад в продажбите, продължава уикенд туризма – над 80% от местата в хотелите са запълнени

Търговците в Банско продължават да отчитат огромен спад в продажбите, а някои споделят, че са на загуба над 90%. Много от магазинчетата, които традиционно са работили целогодишно, сега са затворени. Повечето, които работят, са на местни хора и не плащат наем, което им спестява значителен разход, но и те трудно оцеляват предвид огромния спад в продажбите и едва успяват да покрият разходите си за осигуровки и сметки. От началото на пандемията досега собствениците на сувенирните магазинчета в Банско почти са забравили израза „добра печалба“, а този период определят като най-лошия досега.

„Има-няма, никой не го интересува, дойде ли краят на месеца, трябва да платиш осигуровки, сметки, никой не те пита дали си изкарал и дали си работил. Поработваме събота и неделя, но през седмицата има дни, в които нямаме никакви продажби. Поизкарваме нещо, но е минимално, не е като предишните години. Жалкото е, че който и да дойде на власт, нашето положение няма да се оправи. Парите по мерките, които ги дават, се бавят, но мисля, че и тях ще спрат след изборите. Близо 25 години се занимавам с търговия, но като сега никога не е било”, коментира Петър, който е собственик на сувенирен магазин в Банско.

Мъжът споделя, че тази година много магазинчета, които традиционно работят и през лятото, сега са затворени и не се знае дали ще отворят дори и през зимата, ако ситуацията се задържи такава. Затворените обекти се стопанисват под наем, което е значителен разход и ако търговците нямат продажби, няма как да покрият разходите си. Това ще накара много хора да преустановят дейност.

Въпреки доста поразхлабените мерки, чужденците в Банско продължават да са малко, а най-добрите купувачи в сувенирния бранш ги няма. Според търговците най-много се усеща отсъствието на руските туристи, които обичат да купуват сувенири за подаръци на свои близки, не се пазарят и дори взимат излишни неща, стига да им харесат. Повече от година обаче руснаците ги няма, а и надеждите да дойдат в България отново се стопяват предвид данните за разпространение на вируса, които идват от там.

Не се усеща толкова отсъствието на англичаните, които и без това не обичат да купуват сувенири. Тяхното отсъствие се усеща в хотелиерския и ресторантьорския бранш, където англичаните съставляват значителна част.

Туризмът в Банско продължава да е през уикенда, а през седмицата посещенията са единични.

Огромния спад показва и статистиката, която Министерството на туризма изнесе по данните, събрани от Електронната система за туристическа информация /ЕСТИ/. Въпреки че обобщените справки на ведомството се бавят с три месеца и едва сега е публикувана статистиката за март, цифрите не са много оптимистични и доказват думите на търговците. Специално за Банско цифрите показват, че посещенията на чуждестранните туристи са спаднали почти три пъти. През март месец на тази година чуждестранните туристи, посетили курорта, са 4706, а през същия период на 2020 година те са били 12 262-ма. От бранша в Банско уточняват, че тази цифра е само за първата половина на март. Поне още толкова са и отложените резервации през втората половина на месеца, когато в страната ни бе обявено извънредно положение. Най-голям спад през март се отчита за туристите от Великобритания. През 2020 година Банско е посетен от 3595 туристи от Острова, а този – едва от 80. Огромен спад се отчита и за руските туристи. При 960 за миналата година, сега броят им е бил едва 96. За сметка на това чехите бележат ръст. При едва 28 посещения за миналата година, тази те са били 1022-ма.

Почти двойно са се увеличили българските туристи. Отчетените чрез ЕСТИ посещения в курорта за март месец тази година са 9800, а през миналата – 5679.

В същото време от туристическия бранш в Банско споделиха, че през изминалия месец уикендите в курорта са доста успешни, а капацитетът на работещите хотели се запълва над 80%, а някои и на 100%. През деня присъствието им не се усеща толкова, тъй като хората се насочват за разходка или преходи в планината.

Очакванията на бранша са август да бъде най-силен за тях предвид факта, че тогава започва и активният отпускарски сезон.

ЯНА ЙОРДАНОВА в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене