С наплив на новоприети студенти в ЮЗУ стартира записването на първо класиране

С наплив на новоприети студенти в ЮЗУ „Неофит Рилски“ стартира записването на първо класиране. Вчера още от рано сутринта пред І учебен корпус на вуза в Благоевград настана истинско оживление, а най-нетърпеливите дойдоха преди 8 часа, когато е и официално обявеният час, за началото на подаването на документите. Въпреки това от университетската комисия бяха по местата си още в 7.30 часа и залата бе отворена.

Впечатление направи, че служителите бяха с еднакви тениски с логото на ЮЗУ за 45-годишнината на висшето училище. Участващи от дълго време в кампаниите по приема и имащи солиден опит,  представителите на комисията подробно консултираха   новоприетите студенти. Те отговаряха и на неспиращите да звънят телефони, а самата обработка на документите отнемаше няколко минути.

Първа се записа Михаела, приета в специалност „Английски език – превод и комуникация”. Любопитното е, че девойката е от Габрово, но, както сподели, много нейни познати са завършили или учат в благоевградския университет. Заради добрите отзиви Михаела също избира ЮЗУ и кандидатства само в благоевградския ВУЗ.

Вървейки по стъпките на майка си, която е учител в детска градина, към предучилищна и начална училищна педагогика се насочва пък Любомира Петрова от Добринище. Тя сподели, че много обича децата и действително, „запалена“ от примера на майка си, иска да наследи нейната професия.

Сред първите подали документи бе и Светослав Новоселски от тазгодишния випуск на Математическата гимназия в Благоевград. Самият той е носител на призови места от национални състезания по информационни технологии и сега е приет по първо желание в ЮЗУ в специалност „Информационни системи и технологии“.

Сред записалите се вчера бе и абитуриентка от Петрич. „От малка имам желание да се занимавам, да преподавам на деца, да им бъда полезна. Затова избрах „Предучилищна и начална училищна педагогика”. През следващите 4 години, докато следвам, очаквам да напрупам много нови знания, по-добра квалификация и последвала реализация“, сподели Кристина Терзиева, абитуриентка на СУ „Никола Вапцаров“ в Петрич. Тя бе придружавана от приятеля си Кирил Вангелов, който е завършил „Компютърни системи и технологии“ в ЮЗУ.

Л. Петрова

„Честно казано, Кристина сама направи избор къде да продължи образованието си. Разбира се, аз, като възпитаник на ЮЗУ, и доволен от подготовката си тук, й препоръчах университета, но тя взе решение“, каза Кирил.

Св. Новоселски

При създадена стриктна организация, отворени 8 „гишета“ и много добра работа от страна на комисията, опашки и струпвания нямаше, като самото записване течеше бързо и спокойно.

Всички приети на първо класиране следва да се запишат в срок до 14 юли 2021 г., като представят диплома за завършено средно образование (оригинал) и квитанция за платена семестриална такса. Документи се приемат в Учебен корпус № 1 на университета (Кандидатстудентски център – зала 1102А, ул. „Иван Михайлов” № 66). Работното време на комисиите за записване в делничните дни е от 08:00 до 12:00 часа и от 13:00 до 17:00 часа, а в почивните от 09:00 до 15:00 часа.

Кристина с приятеля си Кирил

Записалите се след първо класиране студенти автоматично участват в следващите класирания. В случаите, когато студентът е приет на второ или следващо желание и е удовлетворен от специалността, по която е приет, следва да подаде декларация, че не желае да участва в следващи класирания. Неприетите кандидат-студенти автоматично участват в класиранията без подаване на допълнителни заявления. Приетите кандидат-студенти, които не са спазили определените срокове за регистриране пред Техническата комисия, губят правото да се обучават. Незаетите от тях места се попълват на следващото класиране.

Още отрано сутринта в І УК настана оживление  

Второто класиране в Югозападния университет „Неофит Рилски“ ще бъде обявено на 15 юли 2021 г.

С цел спестяване на време и улеснение, паралелно със записването до 23 юли 2021 г. документи подават студентите в първи курс през учебната 2021/2022 година, приети в университета на първо желание и които са прекратили участието си в следващите класирания, могат да подават по електронен път и завление за настаняване в общежитие.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене